Az elmúlt években elhunyt legendás szinkronhangok
Képeken az elmúlt években elhunyt legendás szinkronhangjaink.

Dia

 	Bujtor István (1942-2009) 	Ötvös Csöpi rendőrnyomozó megformálója 67 évesen, 2009. szeptember 25-én hunyt el, az orvosok a kórházban két hónapig küzdöttek az életéért. Ő volt a legtöbbször Bud Spencer szinkronhangja, de ő adta a magyar hangját a Megint 48 órában Nick Nolte-nak vagy a Gyilkos bolygóban Sean Connerynek is.   

Bujtor István (1942-2009)

Ötvös Csöpi rendőrnyomozó megformálója 67 évesen, 2009. szeptember 25-én hunyt el, az orvosok a kórházban két hónapig küzdöttek az életéért. Ő volt a legtöbbször Bud Spencer szinkronhangja, de ő adta a magyar hangját a Megint 48 órában Nick Nolte-nak vagy a Gyilkos bolygóban Sean Connerynek is.   

Dia

 	Hacser Józsa (1931-2014) 	Az ország egyik legkedvesebb hangú színésznőjének holttestére 2014. március 4-én találtak rá siófoki házában. Sokan emlékezhetnek rá a Szomszédokból, de számos népszerű rajzfilmhez is kölcsönözte a hangját. Ő volt Nils Holgerson aranyhörcsögének, Pocoknak, az Elsüllyedt világok sorozat női kalózának, Popocicinek, a Muppet Show-ban Miss Röfnek vagy Willy Fog inasának, Riggodon kabalaállatának, Ticónak a hangja.

Hacser Józsa (1931-2014)

Az ország egyik legkedvesebb hangú színésznőjének holttestére 2014. március 4-én találtak rá siófoki házában. Sokan emlékezhetnek rá a Szomszédokból, de számos népszerű rajzfilmhez is kölcsönözte a hangját. Ő volt Nils Holgerson aranyhörcsögének, Pocoknak, az Elsüllyedt világok sorozat női kalózának, Popocicinek, a Muppet Show-ban Miss Röfnek vagy Willy Fog inasának, Riggodon kabalaállatának, Ticónak a hangja.

Dia

 	Szakácsi Sándor (1952-2007) 	Hosszú betegség után 54 évesen, 2007. március 7-én hunyt el. Kevin Costner, Richard Gere, Steven Seagal, Jeremy Irons és Christopher Lambert állandó magyar hangja volt, de többször szinkronizálta Robert Redfordot, Bruce Willist és Mickey Rourke-ot is. Haláláig ő volt a House-ban a zsémbes orvost megformáló Hugh Laurie, a Twin Peaksben Kyle MacLachlan, a Tövismadarakban Richard Chamberlain, a Miami Vice-ban Don Johnson, a Büszkeség és balítéletben Colin Firth szinkronhangja. 	 

Szakácsi Sándor (1952-2007)

Hosszú betegség után 54 évesen, 2007. március 7-én hunyt el. Kevin Costner, Richard Gere, Steven Seagal, Jeremy Irons és Christopher Lambert állandó magyar hangja volt, de többször szinkronizálta Robert Redfordot, Bruce Willist és Mickey Rourke-ot is. Haláláig ő volt a House-ban a zsémbes orvost megformáló Hugh Laurie, a Twin Peaksben Kyle MacLachlan, a Tövismadarakban Richard Chamberlain, a Miami Vice-ban Don Johnson, a Büszkeség és balítéletben Colin Firth szinkronhangja.
 

Dia

 	Kaszás Attila (1960-2007) 	Egy héttel a 47. születésnapja után, 2007. március 23-án hunyt el. Pár nappal korábban egy előadás előtt elájult, a kiérkező mentőben újraélesztették. A kórházban négy napig küzdöttek az életéért. Ő volt Sean Penn és Matthew McConaughey állandó magyar hangja, de szinkronizálta Jack Nicholsont is a Szelíd motorosok és a Száll a kakukk fészkére vagy Gary Oldmant a Batman: Kezdődik és JFK - A nyitott dosszié című filmekben. A Dallasban ő szólaltatta meg Gary Ewingot.

Kaszás Attila (1960-2007)

Egy héttel a 47. születésnapja után, 2007. március 23-án hunyt el. Pár nappal korábban egy előadás előtt elájult, a kiérkező mentőben újraélesztették. A kórházban négy napig küzdöttek az életéért. Ő volt Sean Penn és Matthew McConaughey állandó magyar hangja, de szinkronizálta Jack Nicholsont is a Szelíd motorosok és a Száll a kakukk fészkére vagy Gary Oldmant a Batman: Kezdődik és JFK - A nyitott dosszié című filmekben. A Dallasban ő szólaltatta meg Gary Ewingot.

Dia

 	Selmeczi Roland (1969-2008) 	A 39 éves színész 2008. január 30-án autóbalesetben halt meg, egy színházi próbáról hazafelé tartva lesodródott az autópályáról. A szinkronban hazánk egyik legfoglalkoztatottabb színésze volt, ő volt Antonio Banderas, Brad Pitt állandó magyar hangja, de gyakran szólaltatta meg Robert Downey Jr.-t, Dermot Mulroney-t, Matt Dillont, Clive Owent. Ő szinkronizálta Viggo Mortensent A Gyűrűk Ura-filmekben, Kiefer Sutherlandet a 24-ben és Robert Sean Leonardot a Doktor House-ban. 	 

Selmeczi Roland (1969-2008)

A 39 éves színész 2008. január 30-án autóbalesetben halt meg, egy színházi próbáról hazafelé tartva lesodródott az autópályáról. A szinkronban hazánk egyik legfoglalkoztatottabb színésze volt, ő volt Antonio Banderas, Brad Pitt állandó magyar hangja, de gyakran szólaltatta meg Robert Downey Jr.-t, Dermot Mulroney-t, Matt Dillont, Clive Owent. Ő szinkronizálta Viggo Mortensent A Gyűrűk Ura-filmekben, Kiefer Sutherlandet a 24-ben és Robert Sean Leonardot a Doktor House-ban.
 

Dia

 	Szabó Gyula (1930-2014) 	A nemzet színésze hosszú betegség után, 2014. április 4-én hunyt el. Columbo, vagyis Peter Falk magyar hangja volt, az ő orgánumán szólalt meg a Dallasban Clayton Farlow, továbbá számos rajzfilmfigura, így dr. Bubó, Frakk és a Pumukliban Éder mester is. Mesemondása is legendás, többek között a Magyar népmesék című rajzfilmsorozat narrátoraként is sokak számára felejthetetlen a hangja.

Szabó Gyula (1930-2014)

A nemzet színésze hosszú betegség után, 2014. április 4-én hunyt el. Columbo, vagyis Peter Falk magyar hangja volt, az ő orgánumán szólalt meg a Dallasban Clayton Farlow, továbbá számos rajzfilmfigura, így dr. Bubó, Frakk és a Pumukliban Éder mester is. Mesemondása is legendás, többek között a Magyar népmesék című rajzfilmsorozat narrátoraként is sokak számára felejthetetlen a hangja.

Dia

	Komlós Juci (1919-2011)	A Szomszédok Lenke nénije 2011. április 5-én, 92 évesen hunyta le örökre a szemét. A Klinika című sorozatban ő volt Brinkmannék első házvezetőnőjének, Käthi Mareknek a magyar hangja, de halhattuk a Rabszolgasorsban is, valamint Joan Hickson vagyis Miss Marple szinkronhangjaként is.  

Komlós Juci (1919-2011)

A Szomszédok Lenke nénije 2011. április 5-én, 92 évesen hunyta le örökre a szemét. A Klinika című sorozatban ő volt Brinkmannék első házvezetőnőjének, Käthi Mareknek a magyar hangja, de halhattuk a Rabszolgasorsban is, valamint Joan Hickson vagyis Miss Marple szinkronhangjaként is.  

Dia

 	Helyey László (1948-2014) 	Életének 66. évében, 2014. január 3-án halt meg a Jászai Mari-díjas színművész. 2013 novemberében súlyos tüdőembóliával kórházi kezelésre szorult, állapota két hónap múlva sem javult. Ő volt Gérard Depardieu és Donald Sutherland állandó magyar hangja, de többször szólaltatta meg Morgan Freemant, Alan Rickmant, Ian McKellent és Michael Caine-t is.

Helyey László (1948-2014)

Életének 66. évében, 2014. január 3-án halt meg a Jászai Mari-díjas színművész. 2013 novemberében súlyos tüdőembóliával kórházi kezelésre szorult, állapota két hónap múlva sem javult. Ő volt Gérard Depardieu és Donald Sutherland állandó magyar hangja, de többször szólaltatta meg Morgan Freemant, Alan Rickmant, Ian McKellent és Michael Caine-t is.

Fotó: Soproni Petőfi Színház

Dia

 	Sinkovits Imre (1928-2001) 	A nemzet színésze 2001. január 18-án hunyt el. Jellegzetes orgánumát számos filmben élvezhettük: John Wayne, Yves Montand, Walter Matthau, Gregory Peck, Sean Connery is azok közé tartozott, akiket többször szinkronizált. Ő volt a Dowling atya nyomoz című sorozatban a címszereplő magyar hangja, de ő volt a Hupikék törpikékben Törpapa, Az oroszlánkirályban Mufasa, a Micimackó kalandjaiban a mesélő.

Sinkovits Imre (1928-2001)

A nemzet színésze 2001. január 18-án hunyt el. Jellegzetes orgánumát számos filmben élvezhettük: John Wayne, Yves Montand, Walter Matthau, Gregory Peck, Sean Connery is azok közé tartozott, akiket többször szinkronizált. Ő volt a Dowling atya nyomoz című sorozatban a címszereplő magyar hangja, de ő volt a Hupikék törpikékben Törpapa, Az oroszlánkirályban Mufasa, a Micimackó kalandjaiban a mesélő.

Dia

 	Koroknay Géza (1948-2013) 	Az egyik legtöbbet foglalkoztatott szinkronszínész már egy ideje küzdött a rákkal, a halála előtti héten meg is műtötték, 2013. január 2-án mégis örökre lehunyta a szemét. Általában ő volt James Belushi magyar hangja, de többször szólaltatta meg Clint Eastwoodot, John Goodmant és Dan Aykroydot is. A Rabszolgasorsban ő volt Leoncio, a CSI: A helyszínelőkben Jim Brass magyar hangja. A Hallmark és a National Geographic csatornahangja, a Klubrádió állomáshangja is volt. 

Koroknay Géza (1948-2013)

Az egyik legtöbbet foglalkoztatott szinkronszínész már egy ideje küzdött a rákkal, a halála előtti héten meg is műtötték, 2013. január 2-án mégis örökre lehunyta a szemét. Általában ő volt James Belushi magyar hangja, de többször szólaltatta meg Clint Eastwoodot, John Goodmant és Dan Aykroydot is. A Rabszolgasorsban ő volt Leoncio, a CSI: A helyszínelőkben Jim Brass magyar hangja. A Hallmark és a National Geographic csatornahangja, a Klubrádió állomáshangja is volt. 

Dia

 	Csala Zsuzsa (1933-2014) 	A kiváló komika, aki 40 évig volt a Vidám Színpad hű tagja, 2014. február 22-én, 80 éves korában, agyvérzésben hunyt el. Ő volt Ursula, Bubó doktor asszisztensnőjének hangja a Kérem a következőt! című legendás rajzfilmsorozatban.

Csala Zsuzsa (1933-2014)

A kiváló komika, aki 40 évig volt a Vidám Színpad hű tagja, 2014. február 22-én, 80 éves korában, agyvérzésben hunyt el. Ő volt Ursula, Bubó doktor asszisztensnőjének hangja a Kérem a következőt! című legendás rajzfilmsorozatban.

Fotó: MTI

Dia

 	Bubik István (1958-2004) 	2004. november 28-án, 46 éves korában, tragikus közlekedési balesetben vesztette életét. Több híres szinkronszerepe volt, így például a Forrest Gumpban ő adta Tom Hanks vagy a Rocky című filmben Sylvester Stallone hangját. 	 

Bubik István (1958-2004)

2004. november 28-án, 46 éves korában, tragikus közlekedési balesetben vesztette életét. Több híres szinkronszerepe volt, így például a Forrest Gumpban ő adta Tom Hanks vagy a Rocky című filmben Sylvester Stallone hangját.
 

Dia

 	Sztankay István (1936-2014) 	A nemzet színésze 2014. szeptember 12-én, hosszú betegség után, családja körében hunyt el. Ő volt Jean-Paul Belmondo állandó magyar hangja, Tony Curtist, Leslie Nielsent, Marcello Mastroiannit, Gregory Pecket is gyakran szólaltatta meg.

Sztankay István (1936-2014)

A nemzet színésze 2014. szeptember 12-én, hosszú betegség után, családja körében hunyt el. Ő volt Jean-Paul Belmondo állandó magyar hangja, Tony Curtist, Leslie Nielsent, Marcello Mastroiannit, Gregory Pecket is gyakran szólaltatta meg.

Dia

 	Gera Zoltán (1923-2014) 	A nemzet színésze 92 éves korában, 2014. november 7-én távozott az élők sorából. Aktív időszakában az egyik legtöbbet foglalkoztatott szinkronszínész volt, több alkalommal szinkronizálta  Walter Matthaut és Lino Venturát. A legtöbben Jock - Jim Davis - magyar hangjaként emlékezhetnek rá a Dallas című sorozatból.

Gera Zoltán (1923-2014)

A nemzet színésze 92 éves korában, 2014. november 7-én távozott az élők sorából. Aktív időszakában az egyik legtöbbet foglalkoztatott szinkronszínész volt, több alkalommal szinkronizálta  Walter Matthaut és Lino Venturát. A legtöbben Jock - Jim Davis - magyar hangjaként emlékezhetnek rá a Dallas című sorozatból.

Dia

 	Hollósi Frigyes (1941-2012) 	A Kisváros című sorozat legendás Járai őrnagya 71 éves korában, 2012. december 5-én halt meg. A Harry Potter-filmek Hagridjaként ismert Robbie Coltrane állandó magyar hangja volt, de ő szólaltatta meg a Csengetett, Mylord? című sorozatban a Meldrum-ház komornyikját, Alfred Stokesot is.

Hollósi Frigyes (1941-2012)

A Kisváros című sorozat legendás Járai őrnagya 71 éves korában, 2012. december 5-én halt meg. A Harry Potter-filmek Hagridjaként ismert Robbie Coltrane állandó magyar hangja volt, de ő szólaltatta meg a Csengetett, Mylord? című sorozatban a Meldrum-ház komornyikját, Alfred Stokesot is.

Dia

 	Zenthe Ferenc (1920-2006) 	Az egész országot mélyen megrázta, amikor 2006. július 30-án, 86 éves korában elhunyt a Szomszédok Taki bácsija. Halálát tüdőgyulladás okozta. Szerepelt a Magyar Rádió 1959 és 2007 között futott, A Szabó család című rádiós telenovellájában is, ő volt Icu második férje. Jack Lemmon állandó szinkronhangjaként is ismert volt.

Zenthe Ferenc (1920-2006)

Az egész országot mélyen megrázta, amikor 2006. július 30-án, 86 éves korában elhunyt a Szomszédok Taki bácsija. Halálát tüdőgyulladás okozta. Szerepelt a Magyar Rádió 1959 és 2007 között futott, A Szabó család című rádiós telenovellájában is, ő volt Icu második férje. Jack Lemmon állandó szinkronhangjaként is ismert volt.

Ezt is szeretjük
Fotó: