"Egy gyerek elfenekelése perverzió, nem pedagógia" - Kerényi 13 éves áldozata nyílt levelet írt
Vujity Tvrtko tette közzé oldalán Kerényi Miklós Gábor 13 éves áldozatának levelét.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kerényi Miklós Gábor az ATV hétfő esti Egyenes Beszéd című műsorában arról beszélt, hogy rendezőként rengeteg hibát elkövetett, de bűnt nem, és egyik tettének sem volt szexuális töltete. A 13 éves gyerekszereplőről pedig annyit mondott, ő nem bántalmazta, nem történt olyasmi, amit az illető állít. Az élő adás után az említett kiskorú áldozat, aki ma már felnőtt, családos férfi, felhívta a csatorna egy másik műsorvezetőjét, Vujity Tvrtkót. 

Hosszas beszélgetés után Tvrtko a férfi kérésére és engedélyével közzétette annak nyílt levelét. Az illető nem akar a sajtó nyilvánossága elé állni, sem szerepelni, ugyanakkor, ha szükséges, bármilyen bírósági eljárás elé önként áll.

"Tisztelt szerkesztő úr! 

Kerényi Miklós Gábor az ellene felhozott vádakra reagálva esztelen hazudozásba és bugyuta magyarázkodásba kezdett Az én esetemre reagálva - amely az 1993-94-es színházi évadban az Operaházban történt - először azt állította, hogy több mint 40 éve nem dolgozott gyerekszereplőkkel - számomra ez nagyon furcsa, hiszen Lőrinczy György a vele készített riportban azt állítja, hallott egy Kerényi Miklós Gáborról rebesgetett gyermekmolesztálási ügyről, de ez Kerényi Miklós Gábor egyik erkölcsi bizonyítványában sem szerepel - majd másnap elismerte, hogy történhetett ilyen valami, de ez közös megegyezés alapján, oktató szándékkal történt. 

Rossz pedagógiai módszert választott - állítja, de egy gyerek megfélemlítése, megalázása, elfenekelése nem pedagógia, hanem perverzió. Jelezni szeretném, hogy sem akkor, sem most semmiféle oktató szándékot nem véltem, nem vélek felfedezni abban, hogy egy gyerekkel elhiteti, szörnyű bűnt követett el, és ezért büntetést érdemel, majd levetkőzteti, és ráparancsol, hogy hasaljon az íróasztalára. Akkor én csak szégyent, félelmet és amikor teljes erőből megütött a vállfával, szörnyű fájdalmat éreztem. Közös megegyezésről szó sem volt, hiszen én elmondtam, hogy nem érzem magam hibásnak, bűnösnek meg főleg nem. Az a lelki nyomás, terror, amit verbálisan rám zúdított, bénító volt. Nem tudom megítélni, hogy az ő agyában hol húzódnak a határok, de számomra legalábbis betegesnek, perverznek tűnik, feketepedagógia. Akkor csak félelmet éreztem, de felnőtt fejjel már egyértelmű volt a szexuális töltet akkori megléte. Amit tett, nem pedagógia, nem művészet, ez veszélyeztetés, bántalmazás, ez abúzus. Nem érdemes, sőt, gusztustalan ismert művészek, pedagógusok mögé bújni.

A hvg. hírportál nov. kilencedikén reggel megjelent cikkének alcíme: Kerényi Miklós Gábor elismerte, valóban elfenekelhetett egy 13 éves gyereket, ami szerinte pedagógiai hiba volt. Ehhez képest tegnap este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában már mindent tagadott. Kero azt nyilatkozta, hogy szeretne szemtől szembe leülni velem, velünk és, hogy térden állva kérne bocsánatot… ettől eltekintek, hiszen mások megalázása számomra sem örömöt, sem élvezetet nem okoz, de szemtől szemben találkozhatunk, beszélhetünk erre lehetősége van… a bíróságon. 

Az akkor 13 éves áldozat"

A történtek idején még fiatalkorú áldozat már múlt kedden, az Egyenes Beszéd november 7-i adásában is jelentkezett: egy levelet juttatott el Rónai Egon műsorvezetőnek, abban mesélte el történetét. 

"Tisztelt Szerkesztő úr! Ezúton közlöm a nyilvánossággal, hogy az, amit Czapáry Veronika állított élő adásban, megfelel a valóságnak. 13 éves voltam, amikor Kerényi Miklós Gábor egy fafogassal iszonyatos erővel megütött. Az Index hírportál érthető okokból nem vállalta a koromat, de, amit írtak, igaz. Ezt egy esetleges per folyamán eskü alatt, a bíróságon is bármikor tanúsítom, vállalom. Köszönöm megértését, önnek és mindazoknak, akik felvállalták ügyünket, és véget akarnak vetni a hazánkban régóta tomboló morális válságnak!" - írta.

Kerényi Miklós Gábor az ATV tegnap esti műsorát azzal kezdte, hogy a bántalmazási vádak miatt tönkrement az élete.

- Egy meggyilkolt embernek érzem magam, akire mindenfélét rászórtak. Megjelent egy fiatalember, aki tényleges történetet mondott 1994-ből, 23 évvel ezelőttről, aminek volt alapja. Nem teljesen úgy emlékszem, de volt alapja, én ezt nagy tisztességgel el is ismertem, bocsánatot kértem. A következő pillanatban engem kidobtak a színházból, megtiltották, hogy bemenjek, ami az én életemben egy őrület. Hát én ezért a színházért éltem.  Az, hogy nem mehetek be többet az Operettszínházba, ez egy őrület. Közben azt látom, hogy még mindig jönnek újabb és újabb vádak. Szépen megsütnek, és szépen lassan elfogyasztanak. Ennyi volt az életem - fakadt ki. 

Kerényi az Egyenes beszédben azt állította, Maros Ákoson kívül senkit nem vert vállfával, a szexuális zaklatás vádját pedig visszautasította, szerinte egyik tettének sem volt ilyen töltete. Amit pedig mások zaklatásnak neveznek, az szerinte nem az. Legutóbb másfél évvel ezelőtt hívott egy fiatalembert szobájába, fektette az ölébe, és tett egy ceruzát a szájába, így gyakoroltatta vele az r hangzó tökéletes kiejtését. Amit tett, tanító célzattal tette.

Ezt is szeretjük