Ilyen volt, ilyen lett: Cserhalmi György - már 62 éves
Cserhalmi György hazánk egyik színészóriása, akinek nevéhez egyebek közt Oscar-díj is fűződik.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Cserhalmi György korunk egyik legkiemelkedőbb férfiszínésze, aki több mint kétszáz filmet tudhat maga mögött, és Oscar-díjra jelölt alkotások is fűződnek a nevéhez.

Forrás: mek.niif.hu

A Kossuth-díjas művész 1948. február 17-én született Budapesten, Varga Magda opera-énekesnő fiaként, így valószínűleg már az anyatejjel magába szívta az előadó-művészet iránti szeretetet.

Színpadról színpadra

1971-ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, és még abban az évben a debreceni Csokonai Színházhoz szerződött, ahol egyebek közt a Rómeó és Júlia Mercutióját alakította. 1972-től három évig a Veszprémi Petőfi Színház színpadán játszott, 1975-ben visszatért Debrecenbe.

Két évvel később a Nemzeti Színház szerződtette, majd 1979-ben a Magyar Filmgyártó Vállalat művésze lett. Ő volt az 1983-ban alakult Katona József Színház egyik alapító tagja, hat évvel később pedig visszatért a Nemzetihez. 1991 óta szabadúszóként dolgozik. 2007-ben rendezőként is debütált: Arthur Miller Pillantás a hídról című művét vitte színre.

62 évesen is aktív

Rengeteg színházi szerepe mellett olyan nagysikerű filmekben láthattuk, mint az 1977-es Egy erkölcsös éjszaka vagy az 1994-es Megint tanú. Neve az első Oscar-díjat nyert játékfilmhez, a Szabó István rendezte 1981-es Mephistóhoz is kötődik, melyben Miklaszt keltette életre.

A színész 62 évesen is aktív, legutóbb a 2010 februárjában bemutatott Makk Károly rendezte Így, ahogy vagytok című filmben bizonyította tehetségét, színpadon pedig a Nemzetiben és a Csokonai Színházban láthatjuk.

Lánya, Sára is a szakmában maradt, rendezőként sikerrel próbálgatja szárnyait.

Ezt is szeretjük