Endrei Judit bemondóként gyönyörű címlapsztár is volt - Ezért választották őt
Endrei Judit többször szerepelt a Fürge ujjak divatmagazin címlapján.

endrei-judit-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Magyar Televízió bemondóit az egész ország szerette, családtagként tekintettek rájuk. Ők voltak azok, akik elmondták, milyen műsor következik, majd annak végén is újra jelentkeztek, váratlan helyzetekben ők tájékoztatták a nézőket, miért szakadt meg az adás, és a továbbiakban mit láthatnak. Az utóbbi, nem várt szituációk miatt a bemondók munkaidejük alatt nem hagyhatták el az apró bemondói szobát, az adás megkezdése előtt pedig lépcsőzniük kellett, nem használhatták a liftet, műszaki hiba esetén nehogy beragadjanak. Szigorúak voltak a szabályok, nem is nagyon szegték meg őket. No de mit csináltak, amíg a nézők a filmeket, a sorozatokat és a különböző televíziós közvetítéseket nézték? Endrei Judit az Anno az én tévém című, új könyvében erről is mesél. 

Amikor Szegedről Budapestre került, és a Magyar Televízió bemondónőjeként kezdett el dolgozni, úgy tervezte, egy-egy hosszabb műsor alatt a magával vitt tankönyveiből és nyelvkönyveiből tanulni fog. Egyébként is mindig volt nála könyv, hogy hasznosan tudja eltölteni az utazási időt, amíg Szentendréről beért a fővárosba. 

"Hamar rájöttem, hogy ez lehetetlen. Már csak azért is - képzeljék csak el, így utólag -, mondjuk Önök otthon néztek egy műsort, egy filmet, a hatása alá kerültek, mert olyan vidám vagy éppen ellenkezőleg, olyan szomorú, drámai volt. Akkor megjelenik a bemondó olyan arccal, amiről rögtön leolvasható, fogalma sincs, mi történt az előzőekben. Tehát inkább én is, Önökkel együtt tévéztem. 

Megnéztem a filmeket, műsorokat, ugyanúgy a hatásuk alá kerültem, és ugyanazt éreztem, amit Önök otthon. Így, amikor megjelentem a képernyőn, valahogy ez is összekapcsolt minket, a nézőt és a bemondót, hogy ugyanolyan, de legalábbis hasonló lelkiállapotban voltunk. Aztán éppen az volt a feladatom - és sok ilyen pillanat volt -, hogy egyik hangulatból átsegítettem Önöket egy egészen más hangulatba, mert hogy éppen valami egészen más műsor következett." 

Ma már teljesen másképp követik egymást a műsorok. Ahogy a film utolsó kockája lepereg, már nincs idő arra, hogy lecsengjen a szomorú vagy éppen boldog végkifejlet, a stáblistát is megspórolják, azonnal hangos reklámokkal csapják arcul a nézőket. 

Ha nem olvasott és tanult, mégis, mivel töltötte Endrei Judit azt a sok-sok órát, amíg a bemondói szobában időzött? 

endrei-judit-furge-ujjak
Fotó: Fürge ujjak/Módos Gábor felvétele

"Elkezdtem kötni, folyton járt a kezem. Abban az időben rengeteg kötött holmim volt, nagyon népszerű lettem a Fürge ujjak magazinnál is. Több címlapos anyag is készült velem" - árulja el könyvében az egykori bemondónő.

Endrei Judit: Anno az én tévém
Endrei Könyvek Kiadó
3850 forint

Akik a '60-as évektől kezdve nézői voltak a Magyar Televíziónak, ma is nosztalgiával emlékeznek a műsorokra. A képernyőn szereplők, a tévébemondók, riporterek, műsorvezetők családtagokká váltak, a mai harmincasoknak pedig szinte bébiszitterük volt ez a televízió.

Bátran mondhatom, író-olvasó találkozóimon, előadásaim alkalmával a résztvevők mindig nosztalgiával emlékeznek a televíziózás „aranykorára", szívesen megosztják emlékeiket, és számtalan kérdést kapok saját televíziós élményeimről is, szeretettel emlékeznek az otthonukban nap mint nap megforduló televíziós személyiségekre. Ebből a sok éves tapasztalatból született az új könyvem ötlete. Természetesen megosztom saját élményeimet is, hiszen magam is szemtanúja, formálója voltam több mint két évtizedig e csodának, amit magyar televíziózásnak hívtak!

Kíváncsi vagy, mi történt a Magyar Televízió egykori bemondóival? Képes összeállításunkból megtudhatod. 

Ezt is szeretjük