78 évesen kapta meg első szerepét Jászai Joli néni - Szép karriert futott be idős korában
Jászai Joli nénit az egész ország imádta.

jaszai-joli-cover-2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Jászai Joli néni karrierje semmiképpen sem nevezhető szokványosnak. Az 1907-ben született színésznőt, aki Jászai Mari unokahúga volt, mindig is vonzotta a színpad, de szülei nyomására tanítónő lett. Nyugdíjazásáig egy napköziben dolgozott. 1984-ben egy Jászai Mari tiszteletére rendezett ünnepségen szavalt, ahol felfigyelt rá a győri színház igazgatója, Bor József, és szerepet ajánlott neki Ödön von Horváth Mesél a bécsi erdő című darabjában. 

Friderikusz Sándor műsorában is szerepelt

1985-ben lépett először színpadra - 78 éves volt ekkor, a nézők a Veszprémi Petőfi Színházban is láthatták. Első filmszerepét egy évvel később kapta, ő alakította a Szerelem első vérig című filmben Gizi nénit, Ágota nagymamáját. Nem sokkal később Friderikusz Sándor is behívta beszélgetős műsorába, ahol az egész ország megismerte és a szívébe zárta.

A Szerelem második vérig és a Szerelem utolsó vérig című filmekben is szerepelt, de láthattuk az Ismeretlen ismerős, a Szerelmes szívek és a Sztracsatella című alkotásokban is. Férjével öt gyermeket nevelt fel, 2004-től pedig a piliscsabai Nagyboldogasszony Házban élt. A 100. születésnapját két napon keresztül ünnepelték: az első napon családtagjai és rokonai, a másodikon pedig az otthon lakói, illetve Piliscsaba polgármestere köszöntötte. 

A Nemzet Nagymamájának becézett színésznő Piliscsabában hunyt el 2008. szeptember 26-án 101 éves korában. A pécsi köztemetőben helyezték örök nyugalomra. Jászai Joli néni a színészet mellett verseket is írt, Verseim címmel jelent meg önálló kötete 1992-ben. 

Ezt is szeretjük