Meghalt Pap Vera! Hosszú betegség után elhunyt az 59 éves színésznő
Meghalt Pap Vera színésznő, tudatta a Vígszínház.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

59 évesen, méltósággal és türelemmel viselt hosszú betegség után elhunyt Pap Vera, a Vígszínház vezető színésznője, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész.

Az egyik legnagyobb magyar színésznőt gyászolja a Vígszínház társulata - tudatta néhány perccel ezelőtt honlapján a Vígszínház.

Az Angi Vera főszereplője

Pap Vera 1956. január 27-én született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1979-ben végzett, és azóta, 36 éve megszakítás nélkül a társulat hűséges tagja volt.

Az 1979-es év filmes karrierje szempontjából is fontos év, ekkor mutatták be az Angi Vera című alkotást, melynek címszerepét az akkor pályakezdő színésznő kapta. Alakításával egy csapásra ismertté vált. Ezért a szerepért 1980-ban a Chicagói Filmfesztiválon elnyerte a legjobb női alakítás díját, 1981-ben pedig a David di Donatello-díjat, amelyre egész életében nagyon büszke volt.

A főiskolán Horvai István és Kapás Dezső tanította, Várkonyi Zoltán hívta a Vígszínházhoz, ahol Kapás Dezső rendezésében kapta első főszerepét. Harmadéves korában nagy sikerrel játszotta el Molnár Ferenc Az üvegcipő című darabjának főszerepét, Irmát.

Később olyan legendás alakítások fűződnek a nevéhez, mint a Szentivánéji álom Hermiája, Kornis Kozmájának Hédije, az Úri Muri Rozikája, az Amadeus Constanzája, Fejes Endre Cserepes Margit házasságának címszerepe, a Leonce és Léna Lénája, a Györgyike drága gyermek Györgyikéje, A salemi boszorkányok Proktornéja, a Kurázsi mama Yvette-je, A revizor Polgármesternéje, Az ember tragédiája Évája, az Augusztus Oklahomában és a Mikve főszerepe.

Színházi szerepei mellett több mint 40 filmben és tévéjátékban nyújtott kiemelkedő alakítást. Az Angi Vera után számos filmes szerepet kapott, játszott a Csapd le csacsi!, A névtelen vár, a Dögkeselyű, az Uramisten vagy éppen a Roncsfilm című alkotásokban is.

Betegsége alatt szinte megszakítás nélkül játszott. Még 2014 őszén is játszotta a Mikve főszerepét, és próbált Fátyol nélkül című előadásban, amelynek októberben volt a bemutatója. Megrendítő alakítását megkönnyezték a nézők és a kollégák is. 2015. február 8-án, vasárnap lépett utoljára színpadra.

Fotó: MTVA/Lakos Gábor

Ezt is szeretjük