Csisztu Zsuzsa édesapja híres művész volt - Nem találod ki, mivel foglalkozott
Csisztu Zsuzsa édesapjának alkotásait a világ számos országában megcsodálhatjuk.

csisztu-mihaly-cover-1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Csisztu Zsuzsát tornászként ismertük meg a nyolcvanas években, televíziós pályafutása pedig 1992-ben kezdődött, miután Vitray Tamás felkérte őt szakkommentátornak a barcelonai olimpiai idejére, nem sokkal később pedig a Telesport munkatársa lett. A 47 éves műsorvezetőt hamar szívébe zárta az ország, azt viszont már kevesebben tudják róla, hogy édesapja is híres volt: képzőművész, akinek alkotásait Ausztráliától kezdve az Egyesült Államokon át a világ számos országában kiállították.

Csisztu Mihály a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Timár községben látta meg a napvilágot 1933-ban. Nagy szegénységben nőtt fel, de tehetségének és művészi érzékenységének köszönhetően Budapestre került, ahol Kmetty János Lövőház utcai képzőművészeti szabadiskolájában tanult. Habár eredetileg festőnek készült, erőteljes grafikai érdeklődése miatt végül ebben a műfajban kezdett el alkotni, miután 1958-ban a budapesti Képzőművészeti Főiskolán megszerezte diplomáját.

Bal oldalon: Csisztu Mihály és Dunakanyar című grafikája, jobb oldalon lánya: Csisztu Zsuzsa.
Bal oldalon: Csisztu Mihály és Dunakanyar című grafikája, jobb oldalon lánya: Csisztu Zsuzsa.
Fotó: timar.hu, galeriasavaria.hu, Facebook/Csisztu Zsuzsa

Rézkarcain gyermekkora világát, a vidéki-paraszti élet eseményeit és szülőföldjének műemlékeit örökítette meg, több más művének témája pedig a Dunakanyar és Budapest különféle részletei. A Műcsarnokban 1959-ben szerepelt először csoportos kiállításon, egy évvel később pedig a Magyar Nemzeti Galériában és a Műcsarnokban rendezett országos tárlatokon is bemutatták műveit. Első egyéni kiállítását 1971-ben tekinthették meg az érdeklődők. Egyik legfontosabb művét, a Budapest körpanorámája című nagyméretű vedutát a főváros egyesítésének centenáriumára készítette el.

Részt vett az 1956-os forradalom viharos eseményeiben, a tankok ellen vívott harcban pedig majdnem az életét vesztette. Szerepvállalásáért a Hazáért és a Nemzeti helytállásért elismerésben részesült, a személyének szóló emléklapot és elismerést 2007 őszén betegsége miatt már a kórházban vette át. Csisztu Mihály 2008. március 26-án, 75 éves korában hunyt el.

Ezt is szeretjük