"Nem volt szép, de megállt a levegő, amikor megjelent" - A magyar színésznőért bolondultak a férfiak
Psota Irén ma 86 éves.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ma 86 éves a kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres Jászai-Mari-díjas színésznő, Psota Irén. A művésznő 1929. március 28-án született Budapesten.

Élete során számos alkalommal esett szerelembe és háromszor ment férjhez, mindannyiszor olyan férfiakhoz, akik támogatták művészetében.

Így emlékeznek vissza Psota Irén férjei

2010-ben az RTL Klub XXI. század című műsorában szólaltatták meg Psota Irén három volt szerelmét, a koreográfus Seregi Lászlót, a híres rendezőt, Makk Károlyt és utolsó férjét, Ungvári Tamást, aki a leghosszabb ideig, 12 évig élt a művésznővel.

Gyermekkori szerelem

Seregi Lászlóval gyermekkoruk óta ismerték egymást, ő volt a színésznő első nagy szerelme. A férfi féltékeny típus volt, és nehezen viselte azt az időszakot, amikor Psota a Színház- és Filmművészeti Egyetem felvételijére egy rejtélyes pártfogóval, egy másik férfival gyakorolt.

Bár nehéz szövegeket választott és kevés pontot kapott, a fiatal színésznőnek sikerült bejutnia az egyetemre, ami miatt a kapcsolat véget ért.

- Egyszercsak beállított egy lány. Nem volt szép, de megállt a levegő, amikor megjelent. Olyan gyönyörű dióbarna szemei voltak, hatalmasak, és vékony kevés hajacskája volt, gyönyörű magas homloka - emlékszik vissza Seregi László az interjúban első találkozásukra.

A férfi azt is elmesélte, kapcsolatuk idején Psotát egy röpke légyottjuk miatt rúgták ki a Kommunista Pártból, akik nem tűrték az ilyen viselkedést.

Makk Károllyal az egyetemen ismerkedett meg, Psota Irén "rámenős rablónak" tartotta a végzős rendezőt, akivel csakhamar egymásba habarodtak. A rendezőt megdöbbentette az az elegancia, ami a színésznőből áradt, hiszen nagyon szegény családból származott.

Megcsalták

- A második vagy a harmadik emeletre baktattam fel és ott láttam egy számomra meghökkentő nőt - idézte fel Makk Károly a pillanatot, amikor először meglátta Psotát.

A rendező szerint a művésznő kevés pénzből is mesésen fel tudott öltözni, ám egy alkalommal egy teljes ösztöndíjat, 240 Ft-ot elköltött egy külföldről becsempészett cipőre.

Psota Irén gyermeket szeretett volna a rendezőtől, méghozzá nyolcat, ám a fiatal Makk Károly erre még nem állt készen, ezért rendre elvetették a babákat, melynek következtében a színésznő meddővé vált.

Öt évig voltak együtt, mígnem a rendező bele nem szeretett az 1955-ben készült Liliomfi című film sztárjába, Krencsey Marianne-ba, aki miatt elhagyta Psotát.

Psota Irént felpofozták

Köztudomású, hogy kapcsolatuk vége felé Makk Károly felpofozta a színésznőt, amiről 2010-ben azt mondta, ez teljesen normális bizonyos fajta emberek között.

- Itt nem arról van szó, hogy valaki valakit felpofoz, hanem, hogy indulatból ad egy pofont, amit visszaadnak vagy nem adnak - mondta az interjúban.

A rendezővel való szakítása után néhány évvel találkozott a belsőépítész Molnár Jóskával, vagyis Joe-val, ahogy sokan hívták, aki a színészekkel ellentétben vagyonos ember volt. A férfi kényeztette szerelmét és boldogan éltek együtt, mígnem Joe hosszú évekre a rács mögé került.

Következő és egyben utolsó férjéhez, Ungvári Tamáshoz unalmában ment hozzá, de ez a házasság sem működött túl jól. Psota Irén ekkorra már rengeteg sérülést hordozott a szívében, ezért állandóan azt gondolta, a férfi megcsalja. A férfi a 2010-es interjúban azt mondta, ő mindvégig hűséges volt.

12 év elteltével szakítottak, Ungvári újranősült, Psota viszont a magányt, illetve kutyáit választotta társául.

- Psotának egyetlen partnere van: Psota - mondta a művésznő a Szabad Föld című lapnak adott interjújában 2004-ben.

A ma 86. születésnapját ünneplő színésznő évek óta visszavonultan él, a 2010-ben készült riportban sem szeretett volna kamerák elé állni.

Fotó: RTL Klub/XXI. század

Ezt is szeretjük