Ő Bálint gazda 27 évvel fiatalabb felesége – "Antónia bearanyozza alkonyati éveimet"
Bálint gazda harmadik felesége tökéletes társa az ország kedvenc kertészének.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bálint gazda százévesen is aktív életet él. Az ország kedvenc kertészének sokszor kellett újrakezdenie életét. Miután a második felesége elhunyt, hetven fölött újra rátalált a szerelem, és ismét megházasodott. 

A Bálint gazda – A százéves kertész című könyvben, amelyben Bánó András jegyezte le, és rendezte kötetbe az ország kedvencének életútját, arról is mesélt, hogyan ismerte meg Antóniát, és minek köszönhető, hogy idős korban sem félt belemenni egy új párkapcsolatba. 

Több évtizedes ismeretségből lett időskori szerelem

Bálint György 1967-ben, kétévnyi ismeretség után vette el második feleségét, Editet, aki a filmgyárban dolgozott vágóként. 2000-ig, 33 évig éltek együtt nagy harmóniában. Boldogságukat az Alzheimer-kór tette tönkre, amelynek utolsó fázisában az asszonyt kórházban ápolták. Lesoványodott, nem tudott beszélni, az őt mindennap meglátogató férjét sem ismerte meg. 

balint-gazda-a-szazeves-kertesz

Bálint gazdát megviselte második felesége betegsége, az egyedüllétet is nehezen viselte. A fénysugarat Antónia jelentette, aki akkor már harminc éve gondozta a kertészmérnök könyveit. Véletlenül összefutottak egy mezőgazdasági kiállításon, ahol hosszasan elbeszélgettek, majd az újabb találkozások során egyre közelebb kerültek egymáshoz. 

"Edit még élt, és Antónia hősiesen viselte ezt a számára cseppet sem kellemes helyzetet. Gyakran ő készített ételeket Editnek, megvárt a kórház kapujában. Neki, egyedül és kizárólag neki köszönhetem, hogy lelki összeroppanás nélkül átvészeltem a nehéz éveket. Antónia akkor már 17 éve egyedül nevelte a két fiát, Gábort és Pétert, akikből rendes, becsületes ifjakat faragott" - mesélte a könyvében. 

balint-gazda-csaladi lap

"Nem tekintette a kapcsolatunkat valamiféle férfiúi félrelépésnek, vagy részemről csalárd magatartásnak Edittel szemben. Az időskori párkapcsolat megteremtése mindkét részről nagyfokú toleranciát igényel, hiszen ezekre az évekre az embernek már régen kialakult személyisége van, szokásain nehezen változtat. Érzelmileg tényleg közel kerültünk egymáshoz. Sok közös ismerősünk volt, a szakmánk is összehozott minket." 

A 27 év korkülönbség sem akadálya a boldogságuknak

Bálint gazda a második felesége halála után kivárta a gyászév leteltét, csak azt követően házasodtak össze Antóniával. Egyik reggel, ébredés után kérte meg az asszony kezét. 

"Nagyon bátran felelt igennel, pedig én már pár évvel 70 fölött jártam, és 27 év volt közöttünk. Napsugaras ez a házasság, amit nem árnyékol be a két korábbi házasság emléke, sokkal inkább arra ösztönöz mindkettőnket, békésebbet, tartalmasabbat kerekítsünk belőle. Antónia kiváló asszony, minden szempontból bearanyozza alkonyati éveimet." 

Bálint György - Bánó András: Bálint gazda, a százéves kertész
Helikon Kiadó
3990 forint 

Bálint György, a hivatásos és az amatőr kertészek százezreinek mentora ebben a különleges önéletírásban arról mesél, hogyan élte túl a munkaszolgálatot és a mauthauseni haláltábor borzalmait; milyen következményei voltak annak, hogy kuláknak nyilvánították; mit érzett, mikor közölték vele, nincs szükség a tízezrek kedvencévé vált Kedves Húgom! címet viselő kertészeti tanácsadó rovatára; miként tette túl magát azon, hogy megszűnt a számára országos ismertséget hozó tévéműsor, az Ablak.

Bálint gazda aprólékos részletességgel veszi sorra élete fontos eseményeit, miközben az átélt szenvedések és megpróbáltatások miatt soha senkit sem hibáztat.

Bálint gazda ritkán látott felesége

Bálint gazda elmúlt hetven, amikor Antónia személyében beköszöntött az életébe az új szerelem, ami egy munkakapcsolatból alakult ki. A kettejük közti nagy korkülönbség sem állt a boldogságuk útjába.

Ezt is szeretjük