A magyar színészlegenda halálos betegen is forgatott - Tüdőrákban hunyt el
Básti Lajost máig gyászoljuk.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Básti Lajos a 20. század magyar színművészetének kiemelkedő tehetségű, öntörvényű alakja volt, aki nemcsak felejthetetlen színpadi és filmes szerepeivel, de nehéz természetével is hamar felhívta magára a figyelmet.

Eredetileg Berger Lajos néven látta meg a napvilágot 1911. november 17-én Keszthelyen. A harmincas évek elején jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, a felvételin pedig egyetlen Ady-verset elég volt elszavalnia ahhoz, hogy bekerüljön az iskolába.

Az évtized közepétől nemcsak a színpadon, hanem mozgóképen is bizonyította tehetségét, a szóbeszéd szerint pedig olyan jóképű volt fiatal színészként, hogy a hölgyek csak miatta jártak színházba. Ekkoriban változtatta meg nevét Bergerről Bástira, művésznevét a legenda szerint Cziffra Géza rendezőtől kapta a Szent Péter esernyője forgatása idején.

Básti Lajos karrierjének fénykora 1945-ben vette kezdetét, ekkor lett a Nemzeti Színház meghatározó művésze. Közel 20 évig játszott Az ember tragédiájában, neve pedig örökre összeforrt Ádám szerepével. Bánk bánt és Csongort is ő játszotta el a legtöbbször, illetve a legfontosabb Shakespeare-darabokban is mindig feltűnt.

A legendás színész versmondóként is maradandót alkotott, több verslemeze is megjelent pályafutása során, Arany János költeményeit pedig különösen nagy beleéléssel szavalta. A mai napig őt tartják a legszebben beszélő magyar színésznek, de nehéz természete is legendássá tette.

Maximalista személyiségként gyakran került viharos összetűzésbe kollégáival és a színházi technikusokkal. Különösen érzékeny volt a világosításra és a zajokra, emellett a fűtőkkel sem bánt kesztyűs kézzel - egyik alkalommal például karddal kergette végig a Nemzeti Színház egyik fűtőjét, mivel túl melegnek találta a benti hőmérsékletet.

Básti Lajosnál 1976 őszén diagnosztizáltak tüdőrákot az orvosok, nem sokkal később pedig megoperálták. A műtét után sem hagyta abba a munkát a színházban, és habár kevesebb mint egy éve volt már csak hátra, elvállalta Torma Gedeon igazgató szerepét az Abigél filmváltozatában. Ez lett az utolsó filmszerepe: 1977. június 1-jén legyőzte a rák - a film bemutatóját már nem élte meg.

Fotó: MTI/Keleti Éva

Felettük is eljárt az idő! Fotókon az Abigél szereplői egykor és most

Nézd meg, mennyit változtak a még ma is aktív színészek és színésznők a forgatás óta eltelt majdnem négy évtized alatt!

Ezt is szeretjük