Gyógyító erejű víz tör fel ezen a magyar vidéken
Ezért imádta az uralkodó is Magyarországot
Te se mondj le gyógyító hatásáról, használd ki a közelségét. (x)

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Balaton-felvidék szívében fekvő Káli-medencében ma sincs számottevő ipari tevékenység, így az odalátogatók továbbra is termelői piacokon és levendulaföldeken barangolhatnak, évezredes kőtengerek, szőlőhegyek és kristálytiszta vizű források közt. Kis magyar Toscana, mindössze kétórányira a fővárostól.

A Balaton-felvidék egyik, ha nem legszebb tájának kikiáltott Káli-medence a Balatontól 3 kilométerre, a Déli-Bakony lábánál fekszik. Táblák nélkül is könnyű rátalálni, a dombok alján pihenő falvak színes, homokkőből épített présházai és a gondosan művelt szőlőskertek mind arról árulkodnak, hogy jó helyen jársz.

A táj jellegzetes arculatát jégkori klímaváltozások, vulkáni tevékenységek, kontinensek ütközése és karsztvizek munkája egyaránt alakította, szépsége pedig régóta ismert.

Ókori örökség

Kékkút például már a rómaiak idején is népes település volt: itt haladt keresztül az Itáliából Aquincumba vezető út, Theodora, bizánci császárnő kedvenc itala pedig a helyi savanyúvízforrás vize volt. A forrásvizet először 1907-ben palackozták, Theodora néven pedig 1921 óta forgalmazzák - a forrásnál álló díszes kút ma is Kékkút jelképe. Érdemes üres palackokkal felszerelkezve érkezni, a víz ugyanis nemcsak harsogóan friss, de tele van hasznos ásványi anyagokkal, mint például kalciummal és magnéziummal.

Foszlós kenyér, illatos rizling és levendulaágy

Ha a Káli-medencében töltjük a hétvégét, érdemes korán kelni, hogy a reggelit már a káptalantóti Liliomkert Piacon fogyaszthassuk el - a standokat vasárnap reggel frissen sült házi cipó illata lengi körbe, de a termelői zöldségektől és sajtoktól roskadozó asztalokat is vétek kihagyni.

A környék többi falva is a gasztronómia és a természet pompás ötvözetét kínálja: a Mindszentkállán található Tusculanum lovaspanzióban nemcsak ebédelni lehet, de innen lovaskocsival vagy lóháton az egész vidéket bejárhatod. A szomszédos Kékkúton a Levendula Portát érdemes felkeresni, ahol tucatnyi saját érlelésű sajtot, házi lekvárt és szörpöt kóstolhatsz, sőt, készíthetsz is. Ha megszállnál valahol, térj be a Köveskálon található Káli Art Inn Hotelbe, ahol még festőkészletet is biztosítanak, ha megörökítenéd az élményeket. A mangalica- és szürkemarha-fogásokban gazdag vacsora mellé jól csúsznak a környék borai: kóstolj bátran a Liszkay Borkúria, a köveskáli Borok Háza vagy a helyi kispincék kínálatából.

Kirándulásokhoz tökéletes

Kiadós alvás után a másnapot töltsd túrázással: a környéken tornyosuló bazaltoszlopok, vízmarta sziklaszirtek és kőtengerek európai viszonylatban is ritkaságnak számítanak, a Mindszentkálla közelében lévő Kopasz-hegyről pedig az egész tájat belátni. Lefelé jövet szedj csipkebogyót, vagy gombássz az őszi erdőben! Úton Kővágóörs felé pedig ne hagyd ki a Kereki forrástól induló Theodora tanösvényt és a vízimadarak paradicsomának tartott Kornyi-tavat, mielőtt búcsút intesz a tájnak - arra a kis időre, amíg vissza nem térsz.

További információt itt találsz!

Ezt is szeretjük