Fotók! Így néznek ki most a legismertebb magyar manökenek
A nyolcvanas években bombázók voltak, de kortalan szépségüket ma is sokan megirigyelhetik.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A modellek megítélése 20-30 évvel ezelőtt Magyarországon teljesen más volt, mint külföldön. Már eleve a megnevezésük is különbözött, hiszen míg a nagyvilágban az olyan szépségeket, mint Cindy Crawford vagy Elle MacPherson, szupermodellnek titulálták, addig nálunk manökennek hívták őket. 

Bár nyilvánvalóan töredékét keresték, mint külföldi kolléganőik, azért a magyar modellek valódi sztárok voltak: a kártyanaptároktól a reklámplakátokon át a nejlonzacskóig mindenhonnan ők mosolyogtak. Reklámoztak kozmetikai szereket és televíziót, százszámra készültek róluk a divat- és aktfotók, melyek a hatvanas évek visszafogott bikinis képei után igazi férfivadító szenzációnak számítottak.

A legismertebb manökenek arca olyannyira összenőtt az általuk reklámozott termékkel, hogy még az évtizedekkel későbbi generációk is kapásból tudták, ki volt az egykori Skála-lány vagy a Fabulon reklámarca.
Nézzük, mi történt az öt legszebb és leghíresebb egykori magyar modellel az elmúlt több mint három évtized alatt!

Komjáthy Ági

Amikor 1976-ban Skála névvel megnyílt a főváros első szövetkezeti áruháza, a befektető Demján Sándor ötletére háziasszony-reklámarcot is kerestek az új komplexum népszerűsítéséhez. Olyan hétköznapi, bájos lány után kutattak, akivel a vásárlók szívesen azonosulnának.

Így esett a választás Komjáthy Ágnesre, aki friss közgazdasági diplomájával eredetileg vevőszolgálatosnak jelentkezett a Skálához, de a próbafotói annyira jól sikerültek, hogy végül reklámarc lett belőle.
A kedves szőkeség hét évig maradt hűséges az áruházhoz és szakmájához, hitelességét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az emberek hamar megszerették, és sokáig csak Skála Ágiként emlegették.

Komjáthy Ági, az egykori Skála-lány ott volt az üzletközpont bontásánál is (Fotók: retronom.hu, mti.nol.hu)

Magazinokban szerepelt, divatfotózást is gyakran vállalt. A nyolcvanas évek közepétől aztán átadta a Skála-stafétát a szépségversenyen második helyezett Kruppa Juditnak, aki személyében szintén egy karizmatikus szőkeség került a Skála reklámkampányának élére. A ma is bájos egykori exmodell legutóbb négy éve tűnt fel ismét a képernyőn, amikor néhány szót szólt a szebb napokat is megélt Skála épületbontása kapcsán.

- Az egyik szemem sír, a másik pedig nevet. Én életem legszebb éveit töltöttem ezen a helyen, és úgy anyagilag, mint a munkát tekintve nagyon megbecsültnek éreztem magam - emlékezett vissza Komjáthy Ágnes, aki felnőtt nagylányával jelent meg az eseményen.

Sütő Enikő

A karcsú szőkeség - akit 16 évesen, Fabulon-lányként ismert meg az ország - komoly modellkarriert futott be, még az év manökenjévé is megválasztották 1979-ben. Sütő Enikő nem csupán tökéletes alakjával, de eszével is kitűnt a tucatszépségek közül: a divatbemutatókkal és fotózásokkal párhuzamosan jogászdoktori végzettséget is szerzett. Elsőként nyitott itthon modelliskolát, mely immár 15 éve képzi a bájos gyermek és felnőtt modelleket. Színésznőként is láthattuk, 1984 és 1989 között a Linda című magyar sorozatban Baksa Ági szerepét játszotta.

Sütő Enikő nem csak modellként, jogászként is szép karriert futott be (Fotók: retronom.hu, rtlklub.sajtoklub.hu)

Azóta is többször láthattuk képernyőn, az egészséges életmód híveként szívesen ad tanácsot szépség és táplálkozás témakörben, de tagja volt az Argentínában vetélkedő Celeb vagyok, ments ki innen! csapatának, és a Vacsoracsatában is főzött már. Gyermeke sajnos nem született, hiába próbálkozott, és vágyott az anyaságra. Az 50 évesen is bombázó exmodell ennek ellenére nem érzi sikertelennek az életét, több nonprofit szervezet munkájában is részt vesz, az Egészség Hídja elnevezésű kampánynak és a Paul Newman által létrehozott Bátor Tábor Alapítványnak is aktív tagja.

Pataki Ági

Az 58 évesen is gyönyörű Pataki Ági 17 éves tiniként vált egy csapásra híressé, amikor megválasztották a Fabulon reklámarcának.
20 évig volt hűséges a márkához és a modellszakmához, ami a szerencsén kívül leginkább annak köszönhető, hogy visszafogottságával és harmonikus megjelenésével Ági mindig egy elérhető szépségideált igyekezett képviselni.

A modellkarrier végével butikot nyitott, majd filmproducerként vált ismertté, jelenleg épp a nyárra tervezett Üvegtigris 3 előkészítő munkálatai töltik ki idejét.

Pataki Ági sikeres üzletasszony lett (Fotók: modellonline.hu, europress.hu)

Az exmodell előbb Török Tamás, majd Füredi Gábor felesége volt, 40 évesen találkozott jelenlegi párjával, Kovács Gábor producerrel. Egy fiuk született, István. A sikeres üzletasszony máig ad a külsejére, de nem a luxus megszállottja.

- Én jóban vagyok a ráncaimmal, mindennap sportolok, törődöm magammal, de nem az arcom miatt, hanem azért, mert szeretnék minél tovább aktív, egészséges életet élni. A fiam még csak 18 éves, sokáig szeretnék még vele lenni - árulta el vitalitásának titkát a Nagyváradi Híreknek adott legutóbbi interjújában.

Kruppa Judit

A csinos, szőke Kruppa Judit nevét 1985-ben ismerte meg az ország, amikor elnyerte az első udvarhölgyi címet a tragikusan elhunyt Molnár Csilla szépségkirálynő mellett. Az akkor 19 éves Judit az óvónői pályát és Dunaújvárost hagyta ott a kifutóért, de nem bánta meg, mivel a megmérettetés jó ugródeszkának bizonyult.

Manöken ugyan nem lehetett 165 centis magassága miatt, de bájos arca és kedves mosolya tökéletes volt reklámfilmekhez és plakátokhoz. Kerek tíz évig modellkedett, a Skála áruház reklámarcaként és műsorvezetőként is láthattuk, majd egy női magazin főszerkesztőjeként dolgozott.

Kruppa Judit, az egykori udvarhölgy ma sikeres lakberendező (Fotók: europress.hu, rtlhirek.hu)

A nyolcvanas évek nagy nyüzsgése után visszavonult a nyilvánosságtól, 1999-ben férjhez ment - párja Petrovszky Gábor ingatlanfejlesztő -, és két kisfiút szült: Ádám már kilencéves, Dávid négy. A 43 évesen is sugárzóan szép exmodell ma is sok felkérést kap, és szívesen vállalja rendezvények háziasszonyi szerepét.

Saját bevallása szerint sikereit szépségének és okos döntéseinek köszönheti. Pályája során se érte be soha az üresfejű cicababa szereppel, mindig törekedett rá, hogy személyisége is megmutatkozzon munkáiban. Manapság is a szépség és harmónia világában mozog, diplomát szerzett, és lakberendezőként kezdett karriert.

Bíró Ica

A legismertebb magyar modellek közül Bíró Ica fotóinak volt a legnagyobb keletjük, mivel ő volt az, aki legkevésbé fukarkodott bájaival. A ruhaiparit végzett szőkeség valódi szexszimbólummá nőtte ki magát, az ő félaktjai és bikinis fotói kerültek elsőként kártya- és falinaptárra 1979-ben, melyeket maga is gyűjt, és nagy becsben őriz.

A dúskeblű, hosszú combú modell természetes szépségével és elképesztő erotikus kisugárzásával sok rajongót szerzett. Jól állt neki a vadmacska imázs, a 171 centis szépséget fotómodellként és manökenként is foglalkoztatták. Pályája csúcsán, 1985 júniusában született meg lánya, Brigi.

Bíró Ica mutatta meg a legtöbbet magából (Fotók: retronom.hu, europress.hu)

A kilencvenes években Ica egy rövid időre Metál Ladyvé avanzsált, két nagylemezt jelentetett meg, sőt, élő koncerteket is adott. Az énekesnői pályát később fitneszedzőire cserélte fel, és hihetetlen akaraterővel vetette bele magát a testszépítésbe. Kilenc videója jelent meg, két könyvet írt a témában.

Az egészséges táplálkozás és mozgásgazdag életmód mellett Ica a lelki harmóniára is nagy hangsúlyt helyez: hisz a keleti filozófiában és a shaolin tanokban, lakását is a feng shui szerint rendezte be. Színésznőként a Ruttkai Éva Színházban debütált, sőt, idén márciusban - a Barátok közt két epizódjában - még egy tévés vendégszerepben is láthatjuk.

Az 52 évesen is irigylésre méltón szexi exmodell hat évig volt Bíró Antal felesége, majd 2004-ig menedzsere, Trunkos András volt a párja.
Ica jelenleg szingli - bár van egy lánya, Brigi, aki már 25 éves -, de készen áll egy új kapcsolatra. Addig is kedvenc ölebével, Yodával osztja meg életét.

Ezt is szeretjük