Szabó István és felesége 56 éve élnek irigylésre méltó házasságban

Szabó István felesége, Gyürey Vera is szoros kapcsolatot ápol a filmekkel.

szabo-istvan-cover-1

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szabó István ma már klasszikusként számon tartott filmjeit szinte mindenki ismeri, melyek közül a Mephisto a legjobb idegen nyelvű film kategóriában Oscar-díjat nyert 1982-ben, ezzel a diadallal pedig sikerült történelmet írnia.

A világhírű filmrendezőről azonban azt már sokkal kevesebben tudják, hogy több mint fél évszázada boldog házasságban él feleségével, Gyürey Verával, akit 1961. december 29-én vezetett az oltár elé. Szabó István felesége is sokat tett hazánk filmművészetéért, hiszen 1990 és 2010 között ő volt a Magyar Filmintézet igazgatója, a magyar filmek felújításáért 1993-ban pedig Balázs Béla-díjat vehetett át.

Szabó István és felesége, Gyürey Vera.
Szabó István és felesége, Gyürey Vera.
Fotó: MTI/Soós Lajos, MTI/Koszticsák Szilárd

Gyürey Vera emellett évtizedeken át dolgozott pedagógusként is: a budapesti József Attila Gimnáziumban 40 évig tanított magyar nyelvet és irodalmat, és neki köszönhetően jutott el az iskolákba a film mint művészeti forma. De számos filmtörténeti tárgyú könyv társszerzője is, arról nem is beszélve, hogy az Örökmozgó Filmmúzeumot is neki köszönhetjük.

- A véletlennek köszönhetem a férjemet is, akivel egy spontán találkozás alkalmával ismerkedtem meg, és 1961. december 29-én házasodtunk össze. Ezen a napon volt a Koncert című vizsgafilmjének a bemutatója. A több mint fél évszázadnyi közös létünk esszenciája, hogy mindig támogattuk egymást céljaink elérésében, örültünk a másik szakmai sikereinek, és mindketten tettük a dolgunkat. A kölcsönös szeretet és a nyugalom jellemezte és jellemzi az együtt töltött évtizedeket - nyilatkozta a hvg.hu-nak tavaly, miután Krisztina-díjat kapott, amit 2011 óta egy arra érdemes művészhitvesnek adnak át.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Ezt is szeretjük