A magyar színésznő 15 kilótól szabadult meg

Az Aglaja című film megkövetelte Ónodi Esztertől, hogy úgy nézzen ki, mint egy artistanő - azóta rendszeresen sportol.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A színésznőknek a testük a munkaeszközük: ha egy szerep megkívánja, híznak vagy éppen fogynak. Az Új Európa Alapítvány nagyköveteként is tevékenykedő Ónodi Eszter az utóbbit tette négy évvel ezelőtt az Aglaja című film kedvéért. Hogy hitelesen alakítsa az artistanőt, Sabinét, persze keményen edzenie kellett. Erre annyira rákapott, hogy ma már el sem tudná képzelni az életét sport nélkül.

Hogy minél hatékonyabban ki tudja használni a futásra-kocográsra szánt időt, közös edzésen vett részt a Margitszigeten Pap Dáviddal, a fiatal, sikeres triatlonistával, aki tanácsokkal látta el.

Nem volt sportos kisgyerek

- Mennyit csiszolna még Pap Dávid a futótechnikádon?

- Azt hangsúlyozta, hogy a futás előtti bemelegítés legalább olyan fontos, mint utána a nyújtás. Ezekről hajlamos az ember megfeledkezni, amikor hozzám hasonlóan időhiány miatt csak fölkapja a cipőjét, hogy fusson egyet. Amúgy szerinte a futásban nincs semmi különös, csak kitartás kell hozzá.

- Egy triatlonistának, aki ráadásul férfi, mások az izmai, mint egy nem profi sportoló nőnek, mégis sokaknak feltűnt, mennyivel ruganyosabb voltál a bemelegítéskor, mint Dávid. Ez gyerekkori sportfoglalkozások eredménye is?

- Dávidnak meghúzódott az egyik izma egy versenyen kerékpározás közben, és ez most a mozgására is kihat, én pedig egy hajlékonynak számító nő vagyok. Ez alkati adottság, a szüleimtől örököltem. Amúgy gyerekkoromban nem sportoltam soha, ez a fajta hajlékonyság biztosan nem balettóráknak köszönhető, mert azokra sajnos nem jártam. Összesen egy évet töltöttem óvodáskoromban kislánytornán, de abból is csak arra emlékszem, hogy a végén milyen finom volt a téliszalámis szendvics. Nyugis kislány voltam, zongoráztam, rajzszakkörbe jártam, filmsorozatokat dramatizáltunk a barátnőmmel. Lehet, hogy most pótolom be azt, ami gyerekkoromban kimaradt.

- A Meseautó női főszerepelőjeként loptad be magad a nézők szívébe. Szerintem a többségüknek, hozzám hasonlóan, a görkorizós lány képe ugrik be rólad, ezért én azt gondoltam, hogy te mindig is egy örökmozgó lány voltál. 

-  Egyáltalán nem. Tulajdonképpen azt, hogy rákaptam a futásra és a görkorizásra, a Meseautónak köszönhetem. Pont ide, a Margitszigetre jártunk egy Görzenál nevű helyre edzeni, vagyis eleinte gyakorolni, mert kezdetben guruló analfabéta voltam, akkor még biciklire sem ültem. A forgatás előtt kérték, hogy legyen meg a sportosabb kinézet is, és javasolták, kezdjek el futni is a szigeten. Rá is kaptam az ízére, már nem maradhat el a napi rendszeres mozgás.

Az Aglaja artistanője

- Amikor négy évvel ezelőtt forgattátok az Aglaját, még sportosabbnak kellett lenned és kinézned, hiszen artistanőt játszottál. Személyi edző is foglalkozott veled?

- Akkor is róttam a köröket, igaz, nem a Margitszigeten, hanem a Balaton partján súlyzókkal megpakolva, hogy a karom is erősödjön. Szigorú értelemben vett személyi edző nem, de komoly stáb volt körülöttem, melynek a tagjai megmondták, mit és hogyan csináljak. Heti rendszerességgel megfordultam a cirkuszban is: gyakoroltunk a karikaszámra, ami nagyon komoly fizikai erőnlétet igényelt, másrészt, ha hiszed, ha nem, még három kislabdának a dobálása is egy órán keresztül jó kis izomlázat okozott.

- Gondolom, azt is megmondták, mit ne egyél, és mi az, ami segít az izmok szálkásításában.

- Egy dietetikus egyórás felkészítés során elmondta, miket egyek, és javasolt néhány extra tornagyakorlatot is. Az biztos, hogy csupán a mozgással ilyen fajta testi változást nem lehet elérni. Meg vagyok róla győződve, hogy igaz az a mondás, miszerint a testnek a formálása alapvetően a konyhában kezdődik.

Amikor az Aglaját forgattuk, az egy extrém állapot volt, akkor tényleg nagyon komolyan betartottam, miket ehetek. Olyan dolgokra máig figyelek, hogy ha például pizzát sütünk otthon, akkor annak a felét teljes kiőrlésű tönkölyből készítsem, de nem spártai módon vezetem a háztartást. Azt a mai napig próbálom tartani, hogy a napi ötszöri étkezéshez igazodjam, hiszen ugyanaz a táplálék egyszerre, illetve elosztva öt részre egész más hatást vált ki.

- Előfordult már, hogy egy szerep kedvéért híznod kellett?

- A szülés után pár hónappal fölhívott egy rendező, hogy szeretne, ha játszanék egy színdarabban, de meg ne próbáljak lefogyni, mert neki pont úgy kellek, ahogy vagyok, 15 kiló felesleggel. Miután később, a Valami Amerika 2 miatt le kellett fogynom, már azt éreztem, hogy a darabbéli figura nem passzol hozzám úgy, mint korábban. Tudom, milyen az alkatom, de a testem a munkaeszközöm, úgy kell formálnom, ahogy azt a szerep megkívánja. Ezzel is úgy kell, bánjak, mint a hajszínemmel: ha az a kérés, hogy legyen szőke, akkor olyan lesz. Egyébként az Aglaja-forgatásnak is csak az első felében tartottam magam szigorúan a diétához, mert az is fontos volt, hogy amikor a figura már öregszik 20 évet, lehessen látni, a fizikuma sem az igazi. Sőt, van olyan jelenet, ahol ki is tömték a ruhámat.

- A nyárra is sportos, kirándulós nyaralást terveztek a pároddal és a kisfiaddal?

- Mindenféleképpen elmegyünk a családdal a tengerpartra, úgyhogy a kisfiam életében először repülőre ül, emellett biztosan elmegyünk még a Balatonra is. Júniusban azonban forgatok, Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból című filmjének a tavaszi-nyári etapja most következik.

Fotó: Új Európa Alapítvány, Aglaja

Ezt is szeretjük