Elhunyt Lorán Lenke - Családja most közölte a 90 éves színésznő halálhírét
Ma elhunyt Lorán Lenke Jászai Mari-díjas színésznő.

loran-lenke-meghalt
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Életének 91. évében ma elhunyt Lorán Lenke színésznő - a hírt ma délelőtt a család közölte az MTI-vel. A Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész május elsején töltötte be 90. életévét. A kerek évfordulót a kórházban ünnepelte, ahova két hónappal korábban került be.   

Lorán Lenke 1927. május elsején született Győrben. Eredetileg balett-táncosnak készült, de már gyerekként jobban érdekelte a színészet. 12 évesen már forgatott, az 1939-es, Éjjeli zene című filmben volt látható. Makay Margit stúdiójában végzett, majd 1943-ban, mindössze 16 évesen a Fővárosi Operettszínházhoz szerződött.

1945-1966 között a Művész Színház, a Vidám Színpad, a Magyar Néphadsereg Színháza, végül a Petőfi Színház tagja volt. 1966-1998 között újra a Vidám Színpadon játszott. 1998-ban a Mikroszkóp Színpad tagja lett. Fontosabb szerepei voltak: Peacockné (Brecht-Weil: Koldusopera), Roticsné (Molnár Ferenc: Üvegcipő), Koltayné (Gábor Andor: Dollárpapa), Miss Finigale (Aszlányi-Karinthy: A hét pofon), Pletyus (Maugham-Nádas-Szenes: Imádok férjhez menni), titkárnő (Ray Cooney: Család ellen nincs orvosság), Pemeténé (Lakatos László: Vágyom egy ágy után).

A Mikroszkóp Színpadon 2002 decemberében, az Ügynökök kíméljenek! című előadásban.
A Mikroszkóp Színpadon 2002 decemberében, az Ügynökök kíméljenek! című előadásban.
Fotó: MTI/Sándor Katalin

Utolsó premierje 2014 őszén a Karinthy Színházban volt, a Whisky esővízzel című darabban. Tavaly azt nyilatkozta, hogy jól érzi magát, már a színpad sem hiányzik neki.

Olyan legendás filmekben szerepelt, mint az Állami Áruház, a Dollárpapa, a Házasságból elégséges vagy a Mit csinált felséged 3-tól 5-ig? A tévénézők imádták a Família Kft. című tévésorozatban, amelyben ő alakította Csonka András (Pici) nagymamáját. Énekelt duettet Rátonyi Róberttel vagy Csala Zsuzsával is, aki szintén számos kabarér sztárja volt.  Még 2015-ben is rendszeresen láthattuk a televízió képernyőjén: az ATV csatornán A nő háromszor című műsorban Endrei Judittal Ábel Anita műsorvezető állandó kérdezőtársa volt.

Elsősorban páratlan energiájú és humorú komikaként volt ismert, és főként vígjátékokban játszott, de komolyabb karakterszerepekben is emlékezetes alakításokat nyújtott. Pályatársai imádták, fiatalabb kollégái is felnéztek rá. 

- Annyi mindenen mentem keresztül, mégis mindig talpra álltam. Optimista alkat vagyok, kaptam erőt, szívet. Ha dühös vagyok, vagy valami bánt, kikáromkodom, megrázom magam, mint kutya a szőrét. Soha nem voltam rossz senkihez. Éles, kritikus nyelvem van, de a bírálatot is mindig humorba burkoltam. Nem szereztem magamnak ellenségeket - mondta tavaly a Ridikül című műsorban.

Első férje Lemhényi Dezső olimpiai bajnok vízilabdázó volt, de házasságuk válással végződött. Második férje Kozák László színész lett, akivel 50 évig elválaszthatatlanok voltak, egészen a Jászai Mari-díjas színész 1997-es haláláig. 1955-ben megszületett egy szem fiuk, László, aki rendőrként, majd rendőrségi szóvivőként dolgozott, és aki egy unokával, a pszichológus Emesével ajándékozta meg szüleit. 

Munkásságáért 1968-ban Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 2003-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét, 2005-ben az Új Színház örökös tagjainak sorába fogadta. 2010-ben érdemes művész illetve a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja lett, ugyanebben az évben Marton Frigyes-díjjal is jutalmazták, 2015-ben pedig kiváló művésszé választották. 

Ezt is szeretjük