Váratlanul elhunyt a nemzet színésze! 85 éves volt Bitskey Tibor
Gyászolja az ország Bitskey Tibort, akit ősszel választottak meg a nemzet színészének.

beauty and style
Top olvasott cikkek

2015. február 2-án elhunyt Bitskey Tibor, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész.

A Blikk információi szerint a 85 éves színművész rövid betegség után halt meg.

Váratlanul elhunyt Bitskey Tibor

Bitskey Tibort Cserhalmi Györggyel együtt 2014. szeptember 29-én választották meg a nemzet színészének, miután Sztankay István és Avar István meghalt.

Bitskey Tibor 1929. szeptember 20-án született Rákoskeresztúron. A Színművészeti Akadémiát 1953-ban végezte el, de már 1951-től a Magyar Néphadsereg Színháza ösztöndíjasa volt, pedig véletlenül lett színész.

Bár már kisiskolás korában remekül szavalt, eleinte orvosnak, majd nyomozónak, végül építészmérnöknek készült, de amikor leérettségizett, édesapját elbocsátották az állásából, így ő elhelyezkedett a Béke Szállóban. Ide történetesen sok színész járt, akik miután meghallották szavalni, addig ügyeskedtek, míg bejuttatták a főiskolára.

A történelmi filmek, mint a Rákóczi hadnagya, A kőszívű ember fiai, az Egri csillagok vagy az Egy magyar nábob, mellettük pedig olyan alkotások, mint a Pikoló világos Ruttkai Évával vagy a Szerelem Törőcsik Marival hazánk egyik legkedveltebb színészévé avatták. Az ötvenes-hatvanas évekre igazi sztárkultusz alakult ki körülötte, mázsaszám kapta a rajongói leveleket.

Filmes szerepei mellett igazi szerelme a színpad volt, több társulatnál is megfordult, előfordult, hogy egy hónapban 25-30 bemutatója volt. Több mint fél évszázados pályafutása során olyan előadások részese lehetett, mint Az ember tragédiája, a Koldusopera, A fizikusok, legkedveltebb szerepének pedig a Trisztánt tartja, Illyés Endre és Vas István azonos című darabjában.

1959 és 1964 között a Nemzeti Színház, 1964-től tíz éven át a Vígszínház tagja volt. 1974 és 1996 között a Thália, illetve az Arizona Színház vezető művésze volt.

Bitskey Tibort a legszebb hangú magyar színésznek tartották, sokáig rendszeresen mondott verset a Vers mindenkinek című műsorban, de az Egri csillagok regény hangoskönyvváltozatát is az ő hangján élvezhetik a hallgatók, valamint ő volt a Vuk című rajzfilmsorozat narrátora is. Szinkronizált is, a Bosszúállókban Sean Conneryt, a Különvéleményben Max von Sidow-t, az X-Men 2-ben pedig a Kelly szenátort alakító Bruce Davisont szólaltatta meg magyarul.

Fotó: www.forrasradio.hu, Magyar Fotóarchívum

Ezt is szeretjük