77 éves korában elhunyt a magyar színésznő! Családja körében érte a halál Margitai Ágit
November 4-én otthonában hunyt el Margitai Ági színésznő.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2014. november 4-én meghalt Margitai Ági. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas, kiváló és érdemes művész rövid, súlyos betegség után otthonában, szerettei körében elhunyt - tudatta a család ma reggel az MTI-vel.

Margitai Ági "mindig megújulásra képes tehetsége, szakmai alázata, varázslatos nőiessége és kifogyhatatlan energiái közel hatvan éven át szolgálták a magyar színház- és filmművészetet" - írták.

Családja körében hunyt el

Margitai Ági 1937. július 12-én született Budapesten. Néptáncos volt a SZOT Művészegyüttesben, onnan jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahova elsőre  felvették.

Tanára volt Gellért Endre, Básti Lajos, Várkonyi Zoltán, osztálytársa Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula, Fülöp Zsigmond, Fonyó József. Már másodéves főiskolás korában játszott a Nemzeti Színházban.

1958-ban végzett, ezt követően Pécsett, majd Kecskeméten, Szegeden, Szolnokon és Miskolcon játszott, a fővárosban a Mikroszkóp Színpad és a József Attila Színház tagja volt.

1999-től a Győri Nemzeti Színház foglalkoztatta, később szabadúszó lett. Energikus, színes egyénisége, jellegzetes hangja drámai és vígjátéki szerepekben is kitűnően érvényesült.

A színpadon és a filmvásznon is szerepelt

Emlékezetes szerepei között megtalálható a Pygmalion Elizája, Anna Frank, a Ványa bácsi Szonyája és Stuart Mária. A Koldusoperának minden női főszerepét eljátszotta, kétszer volt Kocsma Jenny, egy alkalommal Polly, másik két rendezésben pedig Peacockné.

Az Egy szerelem három éjszakája című darabban ő volt az első Júlia, eljátszotta Füst Milán Máli nénijének címszerepét. A Kamondi Zoltán rendezte miskolci Saloméra a megkapta a legjobb női alakítás díját 1995-ben.

Az ötvenes évektől számos filmben szerepelt, így láthattuk a Szent Péter esernyője, a Tűzoltó utca 25, a Vámmentes házasság, a Napló szerelmeimnek vagy a Szőke kóla című alkotásokban. Legnagyobb filmszerepét a Radványi Géza rendezte, 1980-as Circus Maximusban játszotta. Emlékezhetünk rá a Presszó című sorozatból is.

Sokat dolgozott Pál István, Fehér György, Sándor Pál és Novák Eszter rendezővel, de a fiatalok is szívesen forgattak vele. Alföldi Róbert Nyugalom (2008) és Kocsis Ági Pál Adrienn (2010) című filmjében is szerepet kapott, utolsó filmszerepét Török Ferenc pár hete bemutatott Senki szigetében játszotta.

Margitai Ágit 1962-ben Jászai Mari-díjjal jutalmazták. 1981-ben lett érdemes művész, 1989-ben kiváló művész, 1995-ben pedig Déryné-díjat kapott. 2006-ban a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja lett. 2010-ben több mint negyvenéves, sokoldalú művészi pályája elismeréseként Kossuth-díjjal tüntették ki.

Fotó: MTVA

Ezt is szeretjük