Borbély Alexandra piros estélyiben ragyogott a díjátadón
Borbély Alexandra káprázatosan nézett ki a Cseh Filmkritikusok Díjának átadóján.

borbely-alexandra-cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Borbély Alexandra a szlovákiai Nyitrán született 1986-ban. 2012-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, majd a diplomaosztó évében a Katona József Színház társulatához szerződött. 

Nevét a Terápia című HBO-sorozattal ismerte meg a hazai közönség, majd a legjobb idegen nyelvű film kategóriában Oscar-díjra is jelölt Testről és lélekről című filmmel külföldön is megjegyezték a nevét. Alakításáért nem csak a legjobb női főszereplőnek járó Magyar Filmdíjat vehette át, hanem 2018 decemberében az Európai Filmakadémia a legjobb európai színésznőnek járó díjjal is őt tüntette ki. 

Borbély Alexandra a Cseh Filmkritikusok Díjának átadóján

A 31. Európai Filmdíjátadón aratott sikere után a magyar színésznő egy régi vágya is teljesült: cseh és szlovák filmesek ajánlottak neki szerepet. Az Üvegszoba című cseh-szlovák koprodukcióban, amelyet Julius Ševčík rendezett nemzetközi szereposztásban, a svéd, dán, cseh és szlovák színészek mellett Borbély Alexandra volt az egyedüli magyar. Ezt követően a szlovák rendező, Martin Sulík The Man with Hare Ears című alkotásában is szerepet kapott. 

Nem meglepő, hogy a Cseh Filmkritikusok Díja átadóján a 33 éves színésznő is részt vett, egy gyönyörű, piros, Merő Péter-estélyiben ragyogott. 

Érdekes, hogy amíg a Jászai Mari-díjas színésznő Csehországban vett részt a filmkritikusok díjátadóján, addig itthon az 55. alkalommal átadott Magyar Filmkritikusok Díját a legjobb férfi főszereplő kategóriában vőlegénye, Nagy Ervin vehette át a Drakulics elvtársban nyújtott alakításáért. (A Bodzsár Márk által rendezett retró-vámpír-vígjátékban Borbély Alexandra is látható egy mellékszerepben.) 

nagy-ervin-dij
Fotó: Facebook/Nagy Ervin

A magyar filmkritikusok pénteki budapesti díjátadóján a B. Nagy Lászlóról elnevezett fődíjat Hartung Attila FOMO - Megosztod, és uralkodsz című filmje kapta. Ugyanezen alkotásért Duszka Péter Gábornak a legjobb vágás díját ítélték oda.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) film- és tévékritikus szakosztályának, valamint a Magyar Filmművészek Szövetsége filmkritikus-szakosztályának tagjai a legjobb rendezés díját Bagota Bélának adták Valan című filmjéért.

Krisztik Csaba, a Valan főszereplője és Bagota Béla rendező
Krisztik Csaba, a Valan főszereplője és Bagota Béla rendező
Fotó: Femina/Csabai Kristóf

A legjobb animációs filmért járó elismerést Kreif Zsuzsa, Turai Balázs és Bera Nándor Candide kalandjai című alkotása érdemelte ki. Csoma Sándor Casting című filmje a legjobb kisjátékfilm díját kapta, míg az előző év legjobb dokumentumfilmje Hegedűs Péter Lili című alkotása lett.

A legjobb forgatókönyv díját Muhi Klára és Tóth Barnabás érdemelte ki az Akik maradtakért. A filmben nyújtott alakításért Szőke Abigél és Hajduk Károly vehette át a legjobb női főszereplőnek, illetve a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést.

Szőke Abigél és Hajduk Károly Az Akik maradtak című filmben
Szőke Abigél és Hajduk Károly Az Akik maradtak című filmben
Fotó: Budapest Film

A legjobb női epizódalakítás díját Kerekes Éva kapta a Drakulics elvtárs című vígjátékban nyújtott játékáért. A legjobb férfi epizódalakítás díját idén ketten érdemelték ki: Molnár Levente az Apró mesék és a Foglyok, valamint Nagy Ervin a Drakulics elvtárs című filmben nyújtott játékáért.

A legjobb első film díját Kárpáti György Mór Guerilla című filmje kapta. Operatőri díjban Dévényi Zoltán részesült a Curtiz és a Déva című alkotások fényképezéséért.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Magyar Filmkritikusok Díját immár 58. alkalommal adták át az előző év legjobbnak ítélt teljesítményeiért. Cserhalmi Györgyöt, a nemzet színészét életműdíjjal tüntették ki.

Borbély Alexandra a 90. Oscar-díj-átadón

Bár Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása végül a 90. Oscar-díj-átadón nem nyerte el a legjobb idegen nyelvű filmnek járó szobrot, büszkék lehetünk, amiért bejutott a jelöltek közé. A film alkotói lelkesen készültek a gálára, a főszereplő, Borbély Alexandra estélyi ruháját Monique Lhuillier tervezte.

Cover-fotó: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo

Ezt is szeretjük