Ruttkai Éváról megdöbbentő jelentések készültek: híres rendező volt a besúgó ügynök
Ruttkai Éváról rosszindulatú jelentések készültek, azokat egy Kossuth-díjas rendező írta.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Június elején a Blikk írt róla, hogy Ruttkai Éváról írt, megdöbbentő jelentések láttak napvilágot. A Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színésznőről egy "Jenei" fedőnevű besúgó 1961 nyarán jelentett. 

A dokumentumot hatvan évvel később az Állambiztonsági Szervezetek Történeti Levéltára hozta nyilvánosságra.

Ruttkai Éváról egy híres rendező jelentett 

Az ügynök azt írta, Ruttkai és színész férje, Gábor Miklós elégedetlenkedők, anyagiasak, egyre többet keseregnek, amikor együtt járt velük a nyugat-berlini Kurfürstendammon, a színésznő sírva fakadt egy üzlet előtt, ami különleges, nyugati esernyőket árult.

Ruttkai Éva színművésznő 1966-ban az otthonában.
Ruttkai Éva színművésznő 1966-ban az otthonában.
Fotó: Fortepan/Kotnyek Antal

Állandóan anyagi gondokkal küzdenek, és mindenfelé panaszolják, hogy mennyire nincsenek megfizetve

- áll Jenei jelentésében, aki úgy vélte, a színésznő a Kossuth-díjnak sem örült igazán. Kifejtette neki, hogy az ilyen őt már nem lelkesíti fel, és irigyli Audrey Hepburnt, mert ő nem 35 ezer forintot kap egy díjért. Kitárgyalta a színészpár megromlott házasságát, és úgy vélte, bomlasztó hatással vannak a fiatalokra, akik közül sokan felnéznek rájuk.

Gervai András Fedőneve „szocializmus” című könyvében is idézett dokumentumot, a történész szerint megdöbbentő a rendező jó néhány jelentésének a hangja, stílusa és az, mennyire gyűlölte és irigyelte azokat, akikről jelentéseket írt.

A cikk az ajánló után folytatódik

A napilap most azt is megírta, hogy Gervai leleplezte az ügynököt: az 1975-ben elhunyt, Kossuth-díjas filmrendező, Máriássy Félix áll a Jenei álnév mögött, aki az Egy pikoló világos című filmben főszerepet adott a színésznőnek, és a Kiss Katalin házassága, a Budapesti tavasz, illetve a Pirosbetűs hétköznapok című alkotásaiban is szerepeltette.

Máriássy Félix filmrendező, akit 1956. március 15-én Kossuth-díjjal ismertek el a nemzeti ünnep alkalmából rendezett díjátadó ünnepségen.
Máriássy Félix filmrendező, akit 1956. március 15-én Kossuth-díjjal ismertek el a nemzeti ünnep alkalmából rendezett díjátadó ünnepségen.
Fotó: MTI_/Járai Rudolf

A Blikk megkérdezte Bodrogi Gyulát, aki Ruttkaival és Máriássyval is dolgozott együtt. Sosem gondolta volna, hogy Máriássy ügynök volt, azért is döbbent meg ezen, mert a szakma szerette a rendezőt, csak jókat mondtak róla, és azt is elhűlve hallgatta, hogy Ruttkai Éváról is jelentés készült.

- Éva tündéri személyiség volt, egy igazi színésznő, legfeljebb a riválisai, irigyei beszéltek róla csúnyán - mondta a 87 éves legenda. 

Ruttkai Éva és Gábor Miklós lánya

Gábor Júlia két legendás színművész lánya: Ruttkai Éva színésznő és Gábor Miklós színész lánya 1953-ban született. Édesanyja 1960-ban szeretett bele Latinovits Zoltánba, Gábor Miklós pedig a fiatal színésznő, Vass Éva személyében talált új társra, így a gyermek Gábor Júlia tágabb családja még több neves színművésszel gyarapodott. 

Ezt is szeretjük