Elhunyt Székely Éva, a „Pillangókisasszony” - Az olimpiai bajnok úszó 92 éves volt
92 éves korában elhunyt Székely Éva olimpiai bajnok úszó, a nemzet sportolója.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

92 éves korában elhunyt Székely Éva olimpiai bajnok úszó és a nemzet sportolója – jelentette be ma délután a Magyar Úszó Szövetség az MTI-nek.

1927. április 3-án született Budapesten, és élete során a mellúszásban ért el kiemelkedő eredményeket.

Elhunyt Székely Éva olimpiai bajnok úszó

Kilencéves volt, amikor a rádióban hallotta, ahogy Csík Ferenc olimpiai bajnok lett a 100 méteres gyorsúszásban. Ekkor határozta el, hogy egyszer ő is feláll az olimpiai dobogó tetejére, miatta, valamint neki is szól majd a Himnusz. 1939-ben lett az FTC úszója, egy évre rá tagja volt az ifjúsági folyamúszó-bajnokságot nyert váltónak, 1941-ben pedig már országos csúcstartó volt. A harmadik zsidótörvényt követő jogfosztó intézkedések miatt pályafutása ebben az esztendőben félbeszakadt, az életveszély, a bujkálás, a szökés évei következtek számára. 1945-től az Újpesti TE, 1947-től a Neményi Madisz, 1948-tól a BVSC színeiben versenyzett.

A csúcsra 1952-ben, a helsinki ötkarikás játékokon ért fel: a finn fővárosban úgy nyert aranyérmet 200 méteres mellúszásban, hogy a világon első nőként pillangózta végig a távot. Olimpiai rekorddal győzött, és majdnem három másodperccel előzte meg az ezüstérmes Novák Évát. Az 1952-es nyári játékokon elindult 400 méter gyorson is, melyen hatodik helyen végzett.

A „Pillangókisasszony” négy évvel később 200 méteres mellúszásban ezüstérmes lett Melbourne-ben, ekkor már csak a hagyományos tempózást engedték meg. Számos kiemelkedő eredménnyel büszkélkedhetett: 1955-ben 400 méter vegyesen ő úszta az első világcsúcsot, 1956-ig tízszer volt a válogatott tagja, összesen 44 magyar bajnokságot nyert, ebből 32-t egyéni számokban. 36 országos, 12 Európa- és 6 világrekordot állított fel, nyolcszor nyerte meg a főiskolai világbajnokságot.

Pályafutását 1960-ban fejezte be. A római olimpia előtt férjével, a vízilabdázó Gyarmati Dezsővel választás elé állították őket: csak egyikük mehetett az ötkarikás játékokra, nehogy disszidáljanak. Végül Székely Éva maradt itthon, aki gyógyszerészi, majd a Testnevelési Főiskolán edzői diplomát szerzett, 1969-től mesteredző lett.

Miközben a MÁV Kórházban gyógyszerészként dolgozott, a BVSC, majd az FTC úszószakosztályának utánpótlásedzője lett, illetve 1969-től 1976-ig a Testnevelési Főiskola Kutató Intézetének munkatársa is volt. Legeredményesebb tanítványa lánya, Gyarmati Andrea, aki kétszeres Európa-bajnok és világbajnoki bronzérmes úszó.

1947-ben a Magyar Köztársasági Érdemérem arany fokozatát, 1949-ben a Magyar Köztársasági Sportérdemérem arany fokozatát, 1951-ben a Magyar Népköztársasági Sportérdemérem arany fokozatát és a Magyar Népköztársaság kiváló sportolója címet, 1954-ben a Magyar Népköztársaság Érdemes Sportolója címet nyerte el. 1976-ban beválasztották az egyesült államokbeli Fort Lauderdale-ben az úszás halhatatlanjai közé. 1994-től a Minden Idők Legjobb Magyar Sportolói Egyesületnek, a Halhatatlanok Klubjának tagja. 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2004-ben a Nemzeti Sportszövetség Életműdíját vehette át, ugyanabban az évben az elsők között lett a nemzet sportolója.

2006-ban megkapta a Nemzetközi Fair Play Bizottság Életmű-díját, 2007-ben a példaértékű sportolói és edzői életpálya elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést, 2011-ben Prima-díjat kapott. 2014-ben beválasztották a Magyar Úszó Hírességek Csarnokába, a Magyar Úszó Szövetség, az FTC és a BVSC örökös bajnoka.

Versenyzői pályafutásának eseményeiről, oktatási módszereiről több könyvet is írt. A legnagyobb sikert 1981-ben megjelent emlékirata, a Sírni csak a győztesnek szabad aratta. Egyik szakkönyvéért Ezüstgerely-díjjal jutalmazták, életművének része az 1986-ban kiérdemelt Gyermekekért díj is.

Az olimpiai bajnok úszó, Kovács Ágnes így búcsúzott

- "Sírni csak a győztesnek szabad!" (Székely Éva 1927. április 3. - 2020. február 29.) 

Drága Éva Néni!

Te voltál, aki a szüleimet inspiráltad, hogy az úszás az egyik legcsodálatosabb sport. Te voltál, akinek a könyvét sokszor elolvastam, és mindig nagyon sok erőt merítettem belőle! Te voltál, aki mindig szurkolt nekem amikor versenyeztem. Te biztattál az athéni olimpia előtt, hogy össze tudom szedni magam, amikor már nagyon sokan leírtak! Te miattad írom könnyekkel küszködve ezeket a sorokat, pedig megmondtad: Sírni csak a győztesnek szabad! Nyugodj békében!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük