A családi minta ellen küzdeni sokszor hiábavaló: Ujj Mészáros Károly rendezte a Redőny című darabot
László Lili, Schruff Milán és Pataki Ferenc remekel az Orlai Produkció 2022. január 15-én bemutatott, Redőny című darabjában, amit Ujj Mészáros Károly rendezett.

redony-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Orlai Produkciós Iroda január 15-én tartotta egy kortárs magyar dráma, Maros András Redőny című színművének ősbemutatóját az Óbudai Kulturális Központban. A díszletet Fekete Anna, a jelmezeket Kiss Julcsi tervezte, az előadást Ujj Mészáros Károly rendezte, aki a Liza, a rókatündérrel beírta nevét a magyar filmtörténelembe. Ahogy a romantikus krimikomédiában, úgy a Redőny című előadásban felvillannak szürreállis képek, mintha filmkockák lennének. 

A bő másfél órás, egyfelvonásos darabban László Lili, Schruff Milán, Lass Bea, Pataki Ferenc és Rohonyi Barnabás szerepel. 

Redőny: az Orlai Produkció darabja Ujj Mészáros Károly rendezésében

Ha a gyermekek választják ki maguknak, hova szülessenek, Nándi (Pataki Ferenc) nem egy egyszerű út mellett döntött. Az ő elbeszéléséből bontakozik ki előttünk a szüleinek a története. Az édesanyjával, Mártival (Lass Bea) élő Éva (László Lili), a fiatal óvónő szeretne kitörni a vidék egyhangúságából és anyja uralma alól, aki parancsolgat, kéretlenül osztja a tanácsokat, és fontosabb számára, mit gondolnak mások, mint a lánya öröme és boldogsága - a sajátjával már rég elfelejtett törődni. Legyen csak felhúzva a redőny, hadd lássa mindenki, milyen tiszta az udvara, rendes a háza. 

redony eva attila
Fotó: Orlai Produkciós Iroda

Hiába vannak Évának tervei, egy apró véletlen felülírja azokat. Egyáltalán nem mindegy, ki áll be a Büdös Gizi lagziján vonatozni... hogy ki ki mögé kerül. Éva és Attila (Schruff Milán) a vonat egymást követő kocsijai lesznek, és a sok ital hatására egyre közelebb kerülnek egymáshoz. A következmény terhesség, házasság, családi ház, jól kereső férj: Éva sok kortársa erre vágyik, neki azonban rá kell jönnie, nem ez a beteljesült álma. 

redony eva anyja gyerek
Fotó: Orlai Produkciós Iroda

A férjének is vannak titkai, nem avatja be abba, honnan a sok pénz. Bercitől, Attila öccsétől (Rohonyi Barnabás), aki csak a bátyja távollétében látogatja meg, tovább növelve ezzel a titkok számát, csak homályos részleteket tud meg a családi viszályról. Ő Márti mama ellentéte: annyira nem akar beleavatkozni a családtagjai életébe, hogy akkor is hallgat, amikor tanácsot kellene adnia. 

redony eva attila2
Fotó: Orlai Produkciós Iroda

Éva frusztráltságában önkéntelenül is visszatér az anyai mintához: éjjel-nappal takarít, amit senki sem értékel, rengeteget süt-főz, amit szinte senki nem eszik meg, és a békesség jegyében magába fojt mindent. Számára is fontossá válik a redőny, de ő inkább leengedi, hogy elbújhasson mögötte.  

Sejthető, hogy valami rossz felé menetel, a fordulópontoknál össze is ugrik a gyomrunk, hogy aztán a következő, groteszk helyzetben egy kacajjal kiengedjen a görcs. A tragédiában a redőny is nagy szerepet játszik: hogy végül romba döntött-e életeket, vagy egy új kezdetet kínált, az már nézőpont kérdése.

redony-batch
Fotó: Orlai Produkciós Iroda

Az ősbemutatót először 2022. január 15-én láthatta a közönség az Óbudai Kulturális Központban, február 25-től a Redőny a 6szín repertoárjában található meg az előadás.

Cover-fotó: Orlai Produkciós Iroda

Ezt is szeretjük