Made in Hungária a József Attila Színházban: már most hatalmas az érdeklődés
A József Attila Színház rengeteg újdonsággal, izgalmakkal, illetve klasszikusokkal is készül a 2022/2023-as évadban.

jasz-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cikket a József Attila Színház támogatta.

A József Attila Színház sok izgalmas újdonsággal készül, a 2022/2023-as évadban többféle műfajban mutatja meg a társulat, mire képesek a színpadon. 

Az előadásokról, tervekről, célokról Hargitai Iván rendező-művészeti vezetővel, illetve Lábodi Ádám színésszel beszélgettünk. 

József Attila Színház 2022/2023-as évada

- Mivel indítják az évadot, mi lesz a legnagyobb durranás?

Hargitai Iván: - Több, mint húsz éve volt a bemutatója a Made in Hungáriának, ami akkor óriási sikert aratott, több száz előadás ment telt házzal. Tasnádi István írta a Hungária együttes dalaival ezt a musicalt, és Fenyő Miklós is szerepelt ebben az előadásban. Húsz év rettenetesen sok idő. Akik akkor szerették ezt a rock’n’roll zenét, azok most is szeretik, és közben felnőtt egy generáció. Van rengeteg fiatal, akinek a számára ez a zene egyfajta reneszánszát éli. Igazi kuriózum egy ilyen időutazást megélni és ezeket a zenéket hallani. Nagyon sokat várunk tőle. A bérlettársítás és jegyárusítás azt jelzi, hogy már most hatalmas az előadás iránt az érdeklődés. 

Lengyel Ferenc, a Made in Hungária olvasópróbáján
Lengyel Ferenc, a Made in Hungária olvasópróbáján
Fotó: Kallai Toth Anett

- A szereposztásról mit lehet tudni?

- Sok-sok fiatal lesz benne a mi csapatunkból, és lesz meglepetés vendégszínész is benne. A darabválasztást és a szereposztást is meghatározta, hogy remekül éneklő fiatalokról és olyan társulatról van szó, amelyikben nagyon izmos a fiatal gárda.

A József Attila Színház tud olyan énektudással bíró fiatalokat csatasorba állítani, hogy  bátran felvállalhat egy komoly zenés darabot is.

Rengeteg fiatalt szerződtetett tavaly a teátrum. Nekik való anyag ez, ugyanakkor minden szempontból komoly kihívás. Lengyel Ferenc fogja rendezni az előadást, aki tavaly a Portugált is színpadra állította. Nagyon szép prózai előadás volt, és a színészek is nagyon szerettek vele dolgozni, ezért rá esett a választásunk. Amellett, hogy ez egy nagyon szórakoztató, zenés darab, nagyon fontos a történetmesélés is.

Évadnyitó bállal készül a színház!
Évadnyitó bállal készül a színház!

- Mivel készülnek a Made in Hungária mellett?

- A stúdióban ezzel párhuzamosan Márai Sándor Kaland című darabját adjuk. Kiss Csaba még nem rendezett nálunk, de szerte az országban és Budapesten nagyon sok előadás kötődik a nevéhez. Egy nagyon felkészült, komoly, prózai rendező. Kovalik Ági, Lábodi Ádám, Pikali Gerda, Molnár Zsuzsanna, Quintus Konrád főszereplésével megy ez az előadás. Egy rendkívül izgalmas szerelmi történet, házasságról, elhivatottságról, a foglalkozásba való belemenekülésről, párkapcsolatról. Rendkívül vadregényes darab, talán a legerősebb Máraitól. 

- Mit tekinthetnek meg még a nézők a nagyszínpadon?

- Még két nagyszínpadi bemutatóval készülünk. Szabó Magda Régimódi története, amit én fogok rendezni. Kifejezetten azért esett erre a darabra a választás, mert sok nagyszerű női szerep van benne, másrészt a mondanivalója naprakész. A nők szerepéről szól a magyar társadalomban, Szabó Magda ebben érzékenyen és okosan gondolkodott. Nagyon-nagyon erős a történet. Harmadrészt azért is választottam, mert

15-16 remek szerep van benne, így az egész társulat számára kihívás, nagyon komoly színészi képességeket kell ahhoz összeadni, hogy az egész történet megszólaljon.

A Portugál próbája az előző évadban.
A Portugál próbája az előző évadban.
Fotó: Kallai Toth Anett

Bár vannak benne kiemeltebb személyek – a nagymama és az unoka története meghatározó – ez a mű is komoly csapatmunkát igényel. Ha túl modern módon szeretnék fogalmazni, azt mondanám, hogy a legjobb Netflix-sorozatok szintjén van ennek a történetnek a burjánzása. Ha pedig konzervatívabb szeretnék lenni, akkor azt mondanám, hogy egy nagy családtörténet. Nagyon szerethető és élvezhető mese. Nagyon nagy sikerre számítunk ezzel kapcsolatban is, mert a fővárosban és vidéken is több színházban bemutatták, és a nézők nagyon szerették.

A cikk az ajánló után folytatódik

Váltson jegyet őszi előadásainkra!

Tartson velünk egy igazi házibuliba! Idézzük meg együtt a Szent István parkot, az Ipoly mozit, a Dagály Fürdőt - szűkebb hazánk, a budapesti XIII. kerület nevezetes pontjait, és a „ki mit tudok” korszakát, amikor is egy kezdő, fiatal zenekar még pálmafákat tudott a Váci út macskaköveire varázsolni.  

 

Húsz éve tartottuk az ősbemutatót, több száz teltházas előadás után pedig most újra műsorra tűzzük a legendás musicalt társulatunk fiatal művészeinek közreműködésével. Egy generáció felnőtt, de a rock and roll örök!

Promóció

A harmadik nagyszínpadi bemutatónk Bagó Bertalan rendezésében a Koldusopera lesz, ő hangsúlyozta, hogy nagyon fontosnak tartja ennek a karcos, zeneileg magas színvonalú műnek a humorát. Nyilván nem olyan humora lesz, mint például a Mezítláb a parkban című darabé, hanem kelet-európaibb humorral bír majd. Szeretné, ha nagyon sokat nevetnénk ezen a furcsa, bizarr történeten. Nem mellesleg a világ zenei színjátszásának ez a darab az egyik csúcsa. Nem véletlenül ismerjük szinte az összes dalt belőle. Ő szeretné ezt egy sokkal frissebb felfogásban színpadra vinni.

Felmerült Szulák Andrea neve a darabbal kapcsolatban, ő vélhetően el is fogja vállalni a felajánlott szerepet. 

- A színházhoz tartozó Gaál Erzsébet Stúdió is sok újdonsággal készül, melyek ezek?

- A stúdióban Dosztojevszkij A Karamazov testvérek című regényének színpadi változatát én rendezem. Ezt a nagyregényt egyfajta rítus-színházi formában szeretném megjeleníteni. Mint cseppben a tengert, fölmutatni ennek a gondolatnak az esszenciáját. Remélem az előadással  méltóképpen tudom majd bizonyítani, miért választottam ezt a történetet. Nagyképűség egy társulat számára bevállalni egy ilyen színdarabot, egy ilyen nehézségű darabot, hiszen egy európai kultikus regényből lesz egy színpadi adaptáció. Azt gondolom ugyanakkor, hogy

ez jár a József Attila Színház színészeinek és nézőinek is. Kell, hogy egy ilyen bölcs történettel is találkozni tudjanak. 

Zajlik a próba a színházban.
Zajlik a próba a színházban.
Fotó: Kallai Toth Anett

 - A harmadik bemutató a stúdióban egy csodálatos vígjáték lesz, a Sírpiknik, aminek 10-15 éve volt a bemutatója az Orlai Színházban. Ott nagy sikerrel játszották, illetve talán Veszprémben még mindig műsoron van. Egy csodálatos, szellemes történet Parti Nagy Lajos fordításában. A színészek által nagyon szerethető, a nézők számára sírva nevetős, de mégis megható vígjáték. Elgondolkodtató, mégis vidám estét ígérő darab. Nem ismertem korábban ezt a darabot, de ezt egy ültő helyemben olvastam végig, annyira szellemes és üdítő volt. 

- Lesznek új társulati tagok, fog bővülni a csapat?

- Horváth Csenge érkezik hozzánk Veszprémből, ő két éve végzett a színművészetin. Lesz egy saját tánckarunk, amely négy párból fog állni. Ők állandó tagjaink lesznek, mert olyan folyamatosak nálunk a zenés darabok, hogy nem akartuk már vadászni a táncosokat. Legyen egy saját, megbízható, szakmailag folyamatos kontroll alatt lévő tánccsapat. Horváth Ádám lesz ennek a csapatnak a vezetője. 

- Milyen célokat, terveket tűzött ki maga elé a színház? Mit szeretnének ebben az évadban elérni?

- A Covid-időszak után szeretnénk visszahódítani a közönséget egy nagyon színvonalas népszínházzal. Érződik, hogy a Made in Hungária és A Karamazov testvérek például két világ, de mindkettőt nehéz megcsinálni, két egészen különböző műfaj, egy színházon belül.

Ha Budapesten egy színház ennyire különböző műfajokat bevállal, akkor sokszor furcsán néznek rá, ez vidéken megszokottabb.

Szeretnénk, ha nálunk a közönség minden műfajt megtalálna, illetve a kedvenc színészeiket többféle szerepben láthatná. Ez nagyon izgalmas, és jó a színészeknek és a közönségnek is. 

Hargitai Iván az elmúlt években sokszor dolgozott együtt a most 35 éves Lábodi Ádám színésszel. A főiskolai éveket követően került Székesfehérvárra, ahol a rendező lett a mestere. A tavalyi volt az első éve a József Attila Színháznál. A következő évadban két közös darabjuk lesz. 

- Ádám, milyen évadra számítasz? Mikor és miben láthatnak majd a nézők?

- Ebben az évadban két darabom lesz Hargitai Ivánnal, a nagyszínpadon kezdünk. Szabó Magda Régimódi történet című regényadaptációjával, amivel én egyszer már találkoztam Székesfehérváron a Vörösmarty Színházban. Egy csodálatosan szép történet, nem hiszem, hogy ezzel mellé lehet lőni. A másik, amin együtt dolgozunk, A Karamazov testvérek, ez majd később jön, ennek a stúdió ad majd helyet. Ebben Iván szerepét játszom, a Régimódi történetben pedig Hoffer Károlyt, egy bankárfiút. Az én évadom egyébként a Kaland című darabbal kezdődik, ebből mostanra már volt egy olvasópróba. 

Lábodi Ádám, a József Attila Színház művésze.
Lábodi Ádám, a József Attila Színház művésze.
Fotó: Kallai Toth Anett

- Milyen kapcsolat fűz Hargitai Ivánhoz? 

- A főiskola után Székesfehérvárra kerültem, ahol Hargitai Iván volt a főrendező. Egészen fiatal pályakezdőként rengeteg szép feladatot kaptam Ivántól. Azt gondolom, hogy tényleg nagyon jól dolgozunk együtt. Együtt csináltuk A fösvényt, a Figaro házasságát, az Amadeust, A Mester és Margaritát. 

- Mitől működik olyan jól a közös munka? 

- Hasonlóan gondolkozunk a színházról. Illetve szerintem fontos, hogy minden színházzal foglalkozónak legyen legalább egy olyan ember az életében, akit a mesterének tekint. Ilyenkor szívesen megyünk be próbálni, próba után is bent maradunk, beszélgetünk még. Nyáron találkozunk, ad egy könyvet, megvan a kölcsönös szimpátia. Azt hiszem, hogy nekem két mesterem van, Mohácsi János és Hargitai Iván. Előbbinek az osztályában végeztem Kaposváron, és Hargitai Ivánnal dolgoztam eddig a legtöbbet. 

Az olvasópróbák egyike.
Az olvasópróbák egyike.
Fotó: Kallai Toth Anett

- Milyen személyes céljaid vannak az aktuális évaddal kapcsolatban? Mit szeretnél elérni, megvalósítani?

- Nagyon várom ezt az évadot! Csupa olyan szerepem van, ami rendkívüli elmélyülést kíván színészileg. Annak is nagyon örülök, hogy ezek a próbafolyamatok viszonylag hosszúak, így van is rá idő. A stúdióban most fogok először játszani, de már jártam lent, néztem ott előadást. Nagyon tetszik nekem az a tér, oszlopok vannak benne, van hátul egy külön szoba, van benne egy lépcső, mindez nagyon izgalmas színészszemmel. Az évadom kétharmadát ott fogom tölteni a pincében, ami furcsa lesz. Nyugodtabb évadra számítok, az előző nagyon húzós volt, négy bemutató és két szerepátvétel. Most három bemutatóm lesz, ez így nagyjából feleannyi. Nagyon jó a társulat, tavaly nagyon szépen összecsiszolódtunk. Szeretném, ha ebben az évadban a nézők erre a sok újdonságra fogékonyak lennének, és jönnének. 

Lukács Dániel a színpadon kérte feleségül kedvesét

Lukács Dániel, a József Attila Színház színművésze 2020-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, gyakorlatát a Veszprémi Petőfi Színházban töltötte. Marton László utolsó osztályában végzett, a szakma szerint generációjának egyik legnagyobb tehetsége.

Cover-fotó:  Kállai-Tóth Anett/József Attila Színház

Ezt is szeretjük