Benedek Tibor barátai tudták, hogy nagyon beteg, de reménykedtek a csodában
Benedek Tibor halála óriási veszteség az egész magyar sporttársadalom számára.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egész országot lesújtotta Benedek Tibor ma reggeli halálhíre. A háromszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó-legenda mindössze 47 évesen, súlyos betegség után ma hajnalban hunyt el. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), valamint a Magyar Vízilabda Szövetség is saját halottjának tekinti.

Egyik barátja, Lévai Balázs az RTL Klub Reggeli című műsorában azt mesélte, az uszodában mindenki jóban volt a sportolóból lett edzővel, akit egy nagyon szerethető, pozitív személyiségnek ismertek, és aki nagyon tudott küzdeni. Szerinte ő maga volt a vízilabda jelképe. 

Benedek Tibor nagyon tudott küzdeni

A vízilabdás társadalomban régóta tudtuk, hogy Tibor beteg, nagyon beteg,

csak úgy voltunk vele, hogy ha valakivel kapcsolatban az ember csodában reménykedett, akkor ő volt az - mondta az író, rendező, producer, műsorvezető Lévai Balázs.  

benedek-tibor-reggeli
Fotó: RTL Klub/Reggeli

Benedek Tibor motivációs tréningeket is tartott a vízilabdasporton kívül tevékenykedő vállalatvezetőknek. Van egy csodálatos motivációs beszéde egy egészen elképesztő gondolatmenettel, ami megmagyarázza, hogyan lett a világ legjobb balkezes vízilabdázója. 

- Abban elmondja, hogy nem ő volt a legjobb játékos a világon, nem ő volt a legtehetségesebb, nem ő úszott a legjobban, nem ő lőtt a legjobban, de hogy mégis ennyi mindent elért, az annak köszönhető, hogy ő akarta a legjobban.

Ő volt a legnagyobb küzdő, és mindent alá tudott ennek rendelni. 

- Azt gondolom, hogy ilyen értelemben tényleg a magyar vízilabda szimbólumát vesztettük el. Edzőként is egészen fantasztikus volt, hihetetlenül aprólékos, profi, éjszakákon keresztül videókat elemzett, mit lehet a taktikákból tanulni. A halála óriási veszteség az egész magyar sporttársadalom számára - hangsúlyozta a műsorban Lévai. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok, zsinórban 2000-ben a sydney-i olimpián, négy évvel később Athénban, 2008-ban pedig Pekingben is aranyat nyert a magyar válogatottal. Emellett világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, akit négyszer választottak az év magyar vízilabdázójának, bekerült az úszósportok Hírességek Csarnokába is.

- A Kemény Dénes vezette olimpiai csapatból hatan lettek háromszoros olimpiai-, világ- és Európa-bajnokok, de tulajdonképpen ennek a csapatnak Tibi volt a szellemi vezére. Nagyon érdekes az ő pályafutásában, hogy az igazán nagy fénykora kicsit korábbra esik. Az 1992-es olimpián gólkirály volt, a ’90-es évek közepén az Újpesttel BEK-et, mai Bajnokok Ligáját nyert, a döntőben öt gólt lőtt a spanyol ellenfélnek. 

benedek-tibor
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

- Utána a Kemény Dénes-féle aranycsapatban inkább szellemi vezér volt, még akkor is, ha továbbra is rendkívül fontos játékos maradt, így az első olimpiai döntőben négy gólt lőtt az oroszoknak. De inkább a jelenléte, vezérsége számított. Ő volt az a pólós, akit a világon mindenhol elismertek, elképesztő tisztelet és szeretet övezte.

Én nem találkoztam az uszodák világában olyan emberrel, aki Tibire egy rossz szót is szólt volna.  

Ezt is szeretjük