Szörnyű balesetben elhunyt magyar sztárok történetei
Még mindig fájó a hiányuk
Az elmúlt évek során több magyar híresség vesztette életét tragikus körülmények között, rájuk emlékezünk összeállításunkban.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Színészek, zenész, riporter - kimagaslóan tehetséges, fiatal emberek, akiknek hirtelen, értelmetlen halála egy egész országot megrázott. Tragikusan korán derékba tört pályafutások, befejezetlen életművek és a máig kínzó kérdés: miért kellett így történnie?

Összeállításunkban az utóbbi évek olyan megrázó, végzetes kimenetelű baleseteire emlékezünk, melyek áldozatai a magyar közélet ismert és szeretett szereplői voltak.

Selmeczi Roland

Az ország egyik legkeresettebb szinkronszínészét tragikusan fiatalon, 38 éves korában érte a halál. A népszerű művész 2008. január 30-án este Szolnokról Budapestre tartott, amikor az M5-ös autópályán, Újhartyán közelében ismeretlen okokból elvesztette az uralmat járműve felett. Az autó lesodródott az útról, és a pályát szegélyező vadvédő hálónak csapódott, majd kidöntött egy segélykérő póznát, nekiütközött két fának, végül többször átpördülve a földbe csapódott.

Az elemi erejű ütközést az Üvegtigris 2 és a Kútfejek sztárja nem élte túl, a helyszínen életét vesztette. Roland a szolnoki Szigligeti Színházból, a Fekete szárú cseresznye című színdarab próbájáról indult végzetes útjára. Kollégái szerint aznap jókedvű volt, ami ritkán fordult vele elő válása óta. Jack Bauer magyar hangja nem sokkal a tragikus kimenetelű baleset előtt vált el ügyvéd feleségétől, és a hozzá közelállók szerint házassága kudarca nagyon megviselte.

Selmeczi Roland 1993-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a Vígszínház társulatának lett tagja. Később szabadúszóként több vidéki és fővárosi színházban játszott, olyan emlékezetes szerepekben, mint a West Side Story Chinója vagy a Cyrano Christianja. Az ország egyik legnépszerűbb szinkronszínészeként sok más sztár mellett Antonio Banderas-nak és Brad Pittnek kölcsönözte jellegzetes, férfias orgánumát. A tragikusan fiatalon elhunyt művészt két gyermeke, Dorottya és Gergely gyászolja.

Kun Péter

1993. július 10-én nem csupán az Edda-rajongókat, de az egész országot megdöbbentette az együttes fiatal gitárosának halálhíre. A tehetséges zenész mindössze 25 éves volt, amikor egy végzetes motorbaleset során életét vesztette. Kun az Agárdon megrendezett harmadik Edda-táborból indult el Budapestre Yamaha versenymotorján július 10-én, hajnali négy órakor.

A baleset körülményei máig tisztázatlanok, azt beszélték, hogy a  szólógitárosért nagyon aggódott barátnője, ezért a zenekar egyik testőrével utána indult. Pontosan nem tudni, mi történt az úton, talán meg akart fordulni a zenész, az őt követő testőr pedig már nem tudott fékezni, így került sor a motor és a mikrobusz végzetes ütközésére. Az Edda-tábor több ezer résztvevőjét sokkolta a baleset híre, a 70-es út 47-es kilométerköve pedig azóta is zarándokhelynek számít.

Péter gyerekkorától fogva rajongott a zenéért, gordonkázott és gitározott, sőt, zenész apja oldalán lakodalmakon és bálokon is muzsikált. A nyolcvanas években a Triton, a Sing Sing és a Magazin együttesekben zenélt, egy évig pedig a Pokolgépben bűvölte a húrokat. 1991-ben csatlakozott az Edda Művekhez, három nagylemez és felejthetetlen koncertek sorozata fűződik nevéhez. Az együttes egy unplugged albummal tisztelgett Kun emléke előtt, melynek címadó dalát, a Lelkünkből szólt azóta is csak különleges alkalmakkor adják elő. A virtuóz gitáros halálának legszívszorítóbb mozzanata, hogy barátnője ekkor már szíve alatt hordta közös gyermeküket. Pétert 1993. július 17-én több ezer gyászoló jelenlétében, zsebében a magzat ultrahangfelvételével helyezték örök nyugalomra a százhalombattai katolikus temetőben.

Hégető Honorka

A tehetséges riporternő 30 évesen, 2001. június 3-án vesztette életét egy súlyos közúti balesetben. A marosvásárhelyi születésű műsorszerkesztő tragikusan korai halálát az okozta, hogy barátja, Dalmy Gáspár ittasan vezette Rover típusú autóját. Alsóörs külterületén, egy éles bal kanyarban a sofőr elveszítette uralmát a jármű fölött.

A kocsi lesodródott az útról, és úgy pördült át a levegőben, hogy a több méter magasan levő légvezetéket is leszakította. Mindketten kirepültek a kocsiból, és, bár a felelőtlen férfi életben maradt, a riporternő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy röviddel a kórházba szállítása után, műtét közben meghalt.

Honorka a TV3-nál kezdte pályafutását műsorszerkesztőként, többnyire elesett emberek sorsát bemutató riportokat készített. Ezért a munkásságáért 1999-ben Tolerancia-díjjal jutalmazták. Ezután a Magyar Televíziónál, majd a végzetes balesetig az RTL Klubnál dolgozott. Tiszteletére a tévécsatorna alapítványt hozott létre, és minden évben kiadja a Hégető Honorka-díjat, melyre a kisebbségekkel és a hátrányos helyzetűekkel foglalkozó tévéműsorok készítői pályázhatnak.

Bubik István

A Jászai Mari-díjas színészt életének 46. évében, 2004. november 28-án érte a halál. Az Új Színház alapítója a kora reggeli órákban Szolnokról autózott Budapestre, amikor a 4-es főúton, Ceglédbercelnél kis Volkswagenjével ismeretlen okokból áttért a szemközti sávba, és frontálisan ütközött egy Forddal.

Az öreg, rozoga jármű felborult, és darabjaira hullott. A Forest Gump magyar hangját kölcsönző Érdemes Művész biztonsági öve nem volt bekötve, így a borzalmas ütközés során azonnal életét vesztette. Ki tudja, hogy a fáradtság, a síkos, jeges út, a köd vagy az útviszonyoknak nem megfelelő sebesség okozta a tragédiát, de valószínűleg mindegyik közrejátszott abban, hogy a végzetes esemény bekövetkezett.

Imádott kislányát, az akkor hároméves Rékát aznap reggel már nem édesapja ébresztette, otthonukba csak a szörnyű baleset híre érkezett. Tartuffe és Othello legendás megformálóját felesége, Rémi Tünde néptáncművész és korábbi kapcsolatából született lánya, Kincső gyászolta. A színészt több százan kísérték utolsó útjára a Farkasréti temetőben. Tiszteletére alapították a Bubik István-díjat, Esztergomban pedig utcát neveztek el róla.

Fotók: Europress, eddarajongok.network.hu.

Ezt is szeretjük