Elhunyt a legendás magyar műsorvezető - Lánya tudatta a halálhírét
Elhunyt Cseke László, a Szabad Európa Rádió szerkesztő-műsorvezetője.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

November 13-án Münchenben elhunyt Ekecs Géza, a Szabad Európa Rádió Cseke László néven ismert emblematikus szerkesztője, műsorvezetője. A szomorú hírt lánya, Ekecs Zsuzsanna közölte, írja az nemzetikonyvtar.blog.hu

Cseke László szerkesztette a Szabad Európa Rádió egyik legnépszerűbb műsorát, az 1959 májusában indult Teenager party-t. A műsorban hallhatták először a magyar fiatalok a rock és a beat világsztárjait, Chuck Berry-t, Elvist, Cliff Richardot, a Beatlest vagy a Rolling Stones-t. 

Cseke László 1927. március 24-én színészcsaládba született Ekecs Géza László néven. Miután leérettségizett, 1946-tól a Kossuth Népe, majd a Hazánk című lapoknál dolgozott újságíróként.  1949-ben Németországba menekült, később Franciaországba, Párizsba költözött, ahol a magyar emigrációs sajtónak tevékenykedett, többek között a Látóhatárnak írt. 

Életműve azonos a Szabad Európa Rádió történetével, melynek a kezdetektől a megszűnéséig, 1951-től 1992-ig dolgozott Münchenben. Ekkor vette fel a Cseke László nevet. Zenei műsoraival hatalmas népszerűségre tett szert Magyarországon, főleg a hatvanas és hetvenes években. Legendás műsorai révén a hazai ifjúság zenei ízlését is meghatározta és formálta. 

Az 1959 májusában indult műsorára, a Teenager Party-ra csak egy évvel később kapta meg a hírt, hogy Magyarországon nagy siker. Rendkívül fogékony volt az újra, a modernre, a technikára, a rádiózásra. Rövid időn belül a lemezlovasból elismert rádióssá vált, akinek mások is kikérték a véleményét.

Ezt is szeretjük