Meghalt Hacser Józsa! A 82 éves színésznőt holtan találták házában

Elhunyt Hacser Józsa kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő, ismert szinkronhang.

Meghalt Hacser Józsa Aase- és Jászai Mari-díjas színésznő, akit legtöbben a Szomszédokból ismerhetnek, de számos népszerű rajzfilmhez is kölcsönözte a hangját. Haláláról 2014. március 4-én, ma tájékoztatta a MASZK Országos Színészegyesület az MTI-t.

Hacser Józsa a Sörgyári capriccioban

A Blikk információi szerint holttestét kedden találták meg siófoki házában. Egy hónap múlva lett volna 83 éves.

Nehéz gyerekkora volt

Hacser Józsa a világgazdasági válság közepén, Hatscher Jozefin Mária néven 1931. április 4-én született Kispesten. Szegénységben és nélkülözésben nőtt fel Budapesten egy apró pincelakásban. Édesanyja nyomdásznő, édesapja ezüstműves volt.

Először 16 évesen felvételizett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, majd 17 évesen, másodszori próbálkozásra - 1948-ban - felvételt nyer Gellért Endre legendás osztályába. Olyan legendás osztálytársakat kapott, mint Soós Imre, Horváth Teri, Váradi Hédi, Psota Irén vagy Szemes Mari.

1952-ben végezte el a főiskolát, majd a Miskolci Nemzeti Színházhoz került. Naiva-, karakter- és drámai szerepeket is játszott. Bár a kiváló társulatban remek feladatokat kapott, nyilatkozataiban azt említette, hogy a színház akkori főrendezőjével, Kazimir Károllyal szókimondó természete miatt nem volt felhőtlen a munkaviszonyuk.

1956-tól 1993-ig pesti színházakban szerepelt, a Jókai, a Thália és az Arizona Színház után 1994-ben került Sopronba. Visszavonulása óta Siófokon élt, de már a házát is ritkán hagyta el.

Ismert szinkronszínész volt

Ismert szinkronhang is volt, a legtöbben rajzfilmekből emlékezhetünk rá. Ő volt Nils Holgerson aranyhörcsögének, Pocoknak, az Elsüllyedt világok sorozat női kalózának, Popocicinek, a Muppet Show-ban Miss Röfnek vagy Willy Fog inasának, Riggodon kabalaállatának, Ticonak a hangja

Magyar sztárok, akik 2014-ben hunytak el

Nézegess képeket!

Elolvasom

Számos nagyjátékfilmben szerepelt, elsőként az 1952-es Ütközet békében című alkotásban tűnt fel. Láthattuk az Alfa Rómeó és Júlia, A világ legrosszabb gyereke, a Miniszter félrelép, az Apám beájulna című filmekben és az Üvegtigris 2-ben is. Utóljára a De kik azok a Lumnitzer nővérek? című filmben forgatott 2006-ban. Szomszédok című sorozatban egy állandóan ittas, de szerethető figurájaként tűnt fel.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

1963-ban és 1977-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 1989-ben Aase-díjat kapott, 1995-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével ismerték el munkásságát, 1997-ben pedig neki ítélték a Kabos Gyula-díjat.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük