Botrányos, amit Bálint gazdával műveltek - Így reagált az ország 99 éves kedvence
Bálint gazda örült volna a XVI. kerület díszpolgári címének, de nem sértődött meg, hogy újra nem ő kapja.

balint-gazda-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Múlt héten nagy port kavart az a Valentin-napon napvilágot látott hír, miszerint a XVI. kerületi képviselőtestület fideszes többsége ismét leszavazta, hogy Bálint György díszpolgári címet kapjon. Azóta a júliusban századik születésnapját ünneplő Bálint gazda is reagált a történtekre, és több település is jelezte, szeretnék, ha az ország kedvence a díszpolgáruk lehetne. 

Azt, hogy a XVI. kerületi fideszes többség megakadályozta, hogy Bálint gazdának díszpolgári címet adományozzanak, Mizsei László kerületi LMP-s képviselő osztotta meg csütörtökön, a közösségi oldalán.  Bejegyzésére a kerületi képviselő, a fidelitasos Vincze Ágnes azt fűzte hozzá, hogy majd akkor lesz az a díszpolgár, akit ő javasol, ha megnyerte a választásokat - írta a 24.hu.

"Laci szerintem nagyon gyorsan vegyél vissza a lendületből és vegyél vissza a sértegetésből. Ez ilyen ballib sajátosság, hogy ha valami nem a kedved szerint alakul akkor egyből sértegetsz másokat. Ősszel nyerj többséggel az LMPvel választást és akkor majd az lesz a díszpolgár akit csak szeretnél".

Az Index az eset után megkereste a XVI. kerületi fideszes polgármestert. Kovács Péter azt nyilatkozta, szó sem volt leszavazásról, a szavazólapon tíz jelölt közül lehetett egyet választani, vagyis egyszerűen nem Bálint Györgyre tették le a voksukat.

Bálint Gazda az ATV-nek azt mondta, ő nem törekszik arra, hogy elismerjék a munkáját, mert ő azt tartja igaznak, hogy a jó cselekedet magában hordja a jutalmát, és nem feltétlen kell, hogy más jutalmazza meg. Azt ugyanakkor nem tagadta, hogy jólesett volna neki az elismerés. 

- Talán hasznát az emberek is hasznát vették volna, mert több embernek tudnék segíteni, ha éppen valamilyen a kertjükben, a háziállataikkal kapcsolatban problémájuk van. Tudnék tanácsot adni, de ezentúl is fogok.

Nem azon múlik, hogy valakinek van-e valami plecsni a mellén, hanem azon, hogy mit tanult meg az elődeitől, a szüleitől.

Én a humanizmust tanultam meg tőlük. Úgy érzem, ma is igaz a francia forradalom hármas célkitűzése: legyen szabadság, egyenlőség, és legyen közöttünk testvériség is - mondta a tévécsatorna riporterének. 

Az RTL Klub Híradó című műsorában azt mondta, nem bánja, hogy nem kapta meg a XVI. kerület díszpolgári címét, mert rengeteg szeretetteljes üzenetet kap.  

- Egyáltalán nem fogalmazódott meg bennem olyan gondolat, hogy én sértődjek meg azért, mert nem választottak meg díszpolgárnak. Ettől és nyugodtan alszom, és végzem a munkámat.

Civil kezdeményezésre alternatív díszpolgári díjat hoztak létre a XVI. kerületben, a kezdeményezés élére Nemes Gábor, a DK szakpolitikusa állt. Szavazni az erre a célra létrehozott Facebook-oldalon lehet. Cserdi polgármestere jelezte, ők szívesen adományoznának a híres kertészmérnöknek díszpolgári címet, aki többször is járt a Baranya megyei településen, és adott tanácsokat a helyi gazdáknak.

Bálint György a Népszavának azt mesélte, úgy tudja, hogy egy Somogy megyei községben is fontolgatják a cím felajánlását. 

Bálint György munkásságát számos díjjal ismerték el. Megkapta többek között a Haza Szolgálatáért Érdemérem arany fokozatát, 1998-ban MÚOSZ Aranytoll-díját, 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2009-ben Gyöngyös és Budapest díszpolgárává is választották, 2017-ben Hazám- és Prima Primissima díjjal, 2018-ban Magyar szabadságért díjjal tüntették ki, idén, év elején pedig ő kapta Az Év Agrárembere 2018 Életműdíjat.

Bálint gazda a XVI. kerületben élt, ezért is kavart nagy port, hogy a lakókörzet fideszes képviselői több felterjesztés után ismét nem neki ítélték oda a díszpolgári címet. 

Ezt is szeretjük