A Parabola legendás műsorvezetője senkinek nem kegyelmezett - Árkus József így újította meg a tévézést
Árkus József új fejezetet nyitott a magyar televíziózás történetében.

arkus-jozsef-1990-mti-hamor-szabolcs
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Árkus József karrierje az ötvenes évek végén indult, miután 1959-ben az Egyetemi Lapok főszerkesztőjeként kezdett el dolgozni, a hatvanas évek közepén pedig a Magyar Rádió munkatársa lett. 1966 és 1975 között a Népszabadságnál dolgozott, a Ludas Matyi című hetilap főszerkesztőjének pedig 1976-ban nevezték ki. 

Kirobbanó népszerűségre négy évvel korábban, a Parabola című műsornak köszönhetően tett szert, melyet Varga Józseftől vett át 1972-ben. Habár a Parabola eredetileg külpolitikai műsornak indult, ő szép lassan részben belpolitikai műsorrá alakította át, melyben egyre fontosabb szerepet kapott a humor.

A Parabola népszerűségét egyfelől Árkus József kivételes egyéniségének, másrészt annak is köszönhette, hogy a belföldi és külföldi mozgóképanyagot szatirikus kommentárokkal látta el, arról nem is beszélve, hogy a műsorban helyet kapott a televízióban addig csak játékfilmekben - és meglehetősen finoman - ábrázolt meztelenség is.

Árkus József radikális módszere újdonságot jelentett a magyar televíziózás és humor történetében, a műsorvezető pedig senkit és semmit nem kímélt a Parabolában. 

- Senki őelőtte nem merészkedett olyan szférákba, mint a minduntalan összepuszilkodó vezető elvtársak, a mozgalmi dalok ügyetlen szövegei, Lenin macskája, Kádár metrójegye. Éles mondataival, tűhegyes találataival megostromolt olyan egykori erődítményeket is, mint a szocialista álparlament, a rendőrség, az agyonmisztifikált űrhajósok vagy az önmenedzselők maffiája - írta az 1992-ben, 62 éves korában rákban elhunyt Árkus Józsefről a Humorlexikon.

Ezt is szeretjük