Elhunyt Tahi Tóth László - 74 éves volt
Újabb színészlegenda távozott, Tahi Tóth László 74 éves volt.

tahi-toth-laszlo-mtva-zih-zsolt-4
beauty and style
Top olvasott cikkek

Újabb színészlegenda távozott. Tahi Tóth László 74 évesen hunyt el. A szomorú hírt a Vígszínház közölte Facebook-oldalán.

"Tahi Tóth László családja és a Vígszínház társulata mély fájdalommal és megtört szívvel tudatja, hogy Tahi Tóth László, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, kollégánk és barátunk türelemmel és méltósággal viselt betegség után életének 75. évében elhunyt. Emlékezetes és felejthetetlen alakításait, tehetségét, életszeretetét örökre szívünkben őrizzük. Tahi Tóth Lászlót a Vígszínház saját halottjának tekinti, temetéséről később adunk tájékoztatást."

A Blikk információi szerint Tahi Tóth Lászlót csütörtökön, budai otthonában érte a halál.

Számos legendás szerepe volt

Tahi Tóth László 1944. január 23-án látta meg a napvilágot Budapesten. 1966-ban végezte el a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, majd rögtön a Vígszínházhoz szerződött, melynek halála napjáig tagja volt. Több mint negyven filmben és tévéjátékban nyújtott kiemelkedő alakítást. Olyan filmalkotásokban láthattuk, mint az Aranysárkány, az Egri csillagok, az Imposztorok, az Emberrablás magyar módra, a Kakuk Marci, az Ártatlan gyilkosok, a Dada, a Barbárok, a Halál sekély vízben vagy az Ötvenéves találkozó.

Tahi Tóth László Nyikolaj Vasziljevics Gogol Egy őrült naplója című monodrámájában még 2010-ben.
Tahi Tóth László Nyikolaj Vasziljevics Gogol Egy őrült naplója című monodrámájában még 2010-ben.
Fotó: Mészáros János / MTI

Emellett ő volt az egyik legtöbbet foglalkoztatott szinkronszínész. Ő kölcsönözte a hangját az Alan Rickman által megformált Piton professzornak a Harry Potterben.  A legendás színészt 1972-ben Hegedűs Gyula-emlékgyűrűvel, 1974-ben Jászai Mari-díjjal, 1985-ben Érdemes Művész kitüntetéssel, 1995-ben Pro Comedia-díjjal jutalmazták. Az Ajtay Andor-emlékdíjat kétszer nyerte el, 1979-ben és 1986-ban. 2012-ben Kiváló Művész elismerésben, 2017-ben pedig Kossuth-díjban részesült.

Ezt is szeretjük