Így néznek ki most hazánk kedvenc bemondónői

Kezdőként kerültek képernyőre, de egyéni stílust teremtettek. Tévés kedvenceink ma is ugyanolyan elbűvölőek!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A magyar televíziózás aranykorában a bemondónők voltak a csatorna első számú háziasszonyai, akikért ugyanúgy rajongtak, mint manapság a sorozatsztárokért.

A nézők csak keresztnevükön vagy becézve szólították őket, és nem csupán kedves arcukat, de jellegzetes hangjukat és beszédstílusukat is mindenki azonnal felismerte. A műsorszüneteket kitöltő felolvasás vagy konferálás a mai tévénézőknek azonban szinte már ismeretlen, a klasszikus bemondónőket elsodorta az idők szele.

Pedig egykor szinte családtagnak számítottak az otthonokban, természetes előadói stílusuk és szakmai felkészültségük miatt pedig még a mostani tévés generáció is példaképként tekint rájuk. Keresetlen bájukkal, tiszta beszédükkel és visszafogott modorukkal hamar elnyerték a nézők kegyeit, kinek a szőke Kudlik Julika, kinek a bájos, barna Endrei Judit lett a kedvence.

A következő öt hölgy 20-30 évvel ezelőtt került először képernyőre, de elbűvölő stílusuk és az őket övező szeretet mit sem változott azóta. Nézzük, hogyan néznek ki most az egykori, legendás bemondónők, és mi történt velük azóta, hogy eltűntek a közszolgálati tévé képernyőjéről!

Kertész Zsuzsa

A búgó hangú Kertész Zsuzsa karrierje az első, nagy bemondónő-generációval indult, közvetlen és természetes stílusát a nézők hamar megszerették. Kevesen tudják róla, hogy eredetileg zenét tanult, zongorázott, és kórust is vezetett, de érdeklődése, kellemes hangja és tiszta kiejtése miatt tökéletes volt bemondónak, így került 1965-ben a Magyar Rádióhoz.

Kertész Zsuzsa küldetése a szép kiejtés tanítása

Kilenc évre rá a Made in Hungary című könnyűzenei verseny közvetítésén figyeltek rá fel a tévések, ezzel kezdődött a barna szépség képernyős karrierje. Szerepelt a História vagy a Házibarát című műsorokban, később Montágh Imrével közösen nyelvművelő műsort is vezetett.

2000-ben tűnt el a képernyőről, és csak nyolc év múlva bukkant fel ismét, amikor elvállalta az ATV Szakácskirály című főzőversenyének háziasszonyi és műsorvezetői szerepét.

Az ország egyik legszebben beszélő bemondónőjét 1994-ben Kazinczy-díjjal jutalmazták, egész generációk tanulták tőle a bemondói szakmát, a tiszta beszédet. A 64 éves képernyős a mai napig vezet közszereplésre felkészítő, beszédtechnikai tréningeket, de szabadidejében is aktív: imád utazgatni, kirándulni vagy csak úgy, a tanítványaival trécselni.

Bay Éva

A kecskeméti születésű szőkeség eredetileg előadóművésznek készült, szavalóversenyeket nyert, esztétikát tanult, és színdarabot is rendezett.

1976-ban aztán úgy hozta a sors, hogy barátai unszolására beadta a jelentkezését a Magyar Televízióhoz, ahová épp friss arcokat kerestek. Három hónap tréning után azon frissiben adásba is került.

A váratlan lehetőségből hosszú távú, sikeres karrier lett: Bay Éva 23 éven keresztül volt a tévé munkatársa, kezdetben bemondóként, majd műsorvezetőként. Hat évig híradózott, de láthattuk az Ablak című közéleti magazinban és a Falutévében is.

Bay Éva a képernyőn és a konyhában is profi

Az Ötös- és Hatoslottó-sorsolások elmaradhatatlan háziasszonya, de a rádióműsorokból is ismerős lehet jellegzetes, szelíd hangja. Az elmúlt évtizedekben számtalan helyre hívták: divatbemutatókon, gálákon, önálló esteken, versenyeken és kiállításokon is konferált. Emellett a Gór Nagy Mária Színitanoda tanáraként oktatja is a szakmát.

Legutóbb nem beszéd-, hanem szakácstudományát csillogtatta meg, Éva ugyanis a Vacsoracsatában első helyezést nyert 40 pontos, exkluzív menüjével. Az 55 éves, csinos bemondónő 25 éve házas - férje Marczali László operatőr -, illetve két felnőtt fiú, Tamás és László édesanyja.

Kudlik Júlia

A csinos szőkeségek táborát gyarapította Kudlik Júlia is, aki pár hónapos rádiózás után 1964 februárjában debütált a Magyar Televízióban. A mélyebb hangú, vonzó bemondólány nem sokkal rá már önálló műsort kapott, így lett a Delta háziasszonya, melyet - kisebb megszakításokkal - közel 30 évig vezetett.

De nemcsak a tudomány vagy az oktatás állt közel hozzá, a könnyedebb műfajban is megállta a helyét. Háziasszonya volt több Táncdalfesztiválnak, nemzetközi zenei gálának, férjével, a rendező Szűcs Lászlóval is számtalan műsort készítettek együtt.

Kudlik Júlia a szilveszteri paródiákban humorát is megcsillogtatta

Kedves mosolya, élénk egyénisége és szakmai felkészültsége garancia volt a színvonalas műsorra, nem véletlen, hogy a meghatározó tévés egyéniségre még 30 év távlatából is mindenki emlékszik.

1989-ben csatlakozott az új struktúrájú TV2 stábjához, ekkor indította el a Gazdit keresünk című állatmentő műsorát, melyért belügyminiszteri dicséretben is részesült. A 64 évesen is hihetetlenül fiatalos és karcsú bemondó-riportert munkássága elismeréseként 2001-ben életműdíjjal jutalmazták, három év múlva pedig a Magyar Televízió Örökös Tagjává választották.

Endrei Judit

Ki hinné, hogy a nézők másik nagy kedvence, Endrei Judit is csak véletlenül csöppent a televíziózásba. A szolnoki születésű, bájos bemondó tanárképzőn szerzett diplomát, és újságírónak tanult. Bay Évával egy időben került a Magyar Televízióhoz - ekkor változtatta meg nevét is Kurdicsról Endreire -, és 22 évig hűséges is volt a csatornához.

Akárcsak pályatársnői, Judit sem ragadt le a konferálásnál, önálló műsorvezetést vállalt, sőt, a Híradóban is közreműködött. Az évtizedek során neve és arca számtalan népszerű műsorral forrt össze, az Ablak, a Hétvége, a Paraván, a Leporello vagy a Kincsestár csak néhány közülük.

Endrei Judit szépségének titka az aktív és tudatos élet

Amint azt a közelmúltban a Nők Lapjának elmondta, visszafogottsága mögött ő mindig is egy vállalkozó szellemű nő volt, ezért sosem félt váltani vagy új dolgokba belevágni. A szakma változását is rugalmasan élte meg, 1998-ban önként hagyta ott a képernyőt, és szabadúszónak állt.
A tévézés után huzamosabb ideig a szentendrei Skanzen Amfiteátrum programjait intézte, és könyveket írt.

Magánéletében is hirtelen jött a váltás, Judit épp kapcsolatban élt, amikor belépett az életébe az új szerelem Sütő Péter személyében. Az 57 éves, sugárzóan szép műsorvezető azóta két nagylány - a 19 éves Nóri és a 16 éves Laura - anyukája. Szinte sosem pihen, életmód-tanácsadással, könyvkiadással és rendezvényszervezéssel is foglalkozik, melyekről saját honlapján is rendszeresen beszámol.

Lőrincz Gabriella

A kolozsvári születésű Lőrincz Gabriella eredetileg színésznőnek készült, de végül bölcsész diplomát szerzett, és amikor lehetőség adódott, jelentkezett a tévéhez. 1982-ben került a Magyar Televízióhoz, ahol először a bájos bemondónők koszorújához csatlakozott.

Később azonban már műsorvezetői és szerkesztői feladatokat is vállalt, ismeretterjesztő filmet is rendezett. Saját bevallása szerint a kezdeti időszakban a legtöbb segítséget Kudlik Julitól kapta, de a bemondónők csapata egyébként is összetartó közösség volt.

Lőrincz Gabriella, az egyik legszebb magyar bemondónő

Kevesen emlékeznek rá, de Gabriella a kilencvenes években az éneklés felé is tett egy rövid kitérőt, a Z’Zi Laborral lépett fel élő koncerteken.
2004-ben megvalósította saját ötletből született, metafizikai kérdéseket boncolgató műsorát, a Világokon át címűt, mely később könyv formájában is megjelent. A sikeres sorozatot épp napjainkban újra játszani kezdte a közszolgálati csatorna.

Kutyabarátok készüljetek!

Jön a Dogz, az év legnagyobb kutyás fesztiválja! Falkasétákkal, állatorvosi tanácsadással, kutyás bemutatókkal, kutya&gazdi fotózással és sok más ingyenes programmal várunk szeptember 7-én a Városligeti Nagyréten.

Váltsatok jegyet a DOGZ fesztivál színpad izgalmas előadásaira is!

Promóció

Lőrincz Gabi visszafogott, kedves stílusával folytatta a kolléganői által megteremtett tévés hagyományt, sőt, tovább is adta tapasztalatát a jövő nemzedékének, amikor iskolát alapított a televíziós műfaj iránt érdeklődőknek. A 40 felett is sugárzóan szép, egykori bemondónő Budapesten él férjével, mostanában leginkább rendezvényeken és könyvbemutatókon tűnik fel háziasszonyként.

Képek: rtlklub.sajtoklub.tv/Bársony Bence, europress.hu, origo.hu, retro.network.hu, mtv-sales.hu, retronom.hu, endreijudit.hu.

Ezt is szeretjük