Fotók! Így néznek ki ma a Família Kft. szereplői

Vajon mi lett Ágicával, az ikrekkel vagy éppen Vili, te nagyon hülyével és a többi hóbortos szereplővel az eltelt években?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Gát György és Szurdi Miklós nevével fémjelzett, Família Kft. címre keresztelt tévésorozat az első magyar szituációs komédia volt.

(%youtube(http://www.youtube.com/watch?v=fIE2EXqOc0U)%)

1991-től kezdve nyolc évadon, azaz mintegy 385 epizódon keresztül követhették figyelemmel a nézők a Szép és a Kövér család mindennapjait.
Az egykori szereplők egy részéről ma már kevesebbet hallani - holott többnyire aktívak, csak éppen más területen. Utánajártunk, hogy mi történt velük a sorozat befejezése óta.

Szép Károlyné Ágica - Esztergályos Cecília

- Eddig, eddig, eddig vagyok! - annak idején egy ország idézte Szép Károlyné Ágicát, azaz Esztergályos Cecíliát. A színésznő fiatalon az Állami Balettintézetben tanult táncolni, 1960 és 1963 között pedig a Pécsi Balett tagja volt. 1968-ban szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Ezt követően a Thália, majd a Nemzeti Színház tagja lett, és számos filmben - Kojak Budapesten, Meteo, Édes Anna - is szerepelt.

A Família Kft. után a Nemzeti Színház nem tartott igényt a munkájára. Ötévi szabadúszás után csatlakozott a József Attila Színház társulatához, ahol jelenleg is tag. Legutóbb a Barátok közt című sorozatban tűnt fel - ezúttal egy öreg, púpos apáca karakterébe bújt. A 66 éves színésznő élete során hatszor ment férjhez, mostani férjével, Fonyódi Péterrel pedig immár negyedszázada együtt vannak.
Szabadidejében két hobbijának, a kerámiaszobrászatnak és a festészetnek hódol.

Dr. Szép Károly - Ádám Tamás

A Família Kft. előtt Győrben és Szolnokon játszott, majd a Radnóti Színpad színész-rendezője lett, de a tévénézők is jól ismerték.

Esztergályos Cecília és Ádám Tamás

A Szomszédok című teleregényben a Kulka János által megformált Magenheim doktor mentős kollégáját alakította, emellett feltűnt a Lindában és az Angyalbőrben című sorozatban is. Bevallása szerint szívesen bújt Dr. Szép Károly karakterébe, annak ellenére, hogy a forgatás idejére el kellett búcsúznia a színháztól.

Miután véget ért a Família, szabadúszó lett - továbbra is játszik és rendez, egyebek között a Szegedi Pinceszínházban és Kecskeméten, a Katona József Színházban. Kevesen tudják, hogy az 57 éves színész neve eredetileg Nagy Sándor Tamás. Fia a Roy és Ádám formáció egyik tagja, Nagy Ádám.

Szép Ádám - Kárász Zénó

Gór Nagy Mária színitanodájából, közelebbről Szurdi Miklós osztályából került a Família Kft. válogatására. Már a sorozat alatt is játszott színházban, karrierje egy időre megtorpant a - ám hamarosan új lendületet vett. Számos kiváló alakítás fűződik a nevéhez a kecskeméti Katona József Színházban. 2003 óta a Vidám Színpad, a későbbi Centrál Színház tagja - jelenleg is több darabban látható. A negyven éves színésznek egy kisfia van: Buda idén februárban született.

Szép Kriszta - Xantus Barbara

Szép Kriszta megformálója eredetileg franciatanárnak készült, négy évet el is végzett az ELTE francia-magyar szakán. Eközben évről évre jelentkezett a színművészetire is, mindannyiszor sikertelenül. Így került a Gór Nagy Mária színitanodájába, azon belül is Szurdi Miklós osztályába, ahonnan már többé-kevésbé egyenes út vezetett a Família Kft. válogatására.

Kárász Zénó és Xantus Barbara

A sorozat után öt évet töltött a Vörösmarty Színházban Székesfehérváron, ahol egykori osztályfőnöke - időközben a férje - a direktori feladatokat látta el. Szurdi menesztése után a 42 éves színésznőnek is meg kellett válnia számos szerepétől. Az átmeneti nehézségek után mostanra magára talált: több darabban, tévés produkcióban és filmben is játszik. Emellett tehetséges művészeknek szervez fellépéseket, és újraindította musicaliskoláját.
Két gyermeke van, Panna 12, Balázs Benjámin öt éves.

Szép Ricsi és Misi - Spáh Dávid és Károly

Földessy Margit színitanodájából kerültek a Família Kft. válogatására. Mindössze tíz évesek voltak ekkor, ám ugyanolyan keményen kellett dolgozniuk, mint a felnőtt színészeknek. Mivel a forgatást nem tudták összeegyeztetni az iskolával, az ötödik osztálytól magántanulók lettek. Bár fiatal koruk ellenére sikeresnek bizonyultak a színjátszásban, úgy érezték, a kamera másik oldalán van a helyük - és lényegében elölről kezdtek mindent.

Dávid rendezőasszisztens, majd reklámfilmrendező lett, mostanra több díjnyertes kisfilmjét, reklámfilmjét láthattuk. Károly több évig világosítóként, illetve segédoperatőrként tevékenykedett, ma már operatőr. Előfordul, hogy együtt dolgoznak - egy közös alkotásuk, az Aqua díjat is nyert San Franciscóban egy rövidfilmfesztiválon -, ám alapvetően nem törekszenek erre, mindketten a saját útjukat járják. A 29 éves ikrek magánéletéről keveset tudni, annyi azonban biztos, hogy egyelőre egyikük sem alapított családot.

Nagypapa, Ferenc - Baranyi László

1956-ban végzett Rózsahegyi Kálmán Színészképző Iskolájában, pályafutását pedig a Jászai Mari Kísérleti Színpadon kezdte.

Spáh Dávid és Baranyi László

Innen került az Állami Déryné Színházhoz, majd játszott Pécsett, Kaposvárott, Szolnokon és Kecskeméten is. 1976-tól a Mikroszkóp Színpad, 1980-tól a Nemzeti Színház, majd 1986 és 1991 között ismét a Mikroszkóp Színpad tagja.
Tudását, tapasztalatát mindig is szívesen adta át a fiatalabbaknak, így került kapcsolatba a Gór Nagy Mária Színitanodával, illetve a Família Kft.-vel. Nagypapaként szakállt kellett növesztenie, amitől aztán a mai napig sem vált meg, ennek ellenére a rendszeres jógázásnak köszönhetően alig hihető, hogy 82 éves. A színész tervei szerint jövőre nyugdíjba megy, hogy több időt tölthessen öt éves unokájával, Kamillával.

Kövér Lajos - Nagy Zoltán

Vili, te nagyon hülye! papájának megformálója nem színművészetit, hanem tanárképző főiskolát végzett. Játszott Veszprémben, Szegeden, Szolnokon, majd 1982-ben a Nemzeti Színház tagja lett - a Família Kft. befejeztével ide is tért vissza, majd hatévi szabadúszás után csatlakozott az Új Színház társulatához. A 66 éves művészt jelenleg is több, itt futó darabban láthatjuk. A sorozat egyébként hihetetlen népszerűséget hozott a számos kiváló alakítással büszkélkedő művésznek. Az emberek gyakran felismerték, és hangos Maga az, Lajos úr? kezdetű kiáltásokkal igyekeztek közel kerülni kedvencükhöz

Kövérné Hajnalka - Dzsupin Ibolya

A Színház- és Filmművészeti Főiskolán drámai színésznőként könyvelték el, a közönség mégis vidám szerepekben ismerte meg. Játszott Veszprémben, Debrecenben, majd leszerződött a Vidám Színpadhoz.

Nagy Zoltán és Dzsupin Ibolya

A Família Kft. megszűnése után egy ideig hiába próbált visszatérni a színpadra, de Székesfehérváron, a Vörösmarty Színházban valaki visszaadott egy szerepet a Diótörőben, és az akkori igazgatónak Dzsupin Ibolya jutott eszébe. A beugrás olyan jól sikerült, hogy hamarosan hivatalosan is a társulat tagjának tudhatta magát. Az 57 éves színésznő jelenleg is több darabban játszik, ám emellett egészségmegőrzéssel és kereskedelemmel foglalkozik, civilben pedig családanya.

Kövér Vili - Juhász Illés

Ő kapta azokat a bizonyos füleseket az apját megtestesítő Nagy Zoltántól. A sztár gyerekként világhírű teniszező vagy színész szeretett volna lenni. A középiskola után az Arany János Színház stúdiójában tanulta a színészmesterség alapjait, és hamarosan szerepet kapott az Angyalbőrben című sorozatban. Ezután egy évig járt a Gór Nagy Mária Színitanodába, ahol színészi képesítést szerzett. A Família Kft. időszaka alatt is elvállalt kisebb-nagyobb színpadi szerepeket - sőt, kifejezetten törekedett arra, hogy a színház közelében maradhasson. Immár egy évtizede a Vörösmarty Színház tagja Székesfehérváron. A 41 éves Juhász Illés három kislány büszke édesapja. Janka és Johanna 13 és 11 évesek, és a színész első házasságából születtek. Legkisebb gyermeke, Eszter három éves.

Pici, teljes nevén Pitzy Elek - Csonka András

Édesapja is sikeres színművész volt, így Csonka András korán megismerkedett a színház világával.

Juhász Illés és Csonka András

Mégsem vezetett egyenes út a Színház- és Filmművészeti Főiskolára - harmadik nekifutásra vették fel. 1990-ben szerzett színészdiplomát, ezt követően le is szerződtette a Vidám Színpad, ám rá egy évre átigazolt az akkor induló Família Kft.-hez. Eközben a hangját is folyamatosan képezte, majd számos zenés darabban lépett fel Szegeden, Győrben, valamint az Operettszínházban. Mostanáig négy albuma jelent meg. Időközben a prózai szerepek is megtalálták - ezzel régi vágya vált valóra. 2000-ben tagja lett a Reggeli című műsor csapatának.
A 44 éves színész nem csak énekelni, hanem táncolni is tud: a Szombat esti láz című műsor első szériáját meg is nyerte Keleti Andreával az oldalán.

Akik már nincsenek közöttünk

Nagymama, Vilma (Károly anyja) - Bod Teréz: ki ne emlékezne az ország nagymamájára? Bod Teréz, aki már nyugdíjasként került a sorozatba, az ötvenes években, a Nemzeti Színház ösztöndíjasaként végezte el a Színház- és Filmművészeti Akadémiát. 1954-ben Szolnokon a Szigligeti, 1955-től Egerben a Gárdonyi Géza Színházban játszott. 1956 után egy ideig nem léphetett színpadra, de 1963-ban újra szerepet kapott a Vígszínházban.

Az idősebb tévénézők több filmből, valamint a Tudni illik, hogy mi illik című sorozatból is ismerhetik, ahol Feleki Kamill partnere volt.
2001-ben, 75 éves korában halt meg.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Szép Ágoston (Károly apja) - Suka Sándor: 1953-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Akadémián, majd a Nemzeti Színház társulatához szegődött. 1971 és 1984 között a fővárosi Operettszínház tagja lett, 1986-tól pedig ismét a Nemzetiben játszott haláláig. Pályakezdőként olyan legendás alkotásokban láthattuk, mint a Körhinta vagy a 2x2 néha 5. Ötvennél is több filmben osztottak rá szerepet. A Jászai-díjas és Kiváló Művész 1993-ban, 72 éves korában halt meg.

A képek forrása: www.okcast.hu, www.szegedma.hu, www.vidamszinpad.hu, www.szinhaz.hu, www.ujszinhaz.hu, www.vorosmartyszinhaz.hu, www.alom.net, www.rtlklub.sajtoklub.tv, www.port.hu.

OLVASD EL EZT IS!

kisvaros lead
  • hegyi barbara
  • hollósi frigyes

Így néznek ki most a Kisváros sztárjai

Ezt is szeretjük