Rácz Zsuzsa: a jelöltek többségének azonnal odaadnám az Aranyanyu Díjat
Interjú
Rácz Zsuzsa írónő elmesélte, miért jött létre a Richter Aranyanyu Díj.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az idén első alkalommal meghirdetett Richter Aranyanyu Díjra több mint 300 jelölés érkezett egy hónap alatt. Hálás tanítványok, gyógyult betegek ajánlották a Richter Aranyanyu Díjra azokat az egészségügyben, oktatásban dolgozó nőket, akik odaadó munkájukkal gyakran egész életükre szóló támogatást nyújtottak nekik.

A díj egyik alapítójával, Rácz Zsuzsa írónővel, a Terézanyu-kötetek szerzőjével beszélgettünk a kezdeményezés kapcsán.

- Sokféle díj létezik, az Aranyanyu Díjjal miért éreztétek szükségét egy újabb létrehozásának?

- Mert nem létezett idáig olyan díj, amely felvállalja, hogy kizárólag nők kaphatják meg.

- Miért tartjátok fontosnak, hogy a férfiakat kizárva, csak nőket jutalmazzatok?

- Úgy látom, a munka világában még mindig a férfiak kapnak több elismerést mind anyagi, mind erkölcsi értelemben. Ők kapnak magasabb fizetést, ők töltik be a középvezetői és felsővezetői állások túlnyomó többségét.

Ugyanakkor létezik számos olyan hivatás, amelyet elsősorban nők választanak - például az egészségügy és az oktatás területén. Rájuk bízzuk a gyermekeinket, rájuk bízzuk magunkat és a szeretteinket, mégsem kapják meg a megérdemelt megbecsülést.

Elég ha arra gondolunk, hogy a tanári pályáról is milyen gyakran szokták hangoztatni, hogy elnőiesedett. Ettől én ideges leszek, hiszen ez egyértelműen egy becsmérlő kifejezés. Ám éppen az ilyen dolgok kapcsán érett meg bennünk, hogy javítsunk a nők munkájának társadalmi elismertségén, és ezzel együtt természetesen tegyünk valamit a nők önbecsüléséért is.

A Richter Aranyanyu Díj létrehozásával kívánjuk felhívni a figyelmet arra a rengeteg nőre, aki nap mint nap kivételes odaadással, emberséggel és elhivatottsággal végzi a munkáját - akár nehéz körülmények között is.

- Az idén pedagógus, egészségügyi szakdolgozó és orvosnő kategóriában kerestek Aranyanyukat. Nem kevés ez a három?

- Elsőként a legnagyobb és legfontosabb területeken dolgozó nőket kívántuk reflektorfénybe állítani, ám nem titkolt célunk, hogy idővel egyre több kategóriában is osszunk díjakat. Reményeink szerint jövőre a szociális szférában, például családsegítőkben, gyermekjóléti intézményekben dolgozó nőket is tudjuk majd jutalmazni.

Szavazz, ki legyen 2011 Aranyanyuja!
Döntsd el te, a 15 jelölt közül melyik orvosnő, pedagógus és védőnő kapja 2011-ben az Aranyanyu-díjat, és részesüljön a több, mint egymillió forint összértékű pénzjutalomból. A jelöltekre november 9. és 20. között szavazhatsz a Feminán. Találjuk meg együtt a köztünk élő hősnőket!

- Hogyan választottátok ki a rengeteg beérkezett jelöltből azt a tizenötöt, akik végül a Richter Aranyanyu Díj döntőjébe kerülhettek? Hiszen a jelölések alapvetően személyes élményen alapulnak, vagyis szakmailag nehéz összehasonlítani őket.

- Valóban nehéz feladat volt, már csak azért is, mert a jelöltek túlnyomó többségének szívünk szerint azonnal adnánk a Richter Aranyanyu Díjat. A válogatásnál figyelembe vettük az adott jelölt addigi életpályáját, hogy honnan hová tart, meghallgattuk a környezetében élőket, továbbá igyekeztünk azt is felmérni, hogy milyen hatással van a szűkebb-tágabb környezetére, vagyis az adott jelölt mit tesz a körülötte élőkért. Érzésem szerint a döntőbe került 15 Aranyanyu-jelölt részben személyes példamutatásban kiváló, részben pedig valóban sokat tesznek a közösségért, amelyben élnek.

- Az is ki fog derülni, hogy ki kit jelölt?

- A kezdeményezésünk egyik célja az volt, hogy az elismerés már személyes szinten is megtörténjen, ezért jelölni csak a jelölt tudtával lehetett bárkit. Az ajánlások arról a kapcsolatról is szólnak, amely az Aranyanyu-jelölt és jelölője között él. Hihetetlen jó érzés látni, hogy mennyien éreznek hálát azok iránt, akik munkájukkal támogatást nyújtanak nekik, és mennyire örülnek, hogy ezt most alkalmuk is nyílt méltóképp kifejezni. A történetek többsége mélységesen megindító, tartok tőle, hogy a november 25-i díjátadó gálát szemérmetlenül végig fogom bőgni!

Ezt is szeretjük