Legendás szinkronhangok, akiktől 2015-ben örökre búcsút vettünk
Az idei évben sok veszteség érte a művészvilágot. Rájuk emlékezünk.

Dia

 	Haás Vander Péter 	52 évesen, hosszan tartó betegség után, július 13-án örökre lehunyta szemét Haás Vander Péter. Az ő hangján szólalt meg például a Melrose Place-ben Jack Wagner, a Rex felügyelőben Tobias Moretti, a Dexterben Michael C. Hall, a Cobra 11-ben Johannes Brandrup vagy a Lostban Henry Ian Cusick. Ő szinkronizálta a Spartacusban Kirk Douglast, a Terminátorban Michael Biehnt, a Forrest Gumpban Gary Sinise-t, A hobbitban Benedict Cumberbatch-et. 	Kapcsolódó cikk: 	Hosszú betegség után elhunyt Haás Vander Péter »

Haás Vander Péter

52 évesen, hosszan tartó betegség után, július 13-án örökre lehunyta szemét Haás Vander Péter. Az ő hangján szólalt meg például a Melrose Place-ben Jack Wagner, a Rex felügyelőben Tobias Moretti, a Dexterben Michael C. Hall, a Cobra 11-ben Johannes Brandrup vagy a Lostban Henry Ian Cusick. Ő szinkronizálta a Spartacusban Kirk Douglast, a Terminátorban Michael Biehnt, a Forrest Gumpban Gary Sinise-t, A hobbitban Benedict Cumberbatch-et.

Kapcsolódó cikk:
Hosszú betegség után elhunyt Haás Vander Péter »

Fotó: MTI/Kollányi Péter

Dia

 	Sinkó László 	Július 31-én 75 évesen hunyt el Sinkó László, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Ő volt Anthony Hopkins állandó magyar hangja, de ő szinkronizálta Jack Nicholsont a Batman - A denevérember és az Egy becsületbeli ügy, Gene Hackmant a Szóljatok a köpcösnek! című filmben, valamint Leslie Nielsent a Sziki-szökevényben és a Csupasz pisztoly 33 1/3-ban. Ő adta legendás magyar rajzfilmben, a Macskafogóban Nick Grabowski hangját is. 	Kapcsolódó cikk: 	75 éves korában elhunyt Sinkó László színművész »

Sinkó László

Július 31-én 75 évesen hunyt el Sinkó László, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Ő volt Anthony Hopkins állandó magyar hangja, de ő szinkronizálta Jack Nicholsont a Batman - A denevérember és az Egy becsületbeli ügy, Gene Hackmant a Szóljatok a köpcösnek! című filmben, valamint Leslie Nielsent a Sziki-szökevényben és a Csupasz pisztoly 33 1/3-ban. Ő adta legendás magyar rajzfilmben, a Macskafogóban Nick Grabowski hangját is.

Kapcsolódó cikk:
75 éves korában elhunyt Sinkó László színművész »

Dia

 	Bitskey Tibor 	Február 2-án rövid betegség után, 85 évesen hunyt el Bitskey Tibor, a nemzet színésze. A legszebb hangú magyar színésznek tartották, sokáig rendszeresen mondott verset a Vers mindenkinek című műsorban. Ő volt a Vuk című rajzfilmsorozat narrátora is. A Bosszúállókban Sean Conneryt, a Különvéleményben Max von Sidow-t szólaltatta meg magyarul. 	Kapcsolódó cikk: 	Váratlanul elhunyt a nemzet színésze »

Bitskey Tibor

Február 2-án rövid betegség után, 85 évesen hunyt el Bitskey Tibor, a nemzet színésze. A legszebb hangú magyar színésznek tartották, sokáig rendszeresen mondott verset a Vers mindenkinek című műsorban. Ő volt a Vuk című rajzfilmsorozat narrátora is. A Bosszúállókban Sean Conneryt, a Különvéleményben Max von Sidow-t szólaltatta meg magyarul.

Kapcsolódó cikk:
Váratlanul elhunyt a nemzet színésze »

Fotó: www.forrasradio.hu

Dia

 	Mednyánszky Ági 	Július 7-én meghalt Mednyánszky Ági színésznő, a magyar operett egyik kiemelkedő alakja. 1963 és 2007 között ő szólaltatta meg a Szabó család egyik gyermekét, Icut. 1957-ben, a magyarországi televízióadás beindulásakor ő volt az első tévébemondó. Örömmel szinkronizált, ő adta a hangját a Maffiózók című sorozatban Livia Sopranónak, az Öreglányokban Betty White-nak és a Marple-ben a Jane Marple-t megformáló Geraldine McEwannek. 	Kapcsolódó cikk: 	Elhunyt Mednyánszky Ági, a Szabó család Icuja »

Mednyánszky Ági

Július 7-én meghalt Mednyánszky Ági színésznő, a magyar operett egyik kiemelkedő alakja. 1963 és 2007 között ő szólaltatta meg a Szabó család egyik gyermekét, Icut. 1957-ben, a magyarországi televízióadás beindulásakor ő volt az első tévébemondó. Örömmel szinkronizált, ő adta a hangját a Maffiózók című sorozatban Livia Sopranónak, az Öreglányokban Betty White-nak és a Marple-ben a Jane Marple-t megformáló Geraldine McEwannek.

Kapcsolódó cikk:
Elhunyt Mednyánszky Ági, a Szabó család Icuja »

Fotó: MTI/Czimbal Gyula

Dia

 	Tolnai Miklós 	Március 16-án elhunyt Tolnai Miklós színművész. Szerepelt többek között a Linda és a Szomszédok című sorozatban, láthattuk A Pogány Madonna című filmben, továbbá keresett szinkronhang is volt. A Knight Rider című amerikai sorozatban ő szólaltatta meg magyarul Devon Milest - Edward Mulhare -, de adta a hangját Sean Connery, Geoffrey Rush vagy Dennis Farina színészeknek is. 	Kapcsolódó cikk: 	Elhunyt a Linda című sorozat szereplője »

Tolnai Miklós

Március 16-án elhunyt Tolnai Miklós színművész. Szerepelt többek között a Linda és a Szomszédok című sorozatban, láthattuk A Pogány Madonna című filmben, továbbá keresett szinkronhang is volt. A Knight Rider című amerikai sorozatban ő szólaltatta meg magyarul Devon Milest - Edward Mulhare -, de adta a hangját Sean Connery, Geoffrey Rush vagy Dennis Farina színészeknek is.

Kapcsolódó cikk:
Elhunyt a Linda című sorozat szereplője »

Fotó: www.activestudio.hu

Dia

 	Kun Vilmos 	Kun Vilmos színész, a Katona József Színház alapító tagja szeptember 16-án hunyt el. Rengeteg film-, rádió- és szinkronszerep fűződik a nevéhez, az egyik leghíresebb a Szomszédok című teleregény erdésze, Dénes bácsi. A James Bond-filmekben ő volt Desmond Llewelyn, vagyis Q magyar hangja, Az ifjú Indiana Jones című sorozatokban ő szólaltatta meg az idős Indyt. A Tigris színre lép című rajzfilmben Fülesnek adta a hangját. 	Kapcsolódó cikk: 	Elhunyt a Szomszédok egyik szereplője »

Kun Vilmos

Kun Vilmos színész, a Katona József Színház alapító tagja szeptember 16-án hunyt el. Rengeteg film-, rádió- és szinkronszerep fűződik a nevéhez, az egyik leghíresebb a Szomszédok című teleregény erdésze, Dénes bácsi. A James Bond-filmekben ő volt Desmond Llewelyn, vagyis Q magyar hangja, Az ifjú Indiana Jones című sorozatokban ő szólaltatta meg az idős Indyt. A Tigris színre lép című rajzfilmben Fülesnek adta a hangját.

Kapcsolódó cikk:
Elhunyt a Szomszédok egyik szereplője »

Fotó: Katona József Színház
Ezt is szeretjük
Fotó: