3 hónapig kínozták Karády Katalint a börtönben - Ártatlanul csukták le
Karády Katalint nem mentette meg a börtöntől, hogy színésznő volt.

karady-katalin-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Karády Katalin, a '40-es évek sztárja nem volt mindig ünnepelt színésznő, az életében volt egy olyan időszak, amikor politikai okok miatt a hatalom ellehetetlenítette, és nemkívánatos személy lett belőle: dalait betiltották, és azt is számon kérték rajta, hogy nem bocsátotta el zsidó alkalmazottait. Magyar náciellenes kapcsolatai sokba kerültek neki, 1944-ben a Gestapo letartóztatta, és három hónapra börtönbe zárta.

- Vallattak. Ütöttek, vertek naponta, agyba-főbe. A fogaimat kiverték. Hajamat tépték. Hadd ne részletezzem, hogy mi mindent csináltak, hiszen ilyesmire ennyi év távlatából sem emlékszik vissza az ember szívesen. De én ebben sem voltam kivétel, hiszen mindenkivel ezt tették. Hiába vallattak, nekem nem volt mit bevallanom, nem volt mit elárulnom, mert nem tettem mást, mint amit eddig is "bevallottam", segítettem néhány embernek.  Ártatlanokat mentettem, akiknek az elhurcolása éppolyan kegyetlenség volt, mint az én letartóztatásom - idézi a legendás művésznő szavait a szineszkonyvtar.hu.

Nem ő volt az egyedüli magyar színművész, akit hónapokra, esetleg évekre bebörtönöztek ártatlanul. Nézd meg a többieket!

Ezt is szeretjük