Több mint 20 izgalmas ingyenes gyerekprogram és számtalan esemény, ahol a nők és a női témák a főszereplők (x)

Márciusban többek közt mesemondás, filmvetítés, zenei társasjáték, megzenésített klasszikus versek és szenvedélyes szerelmi történet is várja gyerekeket és művészetek iránt érdeklődő felnőtteket a Duna-parti Tündérpalotában.

Átjáró Másvárosba
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Április 2-ig látható a Pesti Vigadóban a 2019 és 2022 között végzett MMA művészeti ösztöndíjasok kiállítása és programsorozata, amelynek során 9 művészeti ágból (építőművészet, film- és fotóművészet, képzőművészet, ipar- és tervezőművészet, irodalom, népművészet, színházművészet, művészetelmélet és zeneművészet) mutatkoznak be az alkotók.

Minden nap gyere el!

 Március 11-én közös mozizásra invitálja Gelley Bálint a gyerekeket, akik egy cserépkályhán keresztül Másváros varázslatos világába csöppenhetnek. A két iskolás, Kázmér és Kamilla nyomába eredve különös kalandokat élhetnek át a mozivásznon keresztül. A filmvetítés után a magyar animáció nagyjaival találkozhat a gyermekközönség. A Magyar Filmdíjas, Bánffy Miklós-díjas producer, Kollarik Tamás kerekasztal-beszélgetés keretében látja vendégül Ternovszky Béla Balázs Béla-díjas rajzfilmrendezőt, érdemes művészt, akinek első saját rövidfilmje, a Modern edzésmódszerek számos hazai és nemzetközi fesztiváldíjjal büszkélkedhet, majd Nepp Józseffel együtt rendezte a Mézga család-sorozatot, a Kérem a következőt! című sorozatot, de közreműködött a Gusztáv-sorozatokban is. A világhírt az 1986-os Macskafogó című rajzfilm hozta meg számára. A másik vendég Gelley Bálint, aki 2012-ben diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakán. A fiatal szakember Magyari Andrea azonos című könyve alapján rendezte az Átjáró Másvárosba című animációs sorozatot, producerként pedig olyan alkotások kötődnek nevéhez, mint a Macskakirálylány, a Rozi és Zafír, a HIDE (Búvóhely) és A szív kertje című alkotások. A beszélgetés kapcsán a szakemberek arra keresik a választ, hogy hogyan adható át az idősebb generációk tapasztalata a fiatalabbaknak? Március 22-én Várnagy Andrea Liszt Ferenc-díjas zongoraművész négykezes zongorakoncerttel ismerteti meg a gyermekekkel a klasszikus zenét és kiderül, mit is üzennek a zeneszerzők, de zenei társasjátékkal is készül.

Várnagy Andrea – Bach Máté fotója
Várnagy Andrea – Bach Máté fotója

Navratil Andrea Liszt Ferenc-díjas énekes a madarak segítségével szárnyra kel és elindul a népdalok útján, hogy a közönséggel mind több állatpajtást megénekeljen. A Déryné Társulat előadásában látható a legendás költőről, Petőfi Sándorról szóló darab, amelyet eddig hatszáz alkalommal játszottak világszerte. Március 25-én Bumberák Maja mese- és énekmondó elhozza a családoknak mesékkel, hangszerekkel és varázslattal teli tarisznyáját, hogy találóskérdésekkel és sok játékkal fűszerezve megidézze a régi időket. Március 29-én mindenkit vezet a ritmus, aki részt vesz Taba Benjámin táncművész élőzenés, könnyed improvizációs workshopján, amelyet táncbemutató követ. Április 1-jén Bátor Anna Daniela az OpeRandi gyermekeknek szóló programjában Ránki György Pomádé király új ruhája című operája által lehet megismerkedni az opera műfajával. Lehet-e a pincében énekelni? No és a padláson? Milyen varázserővel bír egy operaénekes teste? Milyen messziről lehet az énekes hangját hallani? ...És vajon milyen messziről lehet Pomádé király ruháját látni? Lehet-e valódi csodakelmét készíteni? Ezekre a kérdésekre keres választ az interaktív, gyerekeknek szóló program.

Emellett 12 alkalommal múzeumpedagógiai foglalkozásokat tart a Képező csapata és a Déryné Társulat másik 3 ifjúsági programjára is lehet jelentkezni az iskolai csoportoknak iskolaidőben.

Fókuszban a hölgyek

Március 9-én Bartók Béla születésnapjára emlékezve a hagyományos motívumrendszerből építkező művészek produkciói tekinthetők meg. Tamás Ildikó folklórkutató, kulturális antropológus, a BTK Néprajztudományi Intézet tudományos főmunkatársa, Gyulai Natália ruhatervezőt, Domokos Dóra és Füstös Fanni ékszertervezőket, valamint Szűcs Beatrix designert, stylistot arról kérdezi, hogy az általuk megálmodott ruhák, textilek, ékszerek által hogyan öröklődnek, formálódnak, válnak a modern világ természetes részévé a régi motívumok, alapanyagok és technikák. Vidák Anna nemezkészítő, Kiss Gabriella népi iparművész és Barsi Csaba népművész, népviselet kutató különleges népművészet ihlette divatbemutatójából kiderül, hogy mivel tehetik rangosabbá öltözéküket a férfiak és mit kell viselni, ha a nemez a divat? Este színpadra lép a Berecz család is, az „Apja-fia” műsorban egy családon belül rakják össze a táncot, a népdalt, a mesét és a zongoramuzsikát. A nap Berecz Mihály zenei programjaival zárul.

Berecz család – Haris László fotója
Berecz család – Haris László fotója

A komolyzene iránt érdeklődők válogatást kapnak Bartók Béla zongoraműveiből, amelynek során egyaránt felcsendülnek parasztdalok, burleszkek, bolgár táncok és improvizációk.  Március 11-én Gyöngykoszorúk címmel Újhelyi Kinga Jászai-díjas színművésznő és zenészbarátai az általa megzenésített magyar klasszikus költészeti csemegéket ad elő zongora, cselló, hegedű, akusztikus gitár, cajón és harmonika kíséretében.

Gyöngykoszorúk - Thaler Tamás fotója
Gyöngykoszorúk - Thaler Tamás fotója

Felcsendülnek többek között József Attila Óda című versének, Pilinszky János Apokrif című versének, Kosztolányi Dezső Halotti beszéd című versének sorai, de hallható lesz különleges zenei köntösben első nyelvemlékünk, az Ómagyar Mária-siralom is. Március 16-án Csehov Sirály című színműve alapján készült táncelőadást mutatja be a Feledi Project.

Csehov: Sirály
Csehov: Sirály

Míg március 18-án az Örökké a Tiéd, Maria című levélszínház során a programon résztvevők Maria Callas és Aristotle Onassis kabinjába „válthatnak jegyet”, ahol a díva és az üzletember viszontagságos útja szeli a hullámokat, addig március 22-én a Déryné Társulat előadásában látható a legendás költőről, Petőfi Sándorról szóló darab, amelyet eddig hatszáz alkalommal játszottak világszerte. Március 22-én Bagdy Emőke előadást tart a Közösség szerepe az életünkben címmel. Születetten társas lények vagyunk. A közösség létezési kulcsfogalom, megjelöli azt a társas közeget, amelyben az ösztönlétből az ember magaslatára, minőségi szintjére fejlődhetünk. Én–Te viszony, diád a teremtő alapszerkezet (anya–gyermek; férfi–nő). „Mi” ketten együtt, az alapkapcsolat érzelmi erőtere. „Mi” hárman együtt, a család nukleáris modellje. „Mi” emberek együtt=együttesség, nem azonos a közösséggel. Az előadásban Bagdy Emőke kibontja azt a szerveződési utat, ami az együtt léttől, együttességtől a közösségig haladhat, mint közös célok, értékek, élmények, történések időben összeszövődő folyamata, a kötődés, összetartozás, szolidaritás kapcsolati hálózatában, szerepek szerint tagoló rendszerében a belső kapcsolati erőrendszer működésében (dinamikájában). 

A 2023. március 2-április 2. között zajló ESSENTIA ARTIS programjai ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. A programokra jelentkezők a tárlatot az esemény napján ingyenesen tekinthetik meg. 

Regisztráció: https://www.mma-mmki.hu/essentiaartis/programok/

A kiállítás katalógusa az alábbi linkre kattintva érhető el: https://www.mma-mmki.hu/essentiaartis/katalogus/

(Képek forrása: Magyar Művészeti Akadémia)

Ezt is szeretjük