Egykor egy ország imádta: Karády Katalin mégis magányosan halt meg
Karády Katalint nagyon megviselte szerelme halálhíre. 1951-ben elhagyta az országot, és sosem tért vissza többet.

karady-katalin-cover-2
beauty and style
Top olvasott cikkek

Karády Katalin a 20. század egyik legnagyobb magyar színésznője volt, akinek nemcsak pályafutása, de magánélete is bővelkedett fordulatokban. Első mozifilmjét, a Halálos tavaszt 1939-ben mutatták be, ami egy csapásra a korszak ünnepelt sztárjává és szexszimbólumává tette, akinek stílusát nők sokasága igyekezett utánozni.

Magánéletét számos titok és pletyka övezte. Mindössze egyszer ment férjhez, Varga András Rezső, a nála 30 évvel idősebb adótiszt vezette oltár elé - Karády Katalin ekkor mindössze 17 éves volt, és két évvel később el is váltak. Élete legnagyobb szerelme Ujszászy István vezérőrnagy, Horthy Miklós kémfőnöke volt, aki el is jegyezte, és egy budai villát vásárolt neki, ám boldogságukat derékba törték a második világháború viharos eseményei.

Karády Katalint 1944. április 8-án tartóztatta le a Gestapo, és azzal vádolták, hogy a szövetségeseknek kémkedett. Három hónapig tartották fogva, és megkínozták, nem sokon múlt, hogy belehalt sérüléseibe. Szabadulását Ujszászy István barátainak köszönhette, akik kiszabadították a börtönből, de hazatérve azt kellett tapasztalnia, hogy lakását feldúlták, kifosztották.

Hiába várt rá

A testileg-lelkileg egyaránt legyengült színésznőt csak az tartotta életben, hogy szeretett vőlegényét mielőbb viszontláthassa, ám hiába várt rá. 1945 nyarán egy Oroszországból hazatérő ismerőse arról tájékoztatta, hogy Ujszászy Istvánt meggyilkolták, de mint később kiderült, ekkor még életben volt. Karády Katalint viszont annyira lesújtotta szerelme állítólagos halálának híre, hogy idegösszeomlást kapott, és kilenc hónapig ágyban feküdt.

Hogy pontosan mi történt Ujszászy Istvánnal a második világháborút követő években, azóta sem lehet pontosan tudni. A feltételezések szerint 1948-ban vesztette életét, Karády Katalinnal pedig sohasem találkozott többet, aki évekig reménykedett abban, hogy vőlegénye egy napon majd visszatér.

Ami biztos, hogy Ujszászyt az ÁVH 1948-ban kihallgatta, egyes feltételezések szerint ők verték agyon. Más források azt látszanak alátámasztani, hogy Németországba vitték, de akadnak olyan vélemények is, amelyek szerint visszakerült Oroszországba. Elképzelhető az is, hogy az öngyilkosságba kergették, de halálának módja, illetve földi maradványainak nyughelye a mai napig ismeretlen.

Szerelme elvesztése után Karády Katalin 1950-ben lépett fel utoljára Magyarországon, egy évvel később pedig végleg elhagyta hazánkat. Előbb Ausztriába, majd Svájcba, onnan pedig Belgiumba ment. 1953-ban érkezett meg Brazíliába, São Paulóban egy divatáru-üzletet nyitott, az amerikai vízumot pedig 1968-ban kapta meg, ezt követően New Yorkban élt, ahol egy kalapszalont vezetett.

Ezekben az években a nyilvánosságtól szinte teljesen visszavonulva élt magányosan, semmiféle szereplést nem vállalt el. 1979-ben Sándor Pál rendezőnek mégis sikerült vele eltöltenie másfél napot, aki interjút is készített vele, de mivel Karády szégyellte életkorát, azt nem engedélyezte, hogy közeli felvételek készüljenek róla.

A 70. születésnapja alkalmából 1980-ban hazahívták Magyarországra, a világtól elzárkózott Karády Katalin azonban nem jött haza, csak egy kalapot küldött maga helyett. Hátralévő életében nem is tért már vissza Magyarországra - tíz évvel később, 1990. február 7-én New Yorkban hunyt el. Február 19-én a Szent István Bazilikában ravatalozták fel, majd a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra.

Fotók: Pinterest, Wikipedia

Ezt is szeretjük