Damu Roland a börtönben is szakmai elismerést kapott

Az általa rendezett darab lett a legjobb előadás a Börtönszínházak Országos Találkozóján.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Damu Roland által rendezett Szentivánéji álom című előadás nyerte el A legjobb előadás díját a Dunaújvárosban idén először megrendezett Börtönszínházak Országos Találkozóján.

Damu Roland

Június 20-án és 21-én a Bartók Kamaraszínházban hat intézetből érkeztek színjátszók, hogy a civil közönségnek is bemutassák produkciójukat.

Pogány Judit volt a zsűrielnök

Nyugaton, például Olaszországban már vannak hasonló előadások, de Közép-Kelet Európában, így Magyarországon is ez volt az első ilyen jellegű rendezvény. A zsűrielnöki tisztet Pogány Judit vállalta el, aki nyolc éve ezelőtt az Örkény Színház és a Pinceszínház közös produkciója kapcsán már belelátott a börtönök világába. 

A Pedig én jó anya voltam című monodrámát egy gyerekgyilkos anyjával készült riport alapján Vajda István szerkesztette  és Anger Zsolt rendezte. Az anya megpróbálja felfogni, megérteni, megindokolni az fia négy bűncselekményét, amelyek közül az utolsó volt a gyermekgyilkosság.

A 68 éves színművésznő a szövegben is szereplő az ország legszigorúbb fegyházainak egyikében, szegedi Csillagbörtönben  is eljátszhatta a darabot.

- Egy hosszú teremben ültem nyolcvan elítélttel szemben, többségük gyilkosságért vagy gyilkossági kísérlet miatt volt ott. Ezek az emberek önszántukból ültek be erre az előadásra, és olyan lehetett nekik, mint egy kegyetlen szembesítés - mesélte a Magyar Narancsnak.

Az előadás és az azt követő személyes találkozás után rengeteg levelet kapott az elítéltektől, melyekben azt írták, olyan ajándékot adott nekik azon az estén, amit életük végéig nem felejtenek el.

A börtönben is szakmai elismerést kapott

A kétnapos rendezvény záró gálaestjén A legjobb előadás díját a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet Mesteremberek című Szentivánéji álom drámarészlete nyerte el. Az indoklás szerint különleges hangulatot teremtett Shakespeare nehéz nyelvezete és a színpadi játék közvetlen játékstílusa.

A darabot a tiszalöki börtönben büntetését töltő Damu Roland rendezte, aki tavaly novemberben került a színjátszó körbe, a karácsonyi műsort, januárban pedig a börtön fennállásának ötödik évfordulójára rendezett ünnepséget már ő rendezte. Utána kérték fel arra, hogy rendezzen valamit a Börtönszínházak Országos Találkozójára is.

Beszédtechnika-órák és helyzetgyakorlatok révén sikerült elérnie, hogy az öt kigyúrt, tetovált keményfiú nemcsak hibátlanul mondta el Arany fordítását, de játékukkal is lenyűgözték a közönséget.

- Azért a Szentivánéjire esett a választás, mert ebben van öt egyenrangú szerep, sőt, a nőt is férfi játssza. Semmiképpen nem akartam differenciálást, csapatban gondolkodtam. Igaz, hogy az első olvasópróbán azt mondták, hogy ők a büdös életben nem tudják megtanulni ezt, ehhez képest, azt hiszem, fejet lehet hajtani a tehetségük előtt. Nagyon büszke vagyok rájuk - nyilatkozta a Magyar Narancsnak a 38 éves színész.

Az elismerés után újabb eseménynek örülhet: a hírek szerint pénteken elveszi a börtönben menyasszonyát, Edinát. Damu Rolandot korábbi menyasszonya, Palácsik Tímea bántalmazásáért és megerőszakolásáért ítélték négy és fél év börtönbüntetésre.

Fotó: MTI

Ezt is szeretjük