30 évesen rákot diagnosztizáltak a népszerű magyar műsorvezetőnőnél
Mádai Vivient a bőrrákja ébresztette rá arra, hogy jobban figyeljen a bőrvédelemre.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mádai Vivien április 10-én, a harmincadik születésnapján árulta el egy Instagram-posztjában, hogy néhány hónappal korábban melanómát, bőrrákot diagnosztizáltak nála, miután részt vett egy anyajegyszűrésen. Azt írta, szerencséje volt, nem alakultak ki nála áttétek, két műtéttel túl volt a nehezén. Bevallotta, fiatalkorában felelőtlen volt, megfelelő fényvédelem nélkül napozott, meggondolatlanul szoláriumozott, aminek meglett a káros hatása. 

A TV2 műsorvezetője fontosnak tartja, hogy negatív tapasztalatait is megossza a bőr- és napvédelem, a megelőzés és a szűrővizsgálatok fontosságával kapcsolatban, ezért történetét a Rossmann Baba-mama nyári bőrápolásról szóló kerekasztal-beszélgetésén is elmesélte. 

- Balatoni lányként gyermekkoromban azt láttam, hogy a szüleim, nagyszüleim egész nap a tűző napon vannak, csokibarnára sülnek, de sosem égnek meg. Nekem is ez volt a természetes, hogy mindenféle védelem nélkül, gondtalanul élvezhetem a napsütést. De ez a Nap már nem az a Nap, mint régen. Hiszek a prevencióban, ezért az elmúlt években is rendszeresen jártam anyajegyszűrésre is. A folyamatos halogatás miatt tavaly azonban kimaradt, és csak januárban kaptam észbe, hogy pótoljam. Teljes nyugalomban mentem a vizsgálatra, majd két hét múlva megjöttek az eredmények, kiderült, baj van - kezdte történetét Mádai Vivien. 

madai-vivien-kerekasztal
Fotó: Tz

- Azonnal az onkológiára irányítottak, és eltávolították a kérdéses anyajegyet. Két hétig vártunk a szövettanra, ami kimutatta, hogy melanóma, vagyis a bőrrák legrosszabb fajtája. Szerencsére időben észrevették, így az én történetem jól végződött. De borzasztó volt látni, hogy az onkológián 21 éves lányok áttétes rákkal fekszenek a kórházban a felelőtlen napozás és szoláriumozás miatt. Nem számít, hogy hány éves vagy, a védelem mindennél fontosabb, és akár egy ötperces vizsgálat is életmentő lehet - zárta a beszélgetést a műsorvezető.

"Közeledve a születésnapomhoz *hashtagkapuzárásipánik jeligére átlövettem a jobb fülcimpám három helyen, majdnem lefoglaltam egy siklórepülést, és egy zöld ombrén is erősen gondolkodtam, de

azzal nem számoltam, hogy harmincéves korom előtt pár hónappal melanómával is diagnosztizálnak.

Szándékosan nem írom le a rák szót, mert egyszerűen nem megy. Amikor kiderült, annyira távolinak és megfoghatatlannak tűnt, hogy fel sem fogtam, tulajdonképpen mi is ez. Pedig pontosan jól tudtam a jelentését, kialakulásának okát és túlélési esélyeit. A melanóma fő rizikófaktora nem az elsődleges daganat, hanem a belőle igen agresszíven terjedő áttétek. Éveken át növekszik a testünkön, majd hónapok alatt végez velünk. Minden egy anyajeggyel kezdődött, és ért is véget. Előremegyek a történetben... Mert szerencsém volt, őrült nagy szerencsém. Több vizsgálat és pár hét álmatlan éjszaka után kiderült, hogy időben vették észre, még nem adott áttétet, így két műtéttel és további ellenőrzésekkel "megúsztam". Teljesen őszintén? Nem csodálkozom.

Voltam annyira felelőtlen, hogy fiatalabb koromban megfelelő fényvédelem nélkül napoztam, eszetlenül szoláriumoztam,

és tettem meg mindent az idáig vezető útért. És meg is lett az eredménye.

Ugrálhatnék most virágfal előtt harmincas számokat formázó arany lufikkal, de ehelyett most inkább arra kérlek Titeket, hogy, ha van lehetőségetek - márpedig van -, menjetek el egy kontrollra -, nézessétek meg a bőrötöket, váljon ez egy rendszeresen rutinná. Felelős felnőttnek tartom magam, persze az örök gyermeki lelkesedésemmel, de ennek köszönhetem, hogy ez a betegség időben kiderült, orvosolva lett / ezúton köszönöm az Országos Onkológiai Intézetnek @czirbikatu-nak és a Melanóma Mobilnak / hogy szerencsésen végződhetett ez a történet... Szóval tekintettel arra, hogy általában mindenki negyven körülinek néz, és a Wikipédia szerint is már 3 éve 32 éves vagyok, ma végre hosszú idő után úgy érzem, megfiatalodtam... Köszönhetem ezt annak, hogy hiszek a prevencióban, hiszek Istenben, és hiszek abban is, hogy az Instagramot lehet fontos dolgok közvetítésére is használni" - olvasható a műsorvezető áprilisi posztjában. 

Mádai Vivien férje

Mádai Vivien 2014-ben mondta ki az igent Szabó Zoltán fogorvosnak. A férfi nagyon sármos, a Mokkában is többször láthattuk, de reklámokban is szerepel. 

Ezt is szeretjük