49 éves korában elhunyt Tóth Loon, a Veszprémi Petőfi Színház színművésze

Ma hajnalban, hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt a Veszprémi Petőfi Színház nagyszerű színésze, Tóth Loon.

tothloon

Szőke Zoltán színész osztotta meg Facebook-oldalán a szomorú hírt, elhunyt pályatársa és egyben legjobb barátja. 

„TÓTH LOON (1969-2018) Isten Veled, barátom, testvérem...áldott legyen utad...”

Tóth Loon 1969. augusztus 6-án született, Vajdaságban nőtt fel. Már gyerekkorában lenyűgözte az irodalom, a versek világa. 15 évesen súgóként kezdett dolgozni a Soltis Lajos alapította Tanyaszínházban, három évvel később már ő is azokkal a színészekkel és színésznövendékekkel járta körbe Vajdaság eldugott kis falvait, akik fontosnak érezték a magyar szépirodalom legszebb darabjait eljuttatni oda, ahol nem volt színház a közelben.

Csodálatos pályája volt

Az Újvidéki Művészeti Akadémiára 18 éves korában azonnal felvették – bár alapvetően a dramaturgia érdekelte, de abban az évben nem indult ez a szak -, itt tanulta a színészet mesterségét. Tóth Loont és Szőke Zoltánt akadémistákként rendezte Halasi Imre az Újvidéki Magyar Színházban bemutatott Pál utcai fiúkban.

Gazsó György Tóth Loonnal a Hajmeresztőben.
Gazsó György Tóth Loonnal a Hajmeresztőben.

A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház akkori igazgatóját, Halasit annyira lenyűgözte a két pályakezdő fiatal tehetsége, hogy azonnali szerződést és több főszerepet is felajánlott számukra.  Loon 1991-től hét évadon keresztül játszott jobbnál jobb szerepeket. A Hajmeresztő című darabban nagyszerűen formálta meg a fodrászszalon tulajdonosát, Az éjjeli menedékhelyben Kisborsként nyújtott felejthetetlen alakítást, Clifford Bradshaw-ként a Kabaréban, a Kakukkfészekben Fredericks karakterében láthatta a közönség - hogy csak néhányat említsünk a zalaegerszegi színházban nyújtott alakításai közül.  

Egy évadot töltött vendégművészként a budapesti Nemzeti Színházban és a Pinceszínházban, majd húsz év alatt - 1998 óta - a Veszprémi Petőfi Színház társulatának oszlopos tagjaként számtalan csodálatos szerepet játszott el. 

A színészmesterségen kívül a színház szinte minden műfaja foglalkoztatta, valódi polihisztor volt, rendezett, dramaturgként is többször kipróbálta magát, de például gyerekkori barátjával, Lajkó Félixszel vitte színpadra Fernando Arrabal Tábori piknikét is. Szintén Tóth Loon alapította meg a Szent Géniusz Kultúrkommandót, melynek magját legjobb barátai, a veszprémi színház művészei alkották. Ahogy egy vele készült interjúban elmondta:

„Pár éve Đorđe Lebović-egyfelvonásosokat mutattunk be kocsmákban, parkokban, tulajdonképpen bármely helyen, ahol sötét volt. Ezekre az előadásokra büszke vagyok.”

Imádta a rádiózást, sokat dolgozott mind szerkesztőként, mind műsorvezetőként a veszprémi rádióban. Az írás és az újságírás is foglalkoztatta, de számtalan fordítást is jegyzett. Legutóbb Paolo Magelli, világhírű színházi rendező kérte fel, hogy fordítsa le számára az egykori Jugoszlávia kultuszfilmjét, a Maratonfutók tiszteletkörét – sajnos a bemutatóját már nem érhette meg.  

Tóth Loon, mint ember

Folyamatosan, megállás nélkül azon dolgozott, hogy a szépirodalom minél több csodálatos művét megismertesse az emberekkel. De hobbija és szerelme volt a borászat is, a magyar borok iránti rajongását számtalan tárcában megírta, és nem csak baráti körben, de rengeteg színpadi műsorával is népszerűsítette. 

Kulcsár Lajossal a Kabaréban.
Kulcsár Lajossal a Kabaréban.

 A fiatal művész szervezetét néhány éve ugyan megtámadta a leukémia, azonban akkor sikerült megerősödnie, és visszatérhetett munkájához, családjához. Mindig dolgozott, mindig új produkciókon törte a fejét.

Sajnos azonban a kór másodszor is megtámadta. A kórházi ágyon megállás nélkül, az utolsó percig alkotott, új dolgokon törte a fejét. Betegségét erővel, hittel viselte, még rengeteg terve volt, csak abban hitt, hogy újból megerősödik. Családja, gyermeke, felesége, barátai, kollégái gyászolják.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Fotók: Hevesi Sándor Színház, Zalaegerszeg, Petőfi Színház, Veszprém

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük