Gyönyörű nők lettek a Polgár lányok - Ritka, közös fotón a 3 sakkbajnok testvér
Ritka, közös fotón a sakkzseni Polgár lányok: Judit, Zsuzsa és Zsófia.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Polgár László lányai világhírűek lettek: a három sakkozó lánytestvérről, Juditról, Zsuzsáról és Zsófiáról Polgár lányok címmel 2014-ben izraeli-magyar dokumentumfilm is készült. A tanár édesapa kora gyerekkoruktól kezdve arra készítette fel őket, hogy sakkvilágbajnokok legyenek. Úgy döntött, bebizonyítja, hogy a megfelelő neveléssel bármely egészséges gyermek zsenivé fejleszthető. A lányok nem jártak iskolába, nem játszottak a többi kislánnyal, csak egymással, és keményen megdolgoztak az eredményeikért. 

Mára mindegyik Polgár lány családot alapított, és visszavonult. Zsófia Izraelbe, Zsuzsa az USA-ba költözött, Judit és a szülei Magyarországon maradtak, Budapesten élnek. Ezért is ritka az olyan közös fotó, melyen mindhárman szerepelnek. 

Polgár Judit nyolcszoros sakkolimpikon a nyílt kategóriában, kétszeres női sakkolimpiai bajnok, a nyílt kategóriában kétszeres olimpiai ezüstérmes, nyílt kategóriában egyéni Európa-bajnoki bronzérmes, magyar szuperbajnok, U14 és U12 korosztályos ifjúsági világbajnok a fiúk között. A sakktörténet legjobb női sakkozója július 23-án ünnepelte a 42. születésnapját. A nemzetközi nagymester 2014-ben a The Times magazinban jelentette be, hogy befejezi aktív versenyzői pályafutását, és a továbbiakban alapítványával és az iskolai sakkoktatás népszerűsítésével kíván foglalkozni. A sakkversenyeknek nem mondott végleg búcsút: élő közvetítések során kommentátorként találkozhatunk vele. Férje állatorvos, 2004-ben született az első gyermekük, Olivér, majd 2006 júliusában a második, Hanna.

Polgár Judit, Zsófia és Zsuzsa fiatalon.
Polgár Judit, Zsófia és Zsuzsa fiatalon.
Fotó: MTI

Polgár Zsófia novemberben ünnepli a 44. születésnapját. Ő is nemzetközi nagymester, kétszeres sakkolimpiai bajnok, U14 korosztályos világbajnok, rapidsakkban U20 junior világbajnok. 1995-ben Izraelben telepedett le, ahol négy évvel később összeházasodott Yona Kosashvili izraeli sakknagymesterrel. Két fiúgyermekük született. Egy ideig Torontóban éltek, majd 2012-ben visszaköltöztek Tel Avivba. 2010 óta nem játszott FIDE által jegyzett versenyen, így nem számítják az aktív versenyzők közé.

Polgár Zsuzsa az 1980-as évektől a 2000-es évek elejéig tartó aktív pályafutása alatt a világ egyik legerősebb sakkjátékosa, 1996 és 1999 között női sakkvilágbajnok volt. Világbajnoki címet szerzett a klasszikus sakkjáték mellett rapidsakkban és villámsakkban is. Azt a teljesítményét, hogy mindhárom világbajnoki címet - triple crown - megszerezze valaki, idáig egyedül csak Magnus Carlsen tudta 2014 júniusában megismételni. Négy egyéni világbajnoki címe mellett öt olimpiai aranyéremmel - ebből kettő csapat -, négy ezüstéremmel - ebből kettő csapat - és egy bronzéremmel rendelkezik. Az első nő volt, aki versenyen a férfiak közt sakknagymesteri címet szerzett - írja róla a Wikipédia.

A hét nyelven beszélő Polgár Zsuzsa a ’90-es évek közepe óta az USA-ban él Susan Polgar néven. Visszavonulásáig amerikai színekben versenyzett, azóta tehetséggondozással és sakkedzéssel foglalkozik. Két gyermeke van, Tom 1999-ben, Leam 2000-ben született. Férjével, Paul Truong amerikai sakkozóval St. Louis-ban él és dolgozik. Idősebb fia, Tom Polgár Shutzman hatévesen megnyerte az USA nemzeti sakkbajnokság gyermekkupáját.

Ezt is szeretjük