9 hónapig ült börtönben a legendás színész - Jávor Pált ártatlanul csukták le
Ezért került börtönbe Jávor Pál és felesége is.

javor-pal-cover-1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A '30-as, '40-as évek szívtiprója, Jávor Pál Jermann Pál Gusztáv néven látta meg a napvilágot 1902-ben Aradon. 1922-ben végezte el az Országos Színiegyesület színiiskolát, ám első sikerei csupán a '20-as évek végén jöttek. Ekkor szerepelt először filmben, majd 1931-ben az első hangosfilmben, A kék bálványban. A '30-as évek elején ismerkedett meg Landesmann Olgával, az elvált, kétgyermekes anyával, akivel 1934-ben házasodtak össze.

A legendás színész és neje 1939-ben Ausztriába költöztek, mivel Jávor Pál a bécsi Wien Film vállalattal kötött szerződést A dunai hajós című német film főszerepére. Zsidó származású feleségét azonban a Gestapo letartóztatta, és kiutasította az országból. Jávor feleségével együtt tért haza Magyarországra.

Később a színésznek az itteni elnyomó hatalommal gyűlt meg a baja, robbanékonysága, érzékenysége és szókimondása miatt. 1944-es börtönnaplójából kiderült, a letartóztatások ellen tiltakozó színészt a Gestapo elhurcolta, majd kilenc hónapig különböző fegyházakban ült. 

Fotó:  szinhazkolonia.hu

1946-ban az Egyesült Államokban turnézott, kisebb filmszerepeket is kapott Hollywoodban, az itthon korábban ünnepelt sztár amerikai tartózkodása azonban egészében véve sikertelen volt, a honvágy is gyötörte. 1956-ban Izraelben vendégszerepelt, a következő évben pedig hazatért.

Kitörő lelkesedéssel fogadták, elhalmozták szerepekkel, de betegsége ekkor már egyre inkább elhatalmasodott rajta. Szerepet kapott Várkonyi Zoltán Sóbálvány című filmjében, de a próbafelvételek után kénytelen volt átadni szerepét, és bár 1959-ben a Nemzeti Színházhoz szerződött, betegsége miatt szerepet már nem kapott. Jávor Pál 1959. augusztus 14-én hunyt el.

Ezt is szeretjük