A BFZ nyitja a Tavaszi Fesztivált (x)
Április 30-án a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjével indul a BTF: észak-amerikai műsort játszanak amerikai karmesterrel és hegedűs szólistával.

anyajegy-03.png
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

- Büszkék vagyunk rá, hogy április 30-i koncertünk a 42. Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitóeseménye lehet. A BFZ sokat, például a nevét is Európa egyik legkomolyabb múltra visszatekintő, összművészeti rendezvényének köszönheti: 39 éve az akkor még fiatal fesztivál apropóján alakult meg együttesünk - mondta Erdődy Orsolya, a BFZ menedzser-igazgatója.

A Tavaszi Fesztivál

A koncert főszereplői az amerikai zeneszerzés három ikonikus alakja, Still, Adams és Ives, akik ezen műveit először játssza a Fesztiválzenekar. A vendég karmester és szólista azonban már jó ismerői az előadott daraboknak. A nyitóhangverseny a szimfonikus dzsessz egyik legnagyobbja, William Grant Still művével indul, aki sikeresen ötvözte az európai műzenét az afrikai gyökerű műfajokkal, és több olyan művet szerzett, amelyet az afroamerikaiak és a társadalom viszonya ihletett.

jóméret

A nem mindennapi műsor John Adams „végtelen dallamot” alkalmazó hegedűversenyével folytatódik Leila Josefowicz hegedűművész szólójátékával, aki személyesen is dolgozott a szerzővel. A BFZ-t dirigáló David Robertson pedig az Egyesült Államokban három lemezt is készített Adams műveiből. A koncertet a zenei idézetek királya, Charles Ives 2. szimfóniája zárja, amelynek stílusa félúton jár Európa és Amerika között: az öttételes műben a szerző a gyermekkorából ismert egyszerű amerikai dalok, indulók és himnuszok részleteit, valamint az európai zenekultúra legnagyobb mestereinek (Bach, Beethoven, Brahms, Wagner stb.) dallamait idézi úgy, hogy mindig eredeti zenét alkot belőlük. A jólesően dallamos darab a zenetörténet legbizarrabb záróakkordjával ér véget a Budapest Kongresszusi Központban.

LJO20150513-238wk

Anyajegy-akció: a koncertet épp anyák napja előestéjén tartják, ezért a BTF szervezői arra biztatnak mindenkit, hogy lepjék meg édesanyjukat egy „anyajeggyel”, vagyis a Klasszikus zene 20. századból című BFZ nyitókoncertre ajándékjegyeket biztosítanak. Április 1-30. között érdemes tehát online 1 db teljes árú jegyet vásárolni, és az ANYAJEGY kuponkód beírásával a második jegy ajándék.

Bővebben: https://www.facebook.com/BudapestiTavasziFesztival/videos/

További részletek és jegyek: https://budapestitavaszifesztival.hu

(Képek forrása: Budapest Brand Nonprofit Zrt.)

Ezt is szeretjük