Elhunyt a gyönyörű magyar úszónő - Kétszeres olimpiai bajnok volt
Szőke Kató, Helsinki kétszeres olimpiai bajnoka 82 évesen hunyt el.

beauty and style
Top olvasott cikkek

82 éves korában Los Angelesben elhunyt Szőke Kató, kétszeres olimpiai bajnok korábbi úszónk - tudta meg a Nemzeti Sport Szőke Kató egykori sporttársától, a Helsinkiben szintén aranyérmet nyerő, Torontóban élő Gyenge Valériától. 1992-ig, amikor Egerszegi Krisztina Barcelonában négy aranyat is nyert, ő volt az egyetlen többszörös olimpiai bajnok magyar úszónő.

Homonnai Katalin 1935. augusztus 17-én született Budapesten Homonnai Márton olimpiai bajnok vízilabdázó és Szőke Katalin úszó gyermekeként. A szülők válása után vette fel a Szőke Katalin nevet, sportolóként Szőke Katóként vált ismertté.

Első magyar bajnoki aranyérmét 13 évesen, 1948-ban szerezte a 4x100 méteres gyorsváltó tagjaként. Ebben a váltóban úszott a későbbi olimpiai bajnoktárs, Székely Éva és Gyenge Valéria is. Tagja volt az 1952-ben, Moszkvában világcsúcsot teljesítő gyorsváltónak. A magyar válogatottban 1950-től 1956-ig szerepelt.

szoke-kato2
Fotó: olimpia.hu

A tudósítások szerint nagyszerű technikával és hihetetlen könnyedséggel úszott. 1952-ben Helsinkiben, 17 évesen aranyérmet szerzett a 100 méteres gyorsúszásban és a Novák Éva, Novák Ilona, Szőke Katalin, Temes Judit összeállítású magyar gyorsváltóval. 

Az 1956-os melbourne-i olimpián a vegyes váltóval hetedik lett, 100 méter gyorson nem szerzett helyezést. Az ötkarikás játékok után részt vett azon az amerikai körúton, melyet a Sport Illustrated a magyar olimpikonok számára rendezett. Annak végeztével már nem tért haza, Kanadában, majd az Egyesült Államokban telepedett le második férjével. Domján Árpád vízilabdázó szintén részt vett a melbourne-i olimpián, de a döntőben nem játszott, így az akkori szabályok szerint nem kapott aranyérmet. 

Domján Amerikában sikeres építőipari vállalkozást hozott létre, Szőke Katalin pedig banki alkalmazott lett. Fiuk, Bryan kosárlabdázó lett. Szőke Katót 1985-ben az úszók Hírességek Csarnokába, 2014-ben pedig a magyar úszósport hírességei közé választották. Los Angelesben hunyt el 2017. október 27-én.

Ezt is szeretjük