A nagyinak könnyebben és több mindent megbocsátunk, mint a szüleinknek
Az Orlai Produkciós Iroda Jaj, Nagyi! című előadása az unoka és a nagymama őszinte szeretetre és kommunikációra épülő kapcsolatát mutatja be.

jaj-nagyi-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nagyi (Molnár Piroska) napjai fenekestül felfordulnak, miután hajnali háromkor becsönget hozzá a huszonéves unokája, Leo (Rohonyi Barnabás) a biciklijével, hátizsákjával és felszerelésével, amivel nekivágott egy Amerika keleti és nyugati partját átszelő túrára. Szállásra lenne szüksége, amit a 81 éves Nagyi zsörtölődve - hisz mégiscsak felborították a jól megszokott napirendjét -, de természetesen örömmel ad. 

így indul az Orlai Produkciós Iroda Jaj, Nagyi! című előadása, melynek premierjét a Benczúr Kerti Esték keretében augusztus 10-én tartották. A háromszereplős Amy Herzog darabra olyan nagy az érdeklődés, hogy októberre a Hatszín Teátrumba már egy plusz előadást is beiktattak. 

Jaj, nagyi!

A másikról való gondoskodás nemcsak jó érzéssel tölt el bennünket, hanem hasznosnak érezzük magunkat, értelmet is ad az életünknek, ha hullámvölgybe kerülünk: erre Leónak és a Nagyinak is nagy szüksége van, az előbbi elveszítette a legközelebbi barátját, az utóbbi a második férjét, élete társát. Az egy éjszakából így aztán napok, majd hetek lesznek. 

jaj nagyi1
Fotó: Orlai Produkciós Iroda

Gyakran egymás idegeire mennek, de míg a fiú az eltérő nézetek miatt az anyjával már szóba sem áll, a Nagyival a hevesebb veszekedések után is kibékülnek, megértik a másik álláspontját. A szülőknek elvárásaik vannak, a gyerek pedig vagy meg szeretne felelni ezeknek, vagy ellenkezőleg, lázad, míg a nagyszülők többsége nem érzi szükségét, hogy túlságosan beleszóljon az unoka életébe, „csak” szereti, és ott van számára. 

A nagymamáknak több mindent és könnyebben megbocsátunk, mint a szüleinknek, sokszor több megértést is kapunk tőlük. Bár elméletileg generációs szakadék van köztünk, nem egyszer azzal szembesülünk, hogy rugalmasabbak, őszintébbek, befogadóbbak, mint a szüleink. Így van ez Leo és a Nagyi kapcsolatában is. Odaszólogatnak a másiknak, de legalább kimondják, mit gondolnak és éreznek, ugyanakkor tudják, mikor kell visszavonulót fújni, és tudnak elnézést kérni. 

jaj nagyi3
Fotó: Orlai Produkciós Iroda

A Nagyi, akinek eddig a férje magyarázta a világot, most az unokája felé fordul nyitottsággal. Hogy mennyire nem konzervatív, az akkor mutatkozik meg igazán, amikor felbukkan az unokával se veled, se nélküled kapcsolatban élő Rebeka (László Lili), aki szintén a helyét keresi a világban. Családi történetbe ágyazott párkapcsolati tanácsot ad az egyetemista lánynak, és meglepő, milyen szabadon gondolkodott fiatal feleségként első házasságában a háztartási hűségről, a megbocsátásról, a férfiak döntéseinek mozgatórugóiról. 

jaj nagyi2
Fotó: Orlai Produkciós Iroda

Mindegy, hogy a nagyvárost vagy a természetet szeretjük, ha nagyon más elképzeléseink vannak arról, hogyan kellene élni, ahogy az is sokadlagos, hány évesek vagyunk, ha két ember őszinte szeretettel, kíváncsisággal és megértéssel fordul egymás felé. 

Modern idők - Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az estek háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Cover-fotó: Orlai Produkciós Iroda

Ezt is szeretjük