Váratlanul elhunyt Nepp József - A rajzfilmrendező halálát családja jelentette be
Nepp Józsefet életének 84. évében, október 6-án váratlanul érte a halál.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró - tudatta családja ma késő délután az MTI-vel. A magyar mozgókép mestere címmel is kitüntetett művészt életének 84. évében, október 6-án váratlanul érte a halál. Temetéséről később intézkednek. Nevéhez olyan legendás alkotások fűződnek, mint a Gusztáv-sorozat, a Mézga család és a Dr. Bubó című tévésorozat vagy a Lúdas Matyi és a Szaffi című rajzfilmek. 

Nepp József 1934. június 23-án született Csepelen. A Képzőművészeti Főiskola elvégzése után került a Pannónia Filmstúdióba. Első műve, a Szenvedély című rajzfilm szakított a mesehagyománnyal és új korszakot nyitott a karikatúra stílusban rajzolt aktuális, groteszk, sőt abszurd történetekkel. 

1964-ben készült a Gusztáv-sorozat, a máig legnépszerűbb magyar rajzfilmsorozat, amelynek Dargay Attila és Jankovics Marcell mellett ő a szülőatyja. A Mézga család, majd a Dr. Bubó tévésorozat sikerében is nagy szerepe volt, nem véletlenül nevezik őt az animációval foglalkozó filmtörténészek a magyar animáció mindenesének. 

Sok egész estés és kisrajzfilm írója és társ-forgatókönyvírója: Ternovszky Béla Macskafogó című animációs krimijének a forgatókönyvét is ő írta, Dargay Attila Szaffijának (1984) a forgatókönyvírás mellett a háttereit is Nepp József tervezte. Az erdő kapitánya (1978) című mozifilmjének írója, forgatókönyvírója volt. Közreműködött a Lúdas Matyi (1976 elkészítésében is.

Számos közös produkcióban, például a János vitézben (1973) animátorként dolgozott. 1983-ban önállóan rendezte a Hófehért, a Grimm-mese szokatlan, szatirikus feldolgozását, majd 1986-ban a Gréti... című filmet. 

Nepp József az 1980-90-es években már főként a televíziónak dolgozott. Gyakran szerzett filmzenét is. Az Iparművészeti Főiskola animációtanára volt két ízben.      

1967-ben Balázs Béla-díjjal tüntették ki, 1974-ben érdemes művész, 1981-ben kiváló művész lett. 1999-ben megkapta a Kossuth-díjat, majd 2006-ban a magyar mozgókép mestere elismerést.

Ezt is szeretjük