37 évesen szívroham végzett a magyar énekessel! Ezen a napon hunyt el Máté Péter
1984. szeptember 9-én hunyt el a legendás énekes, Máté Péter.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ma reggel mindenki arra a hírre ébredt, hogy tegnap este elhunyt Harangozó Teri énekesnő. Szeptember 9. más szempontból is egy szomorú nap: 1984-ben ezen a napon halt meg Máté Péter.

A bársonyos hangú énekessel mindössze 37 évesen szívroham végzett.

37 évesen szívroham végzett vele

Már gyerekként is a zene volt a mindene, hatéves korától magánúton, később zeneiskolában tanult. Az érettségi évében megalapította első zenekarát.

Első dalait az Illés zenekarral készítette. Első saját felvételei 1967-ben az Úgy várom, jössz-e már, a Mondd már és a Néger zongorista dala voltak.

A hetvenes évekre már népszerű énekes volt, aki rangos fesztiválokon lépett fel Szocsitól Athénon és Drezdán át Párizsig, de koncertezett Kubában,  Kanadában és Írországban is. Egyik legnagyobb slágere, az Elmegyek Nicolas címmel, Sylvie Vartan előadásában világsláger is lett.

1973-ban a Hull az elsárgult levél című slágerét választották legjobbnak a Made In Hungary rádiós vetélkedőn.

Maga írta és szerezte slágereit, közel 150 dal kapcsolódik a nevéhez. Életében mindössze négy lemezét adták ki, halála után 20-at, nem csoda, ha úgy érezte, mellőzik, a szakmában kevés elismerést kap.

Először nagyon fiatalon, meggondolatlanul ugrott bele a házasságba, Dékány Sarolta volt a felesége, aki már évtizedek óta Koós Jánossal él boldog házasságban. Máté Péter éppen a válást dolgozta fel, amikor a Fortuna bárban megismerte a pincérnőként dolgozó Editet.

Néhány hónap ismeretség után megkérte a lány kezét. Az esküvő után megszületett első lányuk, Mici, majd pár évvel később Dorka. 15 év jutott nekik együtt, kisebbik lányuk csak hatéves volt, amikor Máté Péter 1984. szeptember 9-én szívrohamban elhunyt. Az énekesi pálya velejárói megterhelték a szervezetét, ezt súlyosbította, hogy ha úgy vette észre magán, kicsit meghízott, koplalással próbált fogyni.

- Napi tíz kávét ivott, két doboz cigit is elszívott. Amikor felszedett pár kilót, drasztikus diétába kezdett, majd lefogyva szinte végigette az étlapot. Családjának, rajongóinak, mindenkinek meg akart felelni egyszerre - mesélte felesége 2010-ben a Blikknek.

Győzd le a saját korlátaidat - Alföldi Róbert a Femina Klubban

Az elégedett élethez vezető úton akadályok sorába ütközünk, és sokszor bele sem gondolunk, hogy számtalan esetben a belső, saját korlátaink felismerése és leküzdése jelenti a legnagyobb kihívást.

A november 15-i Femina Klub esten Szily Nóra és Alföldi Róbert segítenek megfejteni, hogy milyen tényezők állhatnak a siker útjában, hogyan boldoguljunk a kritikákkal és az esetleges kudarccal, és milyen technikákkal hozzuk ki a legjobbat önmagunkból.

Pontos részletek az estről itt olvashatók.

Jegyek kizárólag online érhetők el, korlátozott számban.

Időpont: 2021. november 15. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ezt is szeretjük