Olimpiai bajnok Magyarország - A korcsolyaváltó nagyot ment
Hatalmas siker!

magyar váltó olimpia 2018
beauty and style
Top olvasott cikkek

Megvan az első aranyérem a téli olimpiák történetében. A magyar férfi gyorskorcsolyaváltó tagjai, Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor a csütörtöki döntőben olimpiai bajnokok lettek. A világ krémje versenyzett a jégen: a világelső dél-koreai csapat mellett kanadaiakkal és kínaiakkal kellett megküzdeniük a magyar olimpikonoknak.

Ez Magyarország történetének első téli olimpiai elsősége, 1980 óta pedig az első dobogós helyezés - Lake Placidben a Regőczy Krisztina, Sallay András jégtánckettős ezüstérmet szerzett.

Új olimpiai rekord született

Ötezer méteres volt a táv, összesen 45 kört kellett megtenniük a korcsolyázóknak. A verseny elején a magyar csapat állt az élen, de a dél-koreaiak leelőzték. A magyarok a második-harmadik helyen korcsolyáztak, Kanada lecsúszott a negyedik helyre. A táv negyedénél a kanadai és a magyar csapat felváltva cserélgette a harmadik-negyedik pozíciót, de egyszer csak a koreaiak kicsúsztak.

magyar váltó
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Az utolsó két kör volt a legizgalmasabb, ugyanis a harmadik helyről előbb Liu Shaoang előzött, majd Liu Shaolin Sándornak sikerült átvennie a vezetést a legvégén. Új olimpiai rekorddal, 6:31,971-del lettek bajnokok a fiúk. Minden tizedmásodperc számított, a kínaiak 6:32,035-del másodikak, a kanadaiak pedig 6:32,282-del harmadik helyezettek lettek.

Bár a zsűri videózott, az előzgetések ellenére nyugodt, vitás helyzetektől mentes verseny volt, így a magyarok egy hatalmas piros-fehér-zöld zászlóval a jégen korcsolyázva ünnepeltették magukat. Nem is kellett csalatkozniuk, nem történt kizárás. Ez az aranyérem a 177. a sorban Magyarország esetében, de a korábbiak mind a nyári játékokon születtek.

A fiúk a verseny végén az M4 Sportnak nyilatkoztak. Mind a négyen eufórikus állapotban voltak még az interjú alatt. Egyikük sem tudta elhinni, hogy tényleg aranyérmesek lettek.

- Nagyon kemény verseny volt. Hosszú volt az út idáig. Csapatként jutottunk ki, össze kellett rakni magunkat. Mi vagyunk a legjobbak. A csapat egyetlen hibát sem vétett a döntőben, mindannyian akartuk a győzelmet - mesélte Liu Shaolin Sándor.

Sándor testvére, Liu Shaoang arról beszélt, hogy a csapatmunkájuknak köszönhetően lettek ők a legjobbak. Hozzátette, az összes egyéni probléma eltűnt a váltóban. Arra is büszke volt, hogy 38 év után újra érmet szerzett Magyarország a téli olimpián, ráadásul aranyat. Burján Csaba és Knoch Viktor számára is felfoghatatlan, hogy elsők lettek.

magyar váltó olimpia 2018 - 3
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

- Nagyon büszke vagyok a csapatra. Nem tudom feldolgozni. Nagyon kivoltam már a végén, mert kilenc napot kellett várni a döntőre. Amikor beértünk, hirtelen nem éreztem semmit, nem tudtam felfogni, hogy megnyertük. Egyszerűen elképesztő - mondta Knoch Viktor, aki majdnem visszavonult a sporttól, de végül sikeresen meggyőzték, hogy folytassa, és induljon a 2018-as téli olimpián. Milyen jó, hogy így tett!

Ezt is szeretjük