Fenyő Miklós múltbéli titokról lebbentette fel a fátylat: ezzel mindenkit meglepett
Fenyő Milkós egyik legnagyobb slágeréről vallott.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A magyar rock and roll koronázatlan királyát, Fenyő Miklóst egyik korosztálynak sem kell bemutatni, hiszen a Hungária együttes alapítója és énekese több mint 50 éve van a pályán, és a mai napig telt házas koncerteket ad országszerte.

Az eMeRTon-díjas magyar előadóművész kisiskolás éveit az Egyesült Államokban töltötte, ahol nagy hatással volt rá a kinti rock and roll zenei élet.

Titkok a Csókkirályról

Családja hazatérése után a tengerentúli zenei élményekből feltöltekezve előbb 1962-64 között a Sztár zenekarban játszott, majd 1964-ben a Szent István parki haverokkal megalapították első saját együttesüket Syconor néven, de az áttörést az 1967-ben létrehozott Hungária együttes hozta meg számára. A csapat a Ki mit tud? vetélkedőn és a Táncdalfesztiválon is kirobbanó sikerrel szerepelt a '60-as évek végén. Fenyő Miklós 1986 és 988 között hozta létre a Modern Hungária formációt Bodnár Attilával az oldalán.

szoveg-ok
Fotó: TV2/Mokka

A 72 éves énekes azóta számos kiváló lemezzel örvendeztette meg rajongóit a Hungária együttessel és szólózenészként is. A nevéhez olyan örökzöld slágerek köthetők, mint a Hotel Mentol, Csavard fel a szőnyeget, Made in Hungária vagy a 2018-as év legtöbbet játszott slágere, az immár negyvenéves Csókkirály.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fenyő Miklós a Mokka egyik 2019 júliusi adásában mesélt az egyik legismertebb dalának, a Csókkirálynak a megszületéséről. Kiderült, a nagy sikerű slágert csupán egy éjszaka alatt „dobta össze” az énekes.

- 1980-ban született ez a dal, amit egy éjszakán át írtam, viszonylag gyorsan. A jó öltetek azonnal inspirálják az embert, hogy ezt azonnal meg akarom csinálni. Szinte már félálomban voltam, amikor kiugrottam az ágyból a zongorához. Én a Szent István parkban nőttem fel, ott már nagy jampiságok voltak az '50-es, '60-as években is, konkrétan a modellje ennek a dalnak egy környékbeli nagy vagány valaki volt, a viselt dolgai legendaként terjedtek a kissrácok között - vallotta be a műsorvezetőknek.

 A legendás énekes a műsorban azt is elárulta, a szám megírásától kezdve a sikerig milyen út vezetett.

- Azt lehet érezni egy dalon, hogy ez jó. Azt, hogy mekkora siker lesz, nem biztos. A dal sorsa, amikor kiengedi az ember a kezei közül, és elkezdi a saját életét élni, sok mindentől függ. Szerencsétől, játszottságtól, hogy jó időben, jó helyen elhangzik.  A megszületés nagy élmény, de a másik nagyon nagy élmény, hogy  a színpadról érzi az ember, hogy milyen hatást kelt - vallotta be.

Szűcs Judith és Delhusa Gjon

Kevesen tudják, hogy a Táncolj még! című slágerét akkori szerelme, Delhusa Gjon neki írta mindössze egy éjszaka alatt, ötórás munkával. 23 évesek voltak, amikor egy németországi turnén egymásba szerettek, de kapcsolatuk mindössze három hónapig tartott. Annak az énekesnő vetett véget. 

Ezt is szeretjük