34 évesen végezték ki a magyar színészt - 1956 miatt kellett meghalnia
Földes Gábor az egyetlen rendező-színész, akit kivégeztek, de mások karrierje is csorbát szenvedett.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Neves magyar színészeink közül sokan vállaltak szerepet az 1956-os forradalomban, emiatt pedig később bűnhődniük kellett a Kádár-korszakban. A nagyvárosokban többnyire színészek szavaltak a tüntetéseken, színházi forradalmi bizottságokat alakítottak, és rendszeresen gyűléseket tartottak. A forradalom után több színész karrierje is megsínylette a szerepvállalást.

Földes Gábor, a győri Kisfaludy Színház 34 éves rendezője és színésze volt az egyedüli művész, akit kivégeztek. Miután Budapesten kitört a forradalom, Győrött is hasonló megmozdulások kezdődtek, a tüntetéseken Földes is részt vett. Nagy Imre politikája mellett kampányolt, követelte a szovjet csapatok azonnali kivonását, igyekezett a vérontást megakadályozni. 

A Győri Nemzeti Tanács elnöke lett, mi több, sikerült kiharcolnia azt is, hogy a színház első, decemberi premierje a Bánk bán című tragédia legyen - ezzel és különböző írásokkal próbálta ébren tartani a forradalom eszméjét. Földes többszöri megbilincselése, majd szabadon engedése után sem távozott külföldre. 1957. május 3-án tartóztatták le, szervezkedés vezetése és gyilkosságra való felbujtás vádjával ítélték halálra, majd 1958. január 15-én öt társával együtt kivégezték.

Nézd meg képes összeállításunkban azokat a hazai színészeket, akik aktív szerepet vállaltak 1956-ban, és megbűnhődtek ezért!

Az 57 éves magyar színésznő életét nem tudták megmenteni

Képeken azok a magyar színésznők, akik fiatalon, az ötvenes éveikben távoztak az élők sorából!

Ezt is szeretjük