Még Hitler is imádta a magyar színésznőt, pedig zsidó volt - Itthon megvetették

Gaál Franciskát imádták a németek, Hollywoodba is eljutott, de itthon megvetették botrányai miatt.

gaal-franciska-cover2

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Gaál Franciska egy budai zsidó család 13. gyermekeként született Silberspitz Szidónia néven. Egy kevésbé ismert történet szerint nevét a színiakadémián töltött évei alatt változtatta meg. 

Tanára, Gál Gyula gyakran cukkolta eredeti nevével, mígnem a színésznő egyszer csak megelégelte, mondván: "akkor én felveszem a maga nevét, tanár úr"!

Gaál Franciska, színésznő 

E cselekedete jól jellemzi Gaál Franciska személyiségét: döntéseit hirtelen, ösztönösen hozta meg. Talán ennek a meggondolatlanságnak tudható be, hogy karrierje kevésbé lett sikeres, mint amit életében elérhetett volna- tudtuk meg az RTL Klub XXI. század című műsorából.

gaal-franciska-pinterest
Fotó: Magyar Fotóarchívum

Gaál Franciskát ugyan kicsapták a színiakadémiáról, ám nem adta fel, hiszen mindig is színésznő szeretett volna lenni. A taktikája az volt, hogy folyton a színházban lebzselt a próbák alatt, mígnem eljött az ő napja. Dajbukát Ilona színésznő lebetegedett, mire Gaál Franciska felkiáltott, hogy ő bizony, tudja a szerepet. Egyes pletykák szerint a két nő összebeszélt, és tudatosan alakították így a történetet, hogy a szép, szőke színésznő színpadra kerülhessen. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Beugrós szerepét hatalmas siker követte. Rengeteg felkérést kapott, Molnár Ferenc külön neki írt egy színdarabot. Ösztönös volt a színpadon, a munkában és az életben is, ennek is köszönhető, hogy sok botrányba keveredett, indulatos volt, és számos pletyka keringett róla.

A hazai szakma végül meggyűlölte, de közönsége - mivel lehetett miről sugdolózni - nagyon is szerette őt. Ezután, bár előtte sok külföldi felkérést elutasított, Németországba költözött, és ott kezdett színészkedni. Ez könnyebb volt számára, mint idehaza visszaszerezni becsületét. 

Még Hitler is imádta

Berlinben a szintén magyar származású Joe Pasternak is dolgozott vele, akivel hasonló volt életfelfogásuk. Rengeteg vígjátékot gyártottak együtt, és az alacsony, de energikus Gaál Franciska hatalmas sztár lett Németországban.

Gaál Franciska 1946 előtt Budapesten. A felvétel készítésének pontos dátuma ismeretlen.
Gaál Franciska 1946 előtt Budapesten. A felvétel készítésének pontos dátuma ismeretlen.
Fotó: MTI Fotó/Magyar Várkonyi László

Ahogy a nácik egyre több hatalmat szereztek, a zsidó filmek lekerültek a vászonról, de Hitler állítólag ezt mondta róla:

Ez valami genetikai tévedés lehet, hogy Gaál Franciska zsidó, mert ilyen tehetséggel nem lehet az.

A színésznő több hollywoodi felkérést utasított el, végül férjével együtt mégis Amerikába ment 1938-ban. A Kalózkisasszonyban szerepelt először, de megint csak meggondolatlan volt, és visszatért Magyarországra a náci megszállás idején. Itthon zsidó származása miatt sokáig bujkálnia kellett, de, amikor az oroszok megszállták az országot, Gaál Franciska számára eljött a felszabadulás ideje - az oroszok ugyanis imádták őt.

Ennek ellenére a színésznő nyugatra vágyott, és visszajutott Hollywoodba, ahol azonban addigra rég elfeledték. Egykori barátai hagyták szinte éhen halni. A nyugaton élő Gaál Franciskáról itthon már a '60-as években megjelentek a nekrológok. Amikor megtudta, hazatáviratozott, hogy közölje: azért ennyire még nem siet sehova. Végül 1973-ban elfeledve, szegényen, egyedül halt meg egy New York-i szegények kórházában. 

Czinkóczi Zsuzsa egykor és most

Az Árvácska című filmmel beírta nevét a magyar filmtörténelembe. Miután fiatalon gyermeke született, filmes karrierje derékba tört, csak kevés rendező gondolkodott benne. 

Ezt is szeretjük